Látkové pleny – dinosaurus v moderní době

Jsem maminka, která podlehla reklamě a pro své dítko vybrala na samém počátku plenky jednorázové a zůstala u nich, dokud se naučilo chodit na záchod. Jako pro spoustu maminek, tak i pro mne byly látkové pleny oblast neprobádaná.Jednak mám zakořeněno ještě z dob dávno minulých, jak mamči neustále perou a žehlí tyto plenky a hořekují, jaká je to práce. Jