Úžeh a úpal

Myslím si, že toto téma je v těchto dnech více než aktualní. A protože je sluníčko velmi nebezpečné chtěla bych Vám o tom něco málo napsat…
ÚPAL – je celkové přehřátí organismu, nemusíte ani sedět na sluníčku, stačí práce v teplém nevětraném prostředí, nebo při sportovní činnosti. Příznaky úpalu se dostaví ihned při vystavení teplu.

ÚŽEH – je v podstatě sluneční úpal. Vzniká nadměrným působením sluníčka na nekryté tělo nebo na hlavu. Zpravidla nemáte jen úžeh, ale i úpal.

V obou případech jde o to, že naše tělo – nebo tělo našeho dítěte, což je horší – je na příliš dlouhou dobu vystaveno teplu. A je celkem jedno, jestli jste u toho na sluníčku nebo ne. Výsledkem je porucha termoregulace (tedy tělo už nedokáže udržovat svoji teplotu na správné úrovni), z toho plyne vysoká teplota a dochází ke ztrátám vody v těle.

Příčiny:

Příznaky:

První pomoc

Prevence
Jak v případě úžehu, tak v případě úpalu je nejdůležitější prevence. Pokud si uvědomíte příčiny je prevence celkem jasná:

  1. Dostatek tekutin – i plně kojené děti by měly dostat napít čaje, doporučuji fenykl nebo heřmánek neslazený. Mateřské mléko je sice i na žízeň, ale v rámci vysokých teplot to může být i maminka vystavena nadměrnému teplu, což může vést k odmítnutí mléka dítětem (mléko je pro něj v danou chvíli příliš teplé).
  2. Odpovídající oděv, pokrývka hlavy. (Tj. omezení pálení sluníčka přímo na hlavu.)
  3. Omezení pobytu na přímém slunci.
  4. Děti v kočárku, i když schované ve stínu, jsou vystavovány nadměrnému teplu, proto se vyvarujte dlouhým pobytům venku s malým dítětem. Vemte na vědomí, že novorozenec ještě neumí řídit termoregulaci tepla a snadno se přehřeje, ale i naopak prochladne.