Poleptání jícnu
Skoro každý rodič si asi v tuto chvíli řekne, že jeho se to netýká, že jemu by se to nestalo, ale právě takových rodičů znám spoustu. Sama si na ně občas vzpomenu, když si uvědomím, že jsem nechala otevřenou aviváž v koupelně, nebo kyblík s jarem v předsíni a to bez dohledu…Ráda bych Vás seznámila s tímto tématem. I když se snažíte sebevíc dítě ohlídat, může se stát, že sní, nebo vypije něco, co by nemělo. Existuje mnoho látek, které se každodenně používají v domácnosti, ale pro malé dítě mohou být nebezpečím.
Co tedy dělat, když se dítě přiotráví?
Žíravinou rozumíme látku, která je schopna při přímém kontaktu poškodit tkáň. Chemicky se jedná o sloučeniny kyselé nebo zásadité povahy – kyseliny a louhy, které jsou složkami např. různých čistících prostředků. Po požití žíravé látky dochází ihned k poškození sliznic trávícího traktu – počínaje od rtů a dutiny ústní až po žaludek. Stupeň postižení závisí na agresivitě látky – u kyselin a zásad přímo úměrně hodnotám pH stupnice.
Mechanismus je rozdílný
• kyseliny tvoří při styku se sliznicí tzv. příškvary.
• louhy pronikají hlouběji a postižená tkáň má spíše rosolovitý, mýdlovitý vzhled. Jsou více agresivní.
Podle množství, koncentrace a složení požitého roztoku se mohou vedle změn místních projevit i změny celkové – otravy.
Příznaky poleptání:
- Rodiče přistihnou plačící dítě s nádobkou od žíraviny v ruce, mnohdy s poleptanými ústy a jazykem.
- Prvním a konstantním příznakem poleptání trávícího traktu bývá bolest.
- Někdy se může poleptání projevit krvácením z dutiny ústní – narušením cév trávícího traktu.
- Dalším příznakem bývá zvýšené slinění – hromadění slin při bolestivém polykání.
Tyto příznaky předcházejí příznaky celkové způsobené eventuální otravou /intoxikací / a jsou pro rozpoznání a včasnost zásahu rozhodující.
Pokud jde o první pomoc
- bezprostředně po požití žíravé látky dáme dítěti vypít cokoli máme po ruce, nejlépe mléko nebo vodu. Největší význam má naředění či neutralizace žíravé látky do jedné minuty po požití.
- A zavolání rychlé záchranné služby!
Takto postupujeme i v případě, pokud máme na požití žíraviny jen podezření.
Rozhodující pro úspěšnost první pomoci je pak včasný odsun na specializované pracoviště.
Léčebný postup závisí v prvé řadě na zjištění rozsahu poleptání.
- Hned po přijetí do nemocnice se prování endoskopické vyšetření jícnu (ezofagoskopie) v celkové anestesii.
- Pokud se prokáží známky poleptání v oblasti jícnu, zavádí se nosem žaludeční sonda. Ta má za úkol jednak přivádět potravu přímo do žaludku a zamezit styku potravy s postiženou sliznicí jícnu a zároveň omezit vznik zúžení (stenoz) jícnu. Žaludeční sonda je měkká tenká hadička.
- Léčba je doplňována kortikoidními přípravky, které mají příznivý vliv na proces hojení.
- Preventivně jsou podávána antibiotika a léky tlumící bolest.
Následné komplikace
- Zúžení, které vzniká přibližně ve třetím týdnu po poleptání jako následek jizevnatého hojení je obávanou komplikací a nejčastějším dlouhodobým, nebo trvalým následkem úrazu.
- Může dojít dokonce i k úplnému uzavření jícnu a nemožnosti polknout ani tekutinu.
Následným komplikacím se lékaři snaží předejít opakovanými balonkovými dilatacemi (roztahování jícnu pomoci balonku) Pokud je i tato terapie neúspěšná, nastupují složité chirurgické výkony mající za cíl nahradit poškozený jícen jinými tkáněmi – žaludek, střevo.
Vemte navědomí, že vše zmíněné v tomto článku přímo ohrožuje život malého pacienta.
Hlavní zásady předcházení úrazů způsobených požitím žíravých látek jsou přitom jednoduché!
- Ukládat veškeré nebezpečné látky (čističe toalet, odpadů, myček na nádobí, grilů, granule louhu, přípravky na leptání spojů…) na těžko dosažitelné nejlépe hodně vysoké místo mimo dosah dětí.
- Zásadně nepřelévat jakékoliv neznámé látky do lahví od nápojů. Toto platí zejména pro prodej různých čistících roztoků rozlévaných pouličními prodejci do vlastních nádob.
- Důležité je rovněž všimnout si, zda má láhev s žíravinou bezpečnostní uzávěr, který lze odšroubovat pouze po zatlačení apod.
Veškeré informace naleznete na stránkách http://jicen.lf2.cuni.cz//index.php?menuid=1