Na dovolenou s dětmi nezapomeňte zabalit cestovní lékárničku

Pokud vyrážíte na dovolenou s dětmi, především s těmi nejmenšími, je třeba nejen vybrat vhodnou destinaci, dobře naplánovat termín ale dostatečnou pozornost věnovat též vybavení cestovní lékárničky. Nevolnost, teplota, nachlazení, zánět, zánět spojivek, horních cest dýchacích, ušní obtíže, průjem a další zdravotní problémy u dětí nastupují zpravidla velmi rychle a mohou znepříjemnit dovolenou celé rodině. Možná si řeknete, že je to zbytečné, že lékárnu najdete v každém menším městě. Přesto správně zabalenou cestovní lékárničku zajisté oceníte na tuzemské i zahraniční dovolené, zvlášť když vaší ratolesti v noci vyskočí teplota, nebo si při výletě odře koleno. O tom, že si nemoci a úrazy obvykle neberou dovolenou zároveň s vámi, není třeba polemizovat.

Čeští cestovatelé vybavení lékárničky spíše podceňují a řeší problémy až ve chvíli, kdy nastanou,“ říká laborant Roman Dajč z lékárny v Hradci Králové a dodává: „Je dobré si před cestou rozmyslet, jaké možné zdravotní problémy či komplikace v dané zemi hrozí. Zdravotní situaci člověka lze těžko předvídat, a tak je lepší být vybaven na nenadálé situace.“ Pochopitelně záleží na charakteru dovolené a typu aktivit, které budete provozovat. Avšak i při zdánlivě pohodové dovolené mohou nastat zdravotní potíže vyvolané stresem z cesty, nového prostředí nebo odlišné stravy. A tak se výlet za přímořskou relaxací může rychle změnit v problematické hledání ambulance v cizí zemi. Je jisté, že v tuzemsku a v podstatě i na mnoha místech v zahraničí dnes již není problém zakoupit potřebné léky. Je však třeba vzít v úvahu, že léčiva mohou mít v různých zemích různé názvy a obaly. Komplikací může být i jazyková bariéra v okamžiku, kdy musíte být schopni vysvětlit, co přesně potřebujete.

Jaké léky s sebou na cesty s dětmi?

Vozíte s sebou na dovolenou lékárničku? A máte sestavený přesný seznam toho, co do ní patří a bez čeho byste rozhodně neodjeli? Nebo s sebou léky sice vozíte, ale vždy na poslední chvíli přemýšlíte, co by se tak asi hodilo? Optimální lékárnička je pro každého trochu jiná. Kdybyste poslechli všechny dobře míněné rady, jaké léky si vzít na dovolenou, neodjedete s malou krabičkou, ale s kufrem plným léků a zdravotních pomůcek. Při cestování s dětmi by v cestovní lékárničce každopádně neměly chybět tyto přípravky:

 

Ušetřete si čas nákupem přes internet

Je jasné, že před dovolenou má každý práce a starostí až nad hlavu. Cestovatelé, kteří neponechávají nic náhodě a chtějí se dobře připravit na svou dovolenou, jistě ocení zbrusu nový internetový nástroj Lékárnička na cesty, který byl vyvinut odborníky z lékáren Dr. Max ke snadné přípravě cestovní lékárničky.

Jak funguje internetový nástroj Lékárnička na cesty?

Do vstupního dotazníku, který najdete na adrese www.lekarnickanacesty.cz, zadáte specifikaci cestovatelů (počet dospělých a dětí vč. jejich věku), destinaci a charakteristiku plánovaných aktivit. U aktivní dovolené vyberete typ sportu, tj. zda se plánujete věnovat cyklistice, lyžování, turistice, potápění atd.  Po důkladném vyplnění dotazníku se zobrazí produkty, které odborníci doporučují vzít si s sebou na dovolenou. Zákazník si vybere produkty, které ještě nemá jako součást své cestovní lékárničky a může si je rovnou objednat.  Z nabídnutého seznamu lékáren Dr. Max si vybere tu nejbližší a tam bude mít objednávku do dvou pracovních dnů připravenou k vyzvednutí. Vyškolený personál lékárny mu zároveň na místě poradí s výběrem vhodného opalovacího přípravku.

Cílem nástroje Lékárnička na cesty je usnadnit cestovatelům přípravu cestovní lékárničky, protože vybavit se správně do konkrétní destinace a nezapomenout na nic podstatného je celkem obtížné. Propojení správně sestavené cestovní lékárničky s objednávkovým systémem dosud nemá v České republice konkurenci a cestovatelům šetří čas, kterého před dovolenou nikdy není nazbyt.

 

Více informací na www.lekarnickanacesty.cz