Daruj krev, daruješ život

Krev – životodárná tekutina, bez které nelze žít a někteří z nás ji potřebují v daném okamžiku více. Ať už po těžkém úrazu, při popáleninách, po operacích, nebo k léčbě své nemoci. Těchto situaci je celá řada. Myslím si že se to týká nás všech. Dnes krev nepotřebujeme, ale co zítra?Krev se skládá z větší části z tekuté složky, tou je krevní plazma. Plazma slouží k výrobě řady dalších léčiv, ale podává se i přímo (např. při vážných popáleninách).
Další složky krve jsou pevné. Patří mezi ně červené a bílé krvinky a také krevní destičky. Každý z těchto elementů má svou funkci. Červené krvinky zajišťují přenos kyslíku a oxidu uhličitého. Bílé krvinky hrají důležitou roli v imunitním systému organizmu, neboť přímo likvidují určité choroboplodné zárodky nebo proti nim vytvářejí protilátky. A krevní destičky se podílejí na srážení krve při zástavě krvácení.

Proč vůbec píši tento článek?? Protože s krví přicházím velice často do kontaktu a vím, jak dokáže pomoci. Dárců ale ubývá. Generace, která chodí darovat krev ať už pravidelně, anebo nepravidelně, stárne a nová generace zpravidla o bezplatné dárcovství nemá zájem.

Zásoby krve se v nemocnicích po celé České republice nejvíce tenčí přes léto. Je to především proto, že stálí i občasní dárci odjíždějí na dovolenou. Ale krev je potřeba neustále.
Nechci Vás přemlouvat k darování krve, každý má na tuto problematiku jiný názor, jen mi dovolte abych se pokusila o tom něco málo napsat.

Dárcem krve se může stát každý člověk, který již má 18 let, anebo kterému není více jak 65 let. Podmínek, které musí dárce splňovat je mnoho, proto uvádím jen některé (více o bezplatném darování krve se dočtete zde).

Dárce musí být zdráv, neměl by trpět žádnou vážnou nemocí a ani jí nesměl prodělat dříve. Jedná se o záněty jater, ledvin, o nemoci cév a srdce, o pohlavní nemoci. Pacient nesmí trpět žádnou nemocí plic ani trávicího traktu, infekční nemocí či exotickou nákazou. Kožní onemocnění závažného charakteru, revmatická onemocnění a nemoci centální nervové soustavy jsou též netolerovány. Dárcem se nemůže stát člověk závislý na alkoholu a jiných návykových látkách. Podmínek je ale ještě trochu více. Zdůrazňuji, že je zde nepíši všechny.

Darovat krev bychom neměli, pokud jsme posledního půl roku prodělali operaci, porodily, nebo byli v kontaktu s nakažlivou nemocí (žloutenka, TBC, pohlavní nemoc a nebo malárie). Pokud jsme brali antibiotika, byla nám prováděna sanace (vytržení) zubů, přisálo se na nás klíště, neměli bychom rovněž darovat krev…

Jak probíhá proces než se stanete dárcem? To Vám ráda napíši v dalším článku.
Otázka: Jaký máte názor na darování krve, přemýšleli jste o odběru?

Můžete ji potřebovat také. Přeji Vám hezký den.