Noční pomočování = častý dětský problém I.

Pomočování u dětí je problémem, se kterým se setkávají lékaři u svých malých pacientů, a to ne zcela výjimečně. I přesto, že se praktický lékař věnuje dětem pravidelně, v případě enurézy jde o situaci, která by měla být předána do rukou specialistů nefrologických poraden. Víte jako rodiče, na koho se obrátit a především kdy? Možná vám pomůže následující článek…Preventivní prohlídky se u dětí provádí od třetích narozenin každé dva roky a mají velmi podobný scénář. Je důležité, aby rodič s lékařem spolupracoval a nejen odpovídal na položené dotazy, nýbrž i sám lékaři oznámil skutečnosti, které se jemu samotnému zdají jiné, vybočující z normálu. A to se týká i nočního pomočování jejich dítěte. Někteří rodiče mohou pomočování brát jako intimní záležitost, mohou se stydět za svého potomka a nechtějí o problému s lékařem mluvit. Jedná se pak o velmi závažnou chybu, kterou poznamenají především své dítě a mohou mu tak zásadním způsobem i ublížit.
Pokud se praktický dětský lékař nezajímá o určité aspekty zdravotního stavu dítěte, nebo je řeší nedostatečně účinným způsobem, je nutné obrátit se na specialistu. K návštěvě odborného lékaře není nutné doporučení od praktického lékaře. Nenechte se tedy specialistou odmítnout!

Nefrologická poradna
Jedná se o odbornou ambulanci, která spolupracuje zároveň s lůžkovou částí příslušné nemocnice. Tyto ambulance se nachází v každém krajském městě, ve větších městech je specialistů ještě více především pak ve fakultních nemocnicích.
V nefrologické ambulanci jsou řešeny onemocnění ledvin a močových cest, to znamená, že sem přicházejí pacienti s vrozenými vadami ledvin, prodělanými močovými infekcemi, sníženou funkcí ledvin, bílkovinou nebo krví v moči, změnou množství nebo složení moči, neinfekčním zánětem ledvin, dalšími příznaky nebo různou kombinací některých těchto příznaků.

Přibližně 20% dětských pacientů tvoří děti, které trpí nočním pomočováním, tzv. enurézou.

Enuresis nocturna
Noční pomočování se projevuje neuvědomělým močením nejen v noci, ale také během denního spánku (např. po obědě). Dělíme ji na primární enurézu a sekundární.

Primární noční enuréza se vyznačuje tím, že tento problém se projevuje již od nejútlejšího věku. Dítě vlastně nedovede „naučit“ svůj močový měchýř pravidelnému vyprazdňování. Většina dětí a dospívajících se pomočuje proto, že kapacita jejich močového měchýře nestačí na velké množství moči vytvořené v průběhu spánku. Primární enuréza je urologický problém, nepatří péče psychiatra. Pravděpodobnost postižení potomka stoupá s četností výskytu symptomu v rodině. Dispozice k nočnímu pomočování se bohužel dědí od předků.

Sekundární noční enuréza se odlišuje v tom, že se začne v noci pomočovat dítě, které s udržením moči v noci nemělo problém v posledních šesti měsících. Na rozdíl od primární enurézy je příčina sekundární enurézy většinou psychická (rozvod rodičů, narození sourozence, nástup do školy).

Pomočování v bdělém stavu přes den je nutno označovat za inkontinenci a ne za enurézu.

Je důležité rovněž zjistit, zda noční pomočování nesouvisí s jiným zdravotním problémem, například s onemocněním močových cest. Pokud je tato možnost vyloučena, pak mluvíme o tzv. monosymptomatickém nočním pomočování (MNE). Toto postižení nepřináší ve své nejjednodušší formě prakticky žádné zdravotní riziko, ale je spojené s těžkým psychosociálním stresem a předznamenává nezřídka i těžkosti ekonomické. Přes den nemají děti s MNE většinou žádný problém, netrpí zmiňovanou močovou infekcí, močí zcela volně.

Co způsobuje pomočování?

Na vzniku enurézy se podílí podle současných vědomostí celá řada příčin:
Nepochybná je vrozená dispozice – potomci páru, kde jsou postiženi oba rodiče, trpí pomočováním v 77 %, při postižení jednoho rodiče ve 43 % případů.

Poruchy noční produkce tekutin – nedochází k produkci hormonu, omezujícího vylučování vody ledvinami v noci (antidiuretický hormon, tzv. vasopresin)

Významný je také vliv stresu – problémy ve škole, v rodině, narození mladšího sourozence, rozvod rodičů, nemoc, týrání atd.

Poruchy spánku a probouzení – příliš tvrdý spánek či sklon k náměsíčnosti. Enuretici opouští ve spánku lůžko, močí neprobuzeni na WC nebo i mimo záchod. Podíl těchto poruch je pravděpodobně menší a složitější než se původně předpokládalo.

Špatné návyky pití a močení – nerovnoměrný příjem tekutin, přepíjení se večer po návratu z tréninku nebo školy, odkládání močení, spěch při močení, nadměrné používání břišního lisu.

Porucha funkce močového měchýře (dráždivý měchýř s nižší kapacitou) – typické pro děti s komplikovanějšími formami pomočování.

Více informací o nočním pomočování najdete na www.nocvsuchu.cz.