Zdravé dětské zuby – díl 1.: Proč se dětem kazí zuby?

Kazům u dětských zubů můžeme velice účelně předejít. Jak? Svým mateřským chováním a svou vlastní zubní hygienou. Nedávno jsem zde napsala příspěvek o negativním vlivu kojení na zuby, nicméně jsem se obrátila na povolanější osoby a ráda bych vám tu teď předložila názor stomatologa MUDr. Zdeňka Broukala, tj. názor odborný a moje dřívější dohady a polopravdy uvádějící na pravou míru.

Zubní kaz je svým způsobem infekční onemocnění. Určité mikroorganizmy, které žijí v ústech dětí i dospělých se přiživují na naší stravě, rozkládají cukry, které procházejí ústy a tak vznikají kyseliny, které rozleptávají tvrdé zubní tkáně. Kde se ale vzaly a jak se do dětské pusinky dostanou?
Tyto mikroorganizmy, říkejme jim „kazivé mikroorganizmy“ se totiž vyskytují jen v ústech u lidí a u domácích zvířat, pokud tato zvířata jsou krmena stravou podobnou stravě lidí. Kazivé mikroorganizmy nejsou přítomné ani ve střevech a stolici, ani na kůži, ani v krku, žijí na povrchu zubů v zubním mikrobiálním povlaku a ve slinách. K tomu, aby mohly žít v ústech potřebují zuby, v bezzubé puse se neudrží.
To znamená, že dokud nemá dítě v ústech zuby (prvních 6 měsíců života), nemá v nich ani kazivé mikroorganizmy. Jakmile zuby začnou prořezávat, otevírá se tzv. infekční okno, které trvá od půl roku asi do dvou let, ve kterém se obvykle dutina ústní dítěte kazivými mikroorganizmy infikuje. Zdrojem této infekce je obvykle maminka, nebo jiná osoba v rodině, která má s dítětem nejvíce kontaktů. V ústech dospělého jsou kazivé mikroorganizmy přítomné v zubním mikrobiálním povlaku, ve slinách, ale vůbec nejvíce jich je v neošetřených zubních kazech. Přenos matka-dítě nebo jiná dospělá osoba (nebo starší dítě) -dítě se děje slinami.

Dokud se v ústech dítěte neusadí kazivé mikroorganizmy, je nebezpečí kazu velmi malé, bez ohledu na to, jestli maminka praktikuje nějaké zlozvyky, jako např.uspávání dítěte u prsu nebo slazeným nápojem z kojenecké láhve. Důležité je vědět, že jak mléčné tak stálé zuby se prořezávají do úst nehotové a velmi náchylné k naleptání těmi bakteriálními kyselinami a trvá asi dva roky, během kterých povrch zubů dozrává a vytvrzuje se minerály ze slin. Přenos těch kazivých mikroorganizmů je tedy třeba maximálně oddálit i když nakonec k němu většinou stejně dojde (asi 90 % starších dětí a dospělých je v ústech má).

Co tedy by měla maminka udělat ? Teď dávejte dobrý pozor.
Během těhotenství by si nastávající maminka měla nechat kvalitně spravit zuby, pokud má nějaké kazy nebo nekvalitní plomby a naučit se pravidelně a efektivně čistit zuby. Prvních 6 měsíců po porodu přenos mikroorganizmů do úst dítěte, jak už víme, nehrozí. Maminka toho času využije k tomu, že si znovu nechá zkontrolovat svoje zuby a nechá opravit případné kazy nebo špatné plomby. Zvykne si na pravidelné čistění zubů zvláště tehdy, cítí-li potřebu projevovat mateřskou lásku líbáním dítěte na ústa nebo na ručičky. Pozor, přenos mikroorganizmů se děje slinami!!!
Úzkostlivou ústní hygienu začne dodržovat od okamžiku, kdy se dítěti začnou prořezávat mléčné zuby. Jakmile se první zoubky objeví, začíná platit, kromě toho, co je v předchozím odstavci, zákaz některých rizikových praktik, které jsou mezi maminkami, bohužel, běžné.
Zakázáno je:
1. „omývat“ dítěti ušpiněné prsty v maminčiných ústech,
2. nasliňovat prsní bradavku před kojením,
3. zkoušet správnou teplotu potravy nebo nápoje v kojenecké láhvi tak, že si maminka trochu cucne ze savičky,
4. „omývat“ dudlík spadlý na zem v maminčiných ústech.
Důležité je poučit starší děti a babičky o těchto zákazech a hlídat je. Tatínkové a dědečkové tak rizikoví nejsou, a když jsou, tak také poučit a také hlídat.
Zubní lékaři mohou mamince i „změřit“ takovým zvláštním vyšetřením, jak velké množství těch kazivých mikroorganizmů má ve slinách a jak je tedy velké riziko přenosu. Jsou-li hladiny těch mikroorganizmů ve slinách vysoké, je možné je snížit občasným vyplachováním určitými desinfekčními roztoky (např. Corsodyl).
Odborně se těmto opatřením říká „prenatální a perinatální antimikrobiální profylaxe dětského zubního kazu“ a na internetu je o tom spousta čtení.
Spolu s ostatními opatřeními, o kterých budou další díly našeho seriálu, lze převést dítě přes rizikové období mladšího předškolního věku bez problémů s kazy. Tomuto problému se ve Výzkumném ústavu stomatologickém léta věnujeme a máme skupinu asi 100 dětí, kterou jsme pomohli „dopravit“ až do základní školy zcela bez kazu.

Odborný text zpracoval doc. MUDr. Zdeněk Broukal, CSc.