Blíží se zápis do školy…

Jsou Vánoce, trochu volného času, tak snad svým článkem nějak poradím, nebo pomůžu, rodičům nastávajících „prvňáčků“. Ti už určitě dostali od Ježíška aktovku a začínají se těšit… nebo ne?I když si myslíte, že Váš drobeček je na školu ještě nezralý (věřte, že půl roku do září je dlouhá doba), pokud splňuje věk, na zápis jít musíte i s dítětem (s OP rodiče a RL dítěte). Sami se o odkladu rozhodnout nemůžete. Na zápise Vám řeknou přesně, jak postupovat a také Vám poradí, zda dítě na odklad je, či není.

Zápisy proběhnou od poloviny ledna až do poloviny února. Na každé škole je to jiné. Přesné datum bývá vyvěšeno na školách, pokud má školy webové stránky, bývá to i na nich. Některé školy mají zápisy i v sobotu. Můžete se účastnit více zápisů, pokud ještě nejste rozhodnuti (v dnešní době už neexistuje tzv. spádovost, ale samozřejmě při naplněnosti tříd dostávají přednost děti z dané oblasti). Nehledejte dobrou školu, ale dobrého učitele. Jako rodiče ho určitě poznáte podle citu, protože jen Vy víte, co na Vaše zlatíčka platí. I na dobré škole narazíte na „špatného učitele“, stejně jako na „špatné škole“ může být výborný učitel. Využijte Dnů otevřených dveří, jděte do škol i před zápisem, mimo vyučování, ptejte se, protože Vám určitě záleží na tom, v jakém prostředí bude Vaše sluníčko trávit většinu dne. Pokud se zúčastníte více zápisů a poté se rozhodnete pro určitou školu, je nutné nahlásit na ostatních školách, že jste se rozhodli pro školu jinou.

Zápisy bývají vedeny v uvolněné atmosféře. Na spoustě škol je to pojato jako pohádka, kde pomáhají starší žáci. Nemusíte mít ze zápisu strach, nejde o to dozvědět se, co dítě neumí, ale zjistit, zda 1. třídu zvládne. Děti by měly zvládat základní barvy a tvary, rozpoznat rozdíl mezi více a méně, větší a menší, mělo by být komunikativní – odpovídat na položené otázky, zazpívat, zarecitovat, nakreslit postavu (kdo nezvládne dokresluje polovinu předkreslené postavy). Není nutné, aby dítě umělo rozpoznávat písmena, čísla.
Toto vše by měly zvládnout bez asistence rodiče, který mezitím informuje dalšího u zápisu, jaké zdravotní či jiné problémy má dítě – logopedické obtíže, častá nemocnost, alergik, zda je v péči nějakého odborného lékaře. Toto vše je důležité pro rozdělení dětí do tříd, aby se nestalo, že se v jedné třídě sejde více dětí s danými obtížemi a v druhé třídě nebude takové dítě žádné. Následný individuální přístup k těmto dětem je tak pro budoucí učitelky snazší.
Také je možné říci, u které učitelky chcete mít dítě, nebo s kterým kamarádem ze školky chce ve třídě být. Těmto požadavkům se vyhovuje v mezích možností. Píšu, jak je to u nás na škole, ale vetší rozdíly v zápisech na jiných školách nebudou.

O školní zralosti (připravenosti dítěte na školní docházku) už tu bylo napsáno mnohé. Nechci tady vypisovat odborné výrazy, ale budu psát jako praktik. Spoustu věcí děti umí. Chtěla bych však napsat o tom, co pro mne, jako učitele, je důležité, aby dítě zvládalo.
Jednou z nejdůležitějších deviz, kterou si dítě do školy ponese je „jazyk“ – slovní zásoba, výslovnost atd. Mělo by správně mluvit („ř“ a „š“ se toleruje), protože ze začátku to bude jediný nástroj jeho vyjadřovaní, být samostatné při hygieně a oblékání, držet psací načiní (ve školkách se učí, ale pokud není stoprocentní, doučí se ve škole), cca 10 minut vydržet u jedné činnosti, brát dospělou osobu jako autoritu, umět vycházet s kolektivem dětí.

Přeji budoucím prvňáčkům a jejich rodičům jen ty nekrásnější zážitky. Udělejte si hezký den, aby na něj děti rády vzpomínaly a do školy se těšily. Školou je nestrašte (i takoví rodiče se najdou). Myslete na to, že je čeká minimálně 13 let každodenní docházky do školy.

Koukám, že už se rozepisuji moc, takže cokoli by Vás ještě zajímalo ohledně zápisu a odkladů, ptejte se.

Autorka je zkušená učitelka.
Na serveru VašeDěti.cz se podílí na vedení poradny Škol(k)a.