PVD: Hrajeme si a tvoříme s Activáčkem 2.

Jak už víte, naši předškoláčci z virtuální školičky dostali další úkol. Tentokrát tvořili ze zajímavého materiálu. A co pěkného vyrobili další děti, se dozvíte právě teď…

Děti z projektu Předškolákem s VD se tentokrát mohly pěkně vyřádit u tvoření se zajímavého materiálu.

Ve spolupráci s partnerem projektu, eshopem Activáček.cz, který nabízí školní a výtvarné potřeby, jsme dětem rozeslali balíčky tvořivého materiálu.

Děti dostaly modelínu Pluffy Eberhard Faber (6 různých barev) a balení modelovacích drátků – 10 kusů (různé barvy).

Skvělé nápady najdou děti také na Activáčkově blogu plném rad, návodů a soutěží, inspirovat se mohly i tématikou podzimního tvoření.

Jejich úkol byl tedy jasný – vytvořit podle své fantazie cokoliv k tématu podzimu…

 

Výsledky tvořivé činnosti dětí

Honzík a Bamiska

Od prvního dne, kdy dorazil balíček s modelínou a drátky, malý žadonil, ať se pustíme do modelování. Bohužel čas nevyšel hned, jak si představoval, a došlo na tvoření až trochu později.

Honzík si hned vyndal letáček, podle kterého si plánoval, jak se pustí do tvoření. Moc se mu líbil pejsek a tak si ho odzkoušel. No, kdo má hodně fantazie, tak v té naší hromádce toho pejska uvidí, začal ho tvořit dost malého…proto jsem ho navedla na pavouky. Jednak se mu líbili a hlavně mu šli krásně, udělal si hned tři a udělal pro ně i pavučinu.

Modelování ho bavilo, byla to příjemná společná chvilka. My jsme modelínu nezkoušeli dávat do trouby na vytvrdnutí, nechali jsme ji na stolečku. Zítra se k tomu určitě zase vrátí a bude tvořit něco dalšího.

Podle přiloženého letáčku a prozkoumání si myslím, že je moc hezká na tvoření pro šikovné děti na různé přívěsky a menší dárky, které se pak nechají v troubě ztvrdnout. Hmota je po rozdělání jemná, příjemná na omak s jemnou vůní. Oproti klasické modelíně rychleji změkne a není tak tvrdá.

Pracovali jsme na válku a nemastila ho ani nijak nematlala. Přesto mě zarazilo, že mi zůstávala barva na rukách. Když jsem dělala se zelenou a pak vzala bílou, tak jsem ji trochu „duhovatěla“ a musím přiznat, že se mi hůře smyla dolů z rukou. To byl můj postřeh, malý tvořil bez jakýchkoliv problémů a s pavučinou mu pomáhal tatka a ten neměl také žádné připomínky…

Mareček, Kačenka, Kristýnka a Jarka_PL

Trošku jsem měla strach, protože modelína nepatří do pusy (Kačka tam cpe nevědomky všechno) a taky jsem se bála – no prostě toho bordelu po hraní.

Děti byly nadšené, ale co víc, já taky.

Prohlédla jsem manuál a napadlo mě, že si uděláme ozdůbky domů. Rozválela jsem hmotu, děti samy pomáhaly s válením a výběr formičky, vykrojení a doozdobení bylo na nich.

Moc je to bavilo, mě také, takže proto mám tak málo fotek, prostě jsme se do toho zabraly. Já si musela na chvilku odskočit do školky dětem pro oběd, a tak hlídala sestra. Když jsem přijela, měla na nose nalepené kousky modelíny – byla za hrocha. Prý s dětma dostaly záchvat smíchu, když se hmotou začaly zdobit samy.

Moc se mi to líbí, hmotu jsme využily, zbytky využijeme taky a určitě ještě koupíme (budou vánoce, děti můžou udělat spoustu dárků 😀 ).

Takže moc díky za bezva hraní, těšíme se na další vychytávky.

Za quatro team
Jarka

 Tadeášek a Kyller ( a pomocník Tomášek)

Když nám přišel balíček, kluci hned chtěli tvořit. Jelikož ale byli zrovna nemocní, o pár dní jsme tvoření odložili. Hlavně jsme museli tvořit i se starším bráškou Tomáškem.

Začali jsme tvořením s drátky. Kluci nejprve nechápali, co se s nimi dělá, tak jsem jim předvedla tvorbu kytičky a motýlka a pak začali tvořit. Táda tedy potřeboval pomoct, ale nakonec to zvládli oba na jedničku.

A já jsem nakonec zjistila, že drátky mohu pro svou tvorbu využít i já. A víte na co? Občas háčkuji dětem hračky. A na některá zvířátka je třeba výztuž z drátků a já se toho bála a teď už vím, co použít. 🙂

Modelování už šlo klukům mnohem lépe. Nejprve vybírali, co budou tvořit. A jelikož o chvilku dříve sledovali pořad o prasátkách, vybrali si růžovou barvu a šli modelovat prasátka. Když jsem jim řekla, že prasátka dáme do trouby upéct a pak budou moci plavat na hladině, museli jsme vymodelovat ještě loď a ze zbytku si pak každý ještě něco vytvořit.

Do vany jsme ještě nezkoušeli, jen do umyvadla – a světe div se – opravdu plavala. Kluci byli unešení a už se těší na další tvoření z modelíny, která ještě zbyla. 🙂

Moc děkujeme za možnost vyzkoušet tuto super věc
a už víme, o co budeme psát Ježíškovi. 🙂


Aktivity dalších dětí zapojených do projektu Předškolákem s VD si můžete připomenout v předchozím článku.

Všechny fotografie a některé další, najdete také ve fotogalerii věnované tomuto projektu.

Partneři projektu Předškolákem s VD