Živá voda Modrá,skanzen Modrá a Buchlovice

Na doporučení jsme se rozjeli do Modré u Velehradu do areálu Živá voda, je tam moc pěkná sladkovodní a botanická expozice. Seznámíte se tam s životem ve vodě i kolem vody, s vodními živočichy i rostlinami řeky Moravy, přilehlých potoků a tůní.

V hlavní budově jsou dvě expozice ryb pod úrovní hladiny, nachází se 3,5 m pod vodní hladinou, délka je 8 m a šířka 2 m, v jezeře žijí různé ryby typické pro tento region, pstruzy, kapři, cejni i jeseteři. Na ryby se dá koukat v podzemním tunelu nebo i z venku. Zároveň je v přízemí miniexpozice vodních ptáků a různé aktivity pro děti. Jeseteři jsou raritou expozice a několik jich můžete vidět v délce téměř dvou metrů.

Zároveň je zde přírodní koupaliště s brouzdalištěm, kde se děti super vyřádí. Takže za teplého počasí je vhodné sebou plavečky, anebo něco na převlečení. Ani Domča neodolal a do krásně čisté a mělké vody, s oblázky na dně vlezl a odcházel jen v kraťasech.
Dospělí zaplatí 90 kč,děti 6-15 let zaplatí 60 kč a prťata 3-6 let zaplatí 30 kč, ale je možné za 200 kč i rodinné 2 dospělí+2-3 děti do 15 let.

Hned vedle Živé vody je Archeoskanzen Modrá,představuje podobu slovanského opevněného sídliště,z 9.století.  Takže mi po koupání v rybníčku zamířili ještě do skanzenu. Prohlédli jsme si dřívější stavby, Dominik si vyzkoušel hrnčířská kruh,dokonce s tatínkem vylezl i na rozhlednu.
(Pokud ale navštívíte nejdříve Archeoskanzen Modrá,  a koupíte si rodinné vstupné, získáte slevu na rodinné vstupné do Živé vody)

Také mu učarovali na volném prostranství popásajíci kozy a jednu si chtěl osedlat, čemu jsme včas zabránili.
Vstupné je pro dospělé 70 Kč, od 6-15 let je 50 Kč a od 3-6 let je cena 30 Kč, rodinné 150 Kč. U skanzenu se nachází i občerstvení a prodej suvenýrů. Pokud si nevyberete něco na zub zde je tu i restaurace u hotelu, kde mají jídla na objednávku a také menu.

Protože jsme měli ještě dost času, tak jsme při cestě domů odbočili ještě na Buchlovice a šli si prohlédnout zámek z venku a zámeckou zahradu. Je zde krásná procházka mezi stromy a potkali jsme i plno pávů a dokonce veverku. Prohlédli jsme si i zvířátka v záchranářské stanici v zahradě zámku a sbírku fuksií.

Plné vstupné do zámeckého parku je 50 kč a děti zaplatí 30 kč. Ale určitě se tato procházka vyplatí, setkáte se se zvláštními stromy a pokud dostanete chuť na něco sladkého nebo si chcete odpočinout můžete navštívit zámeckou kavárnu.
My jsme si dnešní den moc užili a všechny tři typy můžu doporučit. Dokonce nám prálo i počasí a tak se nám výlet vydařil.

Článek byl zařazen do soutěže Podělte se o tipy na výlety a vyhrajte spoustu dalších, ve které můžete vyhrát za tip na výlet vyhrát i vy.
V září vybere redakce portálu VašeDěti.cz výherce, kteří si mezi sebou rozdělí 10 knih z edice Kam v České republice, které do soutěže věnovala společnost Albatros Media.
Pozn.red.: Text neprošel redakční úpravou.