Jak bojujeme proti nudě

S podzimem a blížící se zimou řešíme stále častěji, jak dceru (3,5 roku) zabavit, aby se doma nenudila, tj. aby nezlobila svoje rodiče. 😉 Naštěstí, čím je dcera starší, tím snazší je najít pro ni zábavu. Ráda bych se proto s vámi podělila o několik tipů, které u nás doma fungují.

Návštěvy
Ideální zábavou pro dítě je hra s jiným dítětem (a nejen s vrstevníkem). Bohužel, chladné měsíce s sebou přináší i spoustu nemocí, není proto snadné domluvit si návštěvu jiných dětí. Přesně podle zákona schválností, když jsou naše děti konečně zdravé, ty cizí marodí. A nebo, když už jsou naše i cizí děti zdravé, tak marodí rodiče.
Není-li proto možné uskutečnit návštěvu jiných dětí, může s rozptýlením pomoci rodinná návštěva. I babička či dědeček je pro dítě vítaným zpestřením, pokud se spolu neviděli pár dní.

Tvoření
Čím starší dítě, tím víc možností ke tvoření. Ale i s tříletým prckem jde ledasco vytvořit. Například na internetu lze najít spoustu tipů a obrázkových návodů. Nebo si můžete v knihovně půjčit knihy o tvoření. Teď před Vánoci je navíc ideální čas pro tvoření různých přáníček a malých dárečků. V naší rodině naštěstí na drahé dary nedáme, raději si doma vystavíme ne příliš dokonalý výrobek od naší cácorky. A její radost, když přijde k prarodičům na návštěvu a vidí tam vystavený svůj obrázek či jiný výtvor, je nepopsatelná. 🙂

Interaktivní knihy
Trošku dražší záležitost, ale když už nevíte co by, rozhodně doporučuji. V knihkupectvích je opravdu velký výběr nejrůznějších knih a časopisů. Například knihy se samolepkami, Kouzelné malování (stránky přetíráte mokrým štětcem a díváte se, jak se objevují nejrůznější barvy), interaktivní pohádky (kdy se dítě může účastnit příběhu), knihy s puzzle či kostkami (kdy si dítě skládá obrázky ke čtenému příběhu), knihy, které učí malovat, … Záleží jen na vašem dítěti, co má rádo. U nás stačil jeden sešit Kouzelného malování, a dohromady cca 4hod jsem o dceři téměř nevěděla (krom jejího povídání si pro sebe). 😉

Knihy
Nemusí být jen interaktivní, i „obyčejná“ pohádka může zaujmout a pobavit. Pro zpestření vyberte nějakou, kterou můžete průběžně během čtení s dítětem hrát. Nebo střídejte pohádky a básničky. Pokud dítě žádná kniha z domácí knihovničky již nezaujme, půjčte si nějakou od sousedů či z knihovny. Ostatně – na knihovnu já nedám dopustit. Díky pravidelnému půjčování jsme se seznámily s úchvatným počtem knih. Některé se nám líbily, jiné méně. Navíc můžete poprosit knihovnici o pomoc s vyhledáním té správné knihy pro vás (říkanky / leporela / obrázkové knížky / dobrodružné příběhy / …).

Puzzle a kostky
Vděčná zábava od batolete do dospělosti, kterou snad ani víc komentovat nemusím.

Společenské hry (i pro velké)
S tříletým dítětem již jdou hrát hry jako Člověče, nezlob se. My většinou hrajeme jen s jednou figurkou a nehrajeme na vítězství, ale pro radost z hry. Nebo máme doma hru Pestrý šašek – ještě z dob mého mládí. Háže se kostkou a podle barvy, která na kostce padne, se dávají barevné „kameny“ na šaška. Stejně tak můžete zkusit hrát domino či pexeso. V nouzi nejvyšší můžete zkusit i hry pro starší děti a dospělé, např. typu Carcassone, samozřejmě se zjednodušenými pravidly a bez počítání bodů. Dcera byla z jednoho takového hraní naprosto nadšená a vydržela hrát, k mému velkému překvapení, téměř dvě hodiny! Jednou za čas může pomoci vytáhnout (pro dítě) zcela neznámou společenskou hru. Dítě se zabaví nejen prohlížením figurek a veškerého příslušenství, ale i potom, během samotného „hraní“. A co se mi na tom nejvíc líbí, je to, že u takovéto hry nejde (a ani nemůže jít) o vítězství, s dítětem hrajete pro radost ze hry, takže na konci nebudou slzičky zklamání. 😉

