Přírodní kosmetika

Napadlo vás někdy, že místo běžné chemické kosmetiky můžete používat kosmetiku přírodní? Vy a hlavně Vaše děti? A víte vůbec, co to přírodní kosmetika je? Pokud ne, seznamte se s trochou teorie…„Od roku 2001 existuje mezinárodně uznávaná ochranná známka „Kontrolovaná přírodní kosmetika“, kterou po splnění přísných kritérií uděluje každému přírodnímu produktu mezinárodní institut Ecocontrol.

Kritéria, která musí splňovat výrobek užívající ochranou známku „Kontrolovaná přírodní kosmetika“:

• Rostlinné suroviny pochází pokud je to možné z kontrolovaného biologického pěstování nebo certifikovaného sběru ve volné přírodě
• Je povoleno použití prokazatelně neškodných minerálních látek
• Důsledné nepoužívání syntetických barviv, konzervačních látek, syntetické parfemace, ethoxylenových surovin, silikonů, parafínu, vazelíny a další ropných produktů
• Výrobky ani výchozí suroviny nejsou testovány na zvířatech. Nesmí se používat suroviny z mrtvých zvířat (zvířecí kolagen, tuk z norka, vorvaňovina apod.)
• Suroviny využitelné s omezením: emulgátory a tensidy. Povolené jsou pouze ty, které se vyrábí z rostlinných tuků, olejů a vosků, z lecitinu, lanolinu, včelího vosku, rostlinných cukrů a škrobů, rostlinných bílkovin
• Není povoleno použití radioaktivního ozáření k zajištění mikrobiální čistoty
• Transparentní výrobní postupy. Deklarace všech použitých surovin
• Nepoužívání geneticky manipulovaných rostlin
• Důraz na ekologickou únosnost výroby a recyklovatelnost všech použitých obalových materiálů „

V posledních desetiletích je naše pokožka čím dál více zatěžována vnějšími i vnitřními vlivy, které ji oslabují: znečištěná voda a ovzduší, stále agresivnější sluneční záření, synteticky upravované potraviny, pracovní stres, hluk okolo nás……..a chemie, kterou sobě a svým dětem v dobré víře od narození mažeme na kůži……A kůže (ochranná vrstva našeho těla) reaguje na tyto vlivy suchostí, nedostatkem vlhkosti, přílišnou produkcí kožního mazu, nečistotou, přecitlivělostí nebo třeba předčasným stárnutím…….
Některé z těchto vlivů jen tak neovlivníme, u jiných by neměl být problém: hlídat si co jíme a co si mažeme na kůži.

Ale pozor – to, že kosmetika je přírodní, ještě neznamená, že automaticky bude vyhovovat všem. I tady je třeba si vybírat a hledat, který krém či mastička mi bude nejlépe „sedět“!
Zmíním se o několika značkách, které jsem měla možnost vyzkoušet a s jejichž výrobky jsem spokojena. Jsou to Dr. Hauschka, Weleda, Logona a Urtekram. Z každé značky si pro sebe i pro děti vybírám to, co nám nejvíce vyhovuje, nepoužíváme výrobky výhradně od jedné firmy. Tak například pro děti: jako koupel pro nejmenší a na opruzeniny nedám dopustit na výrobky od Weledy, na promazávání tělíčka a koupání větších dětí nám maximálně vyhovuje Logona, na čištění zoubků Urtekram….
A co všechno je možné si u těchto firem koupit? V podstatě vše, na co jsme zvyklí z běžných obchodů: krémy a oleje na obličej i tělo, šampóny, kondicionéry, barvy na vlasy (Henna), deodoranty, zubní pasty, sprchové gely, mýdla, péči o nohy a ruce, opalovací mléka a krémy, dekorativní kosmetiku (pudry, korektory, řasenky, rtěnky, tužky na oči……), pánskou kosmetiku, dětskou kosmetiku (péče o miminka i větší děti), speciální přípravky pro těhotné a kojící ženy (olej na masáž hráze, olej na masáž prsů) a další. Část výrobků firmy Urtekram dokonce nese značku Fair Trade! (Tato značka garantuje férový obchod s farmáři a zaměstnanci v nejchudších zemích světa – výrobky obsahují tmavý třtinový cukr od těchto farmářů).

Přípravky bychom si měli vybírat podle momentálního stavu pleti – netrvat několik let na jednom a tom samém krému. Přírodní kosmetiku mohou používat dokonce i lidé s přecitlivělou alergickou pletí – třeba z Weledy je pro ně vhodná Mandlová řada bez éterických olejů. Ta by měla pleť šetrným způsobem naučit reagovat na účinky přírodních látek a v okamžiku, kdy se stav pokožky normalizuje, je možné přejít k jiné řadě výrobků. Logona má pro přecitlivělou pleť řadu PUR.
A jak je to s pletí suchou a mastnou? Podle Dr.Hauschky by „například suchá pleť neměla být obklopována ve dne v noci tukem, i když je tím možno docílit přechodného pocitu úlevy. Stálý vnější přísun tuku způsobuje návyk a vlastní produkce kožních lipidů je ještě více potlačena. Kůže se tímto způsobem stává ještě sušší a její závislost na dalším přísunu tuku se zvyšuje. Tento princip vlastní korektury platí také v obráceném slova smyslu pro mastnou pleť. …. Olej dodává pleti dostatek mazu a napomáhá pleti, aby tak sama produkci kožního mazu regulovala…“. Můžu potvrdit – po mnoha letech (marných) bojů s mastnou pletí nastalo po několika měsících používání obličejového oleje výrazné zlepšení.

V současné době by sehnat výrobky přírodní kosmetiky neměl být velký problém. V Praze je nabídka určitě lepší než v menších městech, ale i tam by alespoň něco mělo být k dostání (například Weleda na objednávku v každé lékárně). A pokud ne, na internetu je nabídek dost. Pozor ale na kosmetiku rádobypřírodní. Spousta firem, i světových značek, používá toto označení přes to, že jejich výrobky jsou na chemickém základě a bylinky jsou do nich pouze přidány!

Přírodní kosmetiku můžu zkrátka všem jenom doporučit. Možná je o něco dražší, než tak prachobyčejná chemická z drogérie, ale přináší nám hodně navíc. A když už bychom přece jenom chtěli nebo museli šetřit, tak jenom na sobě – děti si ji přece zaslouží…