Problémy s výslovností

Mé dceři budou za několik měsíců 3 roky, ale neumí vyslovit některé hlásky. Dokdy by mělo dítě umět správně vyslovovat jednotlivé hlásky? Kdy je třeba vyhledat pomoc logopeda? Je odstranění poruchy věkově ohraničeno? Jak můžeme dceři pomoci naučit se správnou výslovnost?Každé dítě je jedinečné, a proto i osvojování správné výslovnosti probíhá individuálně. Některé děti se naučí správnou výslovnost dosti rychle, jiné i ve 3 letech života mluví nesrozumitelně. Některé už ve 2 letech vyslovují správně hlásky, které v češtině považujeme za jedny z nejtěžších (např. l, r), jiné se s jejich výslovností potýkají i ve školním věku. Navzdory těmto rozdílům se výslovnost u většiny dětí vyvíjí postupně.
Dosud u nás neexistují výzkumy, které by přesně vymezily věk, v němž je nesprávná výslovnost konkrétních hlásek ještě „normální“, a v němž už ne. Logopedi se však řídí jistými kritérii:

Kromě toho je třeba si uvědomit, že dítě si během řečového vývoje „ulehčuje“ výslovnost tím, že vynechává hlásky a slabiky nebo zaměňuje některé hlásky za jiné – za lehčí. Tyto „chyby“ jsou do jistého věku normální a mezi nejčastější patří:

Z toho vyplývá, že tříleté dítě, které zaměňuje například hlásky s, l, r a ř za snadněji vyslovitelné hlásky, nemá poruchu řeči (dyslalie). Proto návštěva u logopeda není v tomto případě nutná. Do věku 3 let se logopedi nápravě výslovnosti přímo nevěnují, protože nervový systém, pohyblivost orgánů řeči a přesnost sluchového a zrakového vnímání se stále vyvíjejí a dítě má na nesprávnou výslovnost „nárok“. Jiný je však přístup k tříletému dítěti, které nesprávně vyslovuje mnoho hlásek nebo některé hlásky tvoří špatně, například vyslovuje tzv. francouzské r nebo šišlá (tvoří sykavky s jazýčkem daleko vpředu mezi zoubky nebo mu uniká vzduch po stranách jazyka místo uprostřed). Abychom předešli upevňování nesprávných řečových návyků, je návštěva u logopeda v takovém případě vhodná. Logoped v první řadě zjistí, zda jde či nejde o špatnou výslovnost, a poradí vám, jak správně stimulovat výslovnost v domácím prostředí.

Jedná se o ukázku z knihy Jak mluvit s dětmi od narození do tří let.
Vydalo nakladatelství Portál, 2009.