Janské lázně

Dovolenou v Krkonoších jsme trávili na řadě výletů. Dva dny jsme strávili blízko našeho pobytu – jen přes kopec se nachází městečko Janské Lázně.
Vyrazili jsme po snídani,  ale v klidu kolem desáté,  neboť na dovči není kam spěchat. Projeli jsme stavební uzávěrkou přes kopec a už nás vítali Janské Lázně. Na mě dýchla nostalgie…
Tolik roků jsem zde strávila a přesto dnes nevím, co je tu nového, nikdo ze „známých“ zde už dávno není. Ale alespoň některé budovy jsou na svém místě…
Ale popořádku. Trochu je tu problém s parkováním, pokud tedy nechcete na centrálním parkovišti u lanovky zaplatit 60,- Kč/den. My jsme zaparkovali u školy a doufali, že to prostě nějak vyjde. První den jsme se ze všeho nejdříve vydali na Černou horu. Počasí bylo všelijaké, ale nijak extra špatné. Lanovka jezdí denně od 9 – 18 hodin každou půlhodinu. Než jsme vyšlapali kopeček k lanovce a vystáli řadu na lístky bylo to akorát, takže jsme ani nečekali. Velmi mile mne překvapil přístup obsluhy. Hned jak viděli mě o berlích a ještě manžela s kočárkem odstavili jednu kabinku, abychom se mohli v klidu naložit. A už jsme jeli. Užívali jsme si výhled na Janské Lázně a pozorovali odvážné koloběžkáře, kteří si to pádili po asfaltce směrem dolů. Za necelou čtvrtkhodinku jsme byli na vrcholu Černé hory ve výšce 1299m n. m. Trochu jsme se porozhlédli a chlapi ještě vystoupali na rozhlednu. Filip byl nadšený, že viděl Sněžku a další hory. Jelikož bylo pěkně vydali jsme se ještě k rašeliništi. I když jsem v Janských Lázních pobývala mnohokrát nikdy jsem tam nedošla. Asi mi není přáno, neboť se změnilo počasí a my jsme změnili plán a rychlým krokem se vrátili na lanovku. Když jsme dojeli dolů už lilo jako z konve, takže jsme chvíli čekali, abychom z toho výletu vůbec něco měli.

