Pestrobarevní motýlci z proužků papíru

Nezřídka stačí ty nejobyčejnější pomůcky, abyste s nimi vytvořili originální a velmi pěknou dekoraci. Stejně tomu bude i u tohoto návodu, v němž vám ukážu další využití metody quilling.

S touto metodou jste se na VašichDětech.cz mohli setkat hned v několika článcích. Nebudu se tedy opakovat a rovnou vám předložím návod na výrobu motýlků.

Časová náročnost: cca 15 min (dle vaší zručnosti a máte-li k dispozici proužky papíru, jinak je třeba připočíst čas na jejich výrobu)

Náročnost tvoření: nízká až střední
Cenová náročnost: nízká – barevný papír formátu A4 stojí cca 1 Kč

Potřebujete:

– cca 10 – 11 různě barevných proužků měkkého papíru (šířka cca 5 mm)
– quillingovou tyčku (buď koupenou, nebo doma vyrobenou – postup výroby viz zde)
– lepidlo
– plochý, široký štětec (jen budete-li chtít motýlka někam přilepit)

Postup

Pokud nemáte koupené papírové proužky, musíte si je nejprve vyrobit, přičemž možností je několik. Nejpracnější je každý proužek na papír narýsovat (na výšku, ne na šířku) a ustřihnout. Jednodušší je použít řezačku na papír, jejíž součástí je i pravítko. Potom nemusíte nic měřit, vždy stačí jen posunout papír o danou hodnotu šířky. Nejjednodušší je papír na výšku dát do skartovačky – během pár vteřin máte proužků až až.

Rozmyslete si, jaké barvy bude váš motýlek mít. Tělo by mělo být jednobarevné, na křídla můžete použít dvě až tři barvy. Vybrané proužky k sobě slepte. Na vrchní část křídel použijte 2,5 – 3 proužky slepené k sobě, na spodní část 1,5 – 2 proužky. Na tělo potřebujete 2 proužky slepené k sobě.

Každý připravený proužek namotejte na quillingovou tyčku. Konec proužku zasuňte do zářezu na tyčce a proužek pevně namotejte.

Poté ho opatrně sundejte (dejte pozor, aby vám konec proužku nezůstal uvězněný v zářezu), položte na pracovní plochu a nechejte mírně rozmotat do požadovaného průměru.

Volný konec přilepte ke kolečku. Stejným způsobem vyrobte ostatní kolečka, přičemž horní část křídel by měla mít větší průměr než spodní a tělo motýlka by mělo být někde mezitím.

Teď je na řadě tvarování. Každé kolečko, z něhož má být křídlo, opatrně stiskněte mezi palcem a ukazováčkem tak, abyste z něj vytvořili tvar slzičky. U tělíčka stiskněte kolečko z obou stran tak, abyste získali tvar lístečku. Křídla a tělíčko slepte dohromady.

Zbývá vytvořit tykadélka. Potřebujete polovinu papírového proužku. Přehněte jej napůl a cca 2 mm od ohybu ještě jednou přeložte na druhou stranu – tak, abyste získali tvar připomínající písmeno W. Oba konce postupně namotejte na tyčku, ale ne celé, namotávejte cca do ¾ délky, z vnější strany. Na špičku motýlkova těla kápněte trošku lepidla, tykadélka tam nasuňte a jemně stiskněte, aby držela. Motýlek je hotový.


Tipy na závěr:


Inspirace pochází z knihy Romantické ozdoby z proužků papírů,
kterou vydalo nakladatelství Anagram.

Autor: Vogelbacher, M.
Edice: TOPP
Vydáno: vyšlo
Formát: 145x210mm
Strany: 32
Vazba: brož.