Hraní si
Tady záleží jen na vás a vašich nápadech. Můžete se s dítětem do nekonečna točit v kruhu, zpívajíc Kolo, kolo mlýnský, hrát s dítětem s maňásky pohádku, koulovat se měkkými balónky, hrát na schovávanou, … Je to zábava náročnější na pohyb či na akci, tj. ne zrovna vhodná v době, kdy má dítě nařízen klid na lůžku. Ale je-li dítě zdravé a potřebuje se „vyřádit“, vybít svou energii, akční hry jsou ideální. Ale existují i hry, které zklidňují! Pokud hledáte inspiraci, můžete se opět poptat v knihovně, knih o hrách mají jistě dost a inspiraci tam najdete. U nás doma se nejvíc osvědčilo nechat dceru vyběhat napříč bytem, pustit jí písničku k tanci (miluje Pěšky jít od Korna a Zagorové), rozložit pohovku a nechat ji tam vyskákat a vyválet.

Počítačové hry
Není to sice ideální zábava, ale je-li to s mírou a jen jednou za čas, myslím si, že to nevadí. Na internetu lze najít mnoho online her pro malé děti. Doporučila bych ale, aby rodiče nejprve takové hry našli a odkazy si někam uložili. Ne všechny hry se vám mohou zdát sympatické. Také hledat před dítětem a nenacházet nepřispěje k dobré náladě, obzvlášť malé děti moc čekat neumí.

Pohádky v televizi či na videu
Nepřehání-li se to s nimi, tak proč ne. Pro vás to alespoň znamená, že na pár (desítek) minut máte klid a nemusíte dítěti vymýšlet žádné hry či jinou zábavu.
A přestože tématem je Aby se děti doma nenudily, nemohu jinak a přidám ještě tipy na zahnání nudy, jen ne v rámci domova.

Divadlo
V každém větším městě bývá hned několik divadel, kam můžete s dětmi zajít. Divadla nabízí různé pohádky v různém zpracování (např. klasické vyprávění, pohádka s písničkami, pohádka s písničkami a tanci, pohádka, do které se zapojují i děti, …). A z vlastní zkušenosti vím o jednom divadle, ve kterém se pobaví nejen děti, ale i rodiče. 😉 Výsledkem je pak nadmíru příjemné strávení deštivého odpoledne. 🙂 Stačí pár návštěv a i vy jistě zjistíte, které divadlo je vám svým zpracováním pohádek nejsympatičtější.

Nejrůznější akce
Stačí se dívat okolo sebe a hned objevím řadu zajímavých akcí. Prohlížím si např. letáky v autobusech, reklamní časopisy ve stojanech na zastávkách, … Již vím, ve kterých časopisech bývá seznam nejrůznějších akcí – např. odpoledne v knihkupectví (program je vždy zaměřen na jinou věkovou skupinu), tvoření v tom či onom mateřském centru, lampionový průvod, akce na hradě či zámku v okolí, mimořádná výstava vláčků či hraček, … Čím víc se dívám, tím víc akcí pro dceru nacházím. A zatím, ťuk ťuk, jsme měly štěstí – jedna akce lepší než druhá. 🙂

Doufám, že jsem alespoň některé z vás inspirovala k dalším činnostem, které lze s dětmi v tomto často nevlídném počasí dělat.

A co vy, jak bojujete doma proti nudě?

Článek na téma týdne Aby se děti doma nenudily, které bylo vyhlášeno v rámci Pojďme si povídat… když je venku sychravo.