Naše nejmladší sladce usla, takže jsme se rozhodli nevracet pro auto, ale došli jsme pěšky do restaurace Lesní dům. Vždy tam dobře vařili a ani tentokrát nás nezklamali. Po dobrém obědě jsme se trochu prošli po Janských Lázních. Povídali jsme synovi kde jsem kdy byla, kde jsem bydlela, cvičila, chodila do školy, na procházky, kde jsme s taťkou tancovali na plese… byl hodně překvapený, že jsem byla tak daleko od maminky a od tatínka (-:
Odpoledne jsme zakončili pobytem v aqua centru – tj. nový bazén přímo v lázních. Rozhodovali jsme se, jestli stačí hodina, nebo koupíme raději dvě. Koupili jsme dvě, neboť nás pán u pokladny přesvědčoval, že voda je teplá. Nebyla to pravda – tedy alespoň ne podle mých představ. Na plavání akorát, ale na lebedění si ve výřivkách a jen takové skotačení to nestačilo. Po hodině jsme sbalila holku a šli jsme si sednout do přilehlé restarace na kafíčko. Chlapi vydrželi celé dvě hodiny a něco navíc. Bazén je moc hezký. Má nepravidelný tvar. Je možné využít různé trysky a sedací vířivky přímo v bazénu. V zadní části, která je nejhlubší je také protiproud. Zvlášť ještě lákají k využití vnitřní i venkovní výřivka. My jsme spíše využili odpočívárnu a saunu na ohřátí. Voda měla 27 st., ve výřivkách 31 st. Šatny a veškeré vybavení jsou přizpůsobené lidem s omezením pohybu a vozíčkářům. V dámské šatně je také udělaný přebalovací koutek. Akorát sprchy mne trochu zklamaly. Nešla regulovat teplota, takže buďto člověk vydržel zimnou, nebo až skoro horkou…
Jelikož jsme se do Jankých Lázní vrátili i jiný den absolvovali jsme krátký výlet na Vochomůrku. Vyšli jsme od „naší“ hospůdky. A šli částečně lesem a menší část mezi domy po asfaltové silnici. Došli jsme až k Mochomůrce. Bývalo to kdysi takové posezení. Dnes už před cílem vidíte všude stopy Krakonoše a jeho pomocníků… a dojdete na FARMA PARK. Je to přírodní moc hezké hříště na louce. Jako bonus mezi vámi běhají malé kozy a další zvířata, ale obsluha neustále uklízi bobky, takže se nemusíte bát a vklidu si i s dětmi vyzkoušet všechno co zde mají: golfové hřiště, tenis, houpačky, motokáru, trampolínu…. jako bonus měl Filip slíbenou jízdu na poníkovi. Vzhledem k tomu, že za vstup na Farma park se platí (dítě i dospělý a nepustí dítě samotné), koníky musel oželet. Je zde možné malé občerstvení, ale to jsme nevyužili.
Po cestě nazpět jsme se zastavili ještě na minigolfu. Bylo hezké počasí, takže my jsme se posadili na kafíčku a dali si výborný koláč s borůvkami a nastřídačku jsme si zahráli 2 hry minigolfu. Je to nenáročná hra, kterou děti moc rády hrají a půjčové nestojí majlant, takže to naše peněženka vydržela. Minigolf je otevřený pouze do konce srpna, takže kdo má cestu kolem má jednu z posledních možností si tuto hru zkusit, nebo jen tak posedět u kávy.
Celý výlet jsme zakončili výstavou Pohádkové Krkonoše. Výstava se nachází ve Svobodě nad Úpou – Rýchorské sídliště 146. Denně od 8,30 – 17,00 hodin můžete obdivovat Krakonoše, jeho pomocníky permoníky, vodníky, čertíky a čerty. Ale také Trutnovského draka a další pomocníky, díky kterým jsou Krkonoše stále krásné. Výstava potrvá do konce září a stojí za to se na ní podívat. Je sice v malých prostorách a proto jsme museli nést Tinku na rukou, ale i tak se nám moc líbilo. Pokud si budete chtít odpočinout je ve vedlejší místnostech dětská hernička a dospělí mohou posedět u kávičky. My jsme ale tuto možnost nevyužili a po dnu plném zážitků jsme se vraceli „domů“.
V Janakých Lázních je řada možností, jak využít čas – procházky až výšlapy, lanový park pro děti, terénní koloběžky a jiné kratochvíle. Možností je hodně. My využili výše popsané. Vše jsme absolvovali s kočárkem a bylo to naprosto bez problému. Jen musíte počítat s kopcovitým terénem, ale to k horám patří. Takže doporučuji pro všechny věkové katagorie, děti, ženy, muže – každý si přijde na své.

Ceník:
Lanovka:

Nahoru Dolů Zpáteční
Dospělý 140,- 80,- 190,-
Dítě/ senior 110,- 70,- 140,-

Pozn. Dospělý: 17 – 62 let, dítě: 5 – 16 let, senior od 63 let, děti do 5 let zdarma

Aqua centrum:

1 hodina 2 hodiny Každých dalších 30 min.
Dospělý 90,- 150,- +50,-
Dítě 50,- 80,- +30,-

Pozn. Dítě 3 – 12 let, dítě do 3 let zdarma
Farma park: 50,- Kč/ osobu
Minigolf: 40,- Kč/ hráče
Výstava: Dospělý: 60,- Kč
Dítě: 40,- Kč – tyto ceny bez záruky


Článek byl zařazen do soutěže Podělte se o tipy na výlety a vyhrajte spoustu dalších, ve které můžete vyhrát za tip na výlet vyhrát i vy.
V září vybere redakce portálu VašeDěti.cz výherce, kteří si mezi sebou rozdělí 10 knih z edice Kam v České republice, které do soutěže věnovala společnost Albatros Media.

Pozn.red.: Text neprošel redakční úpravou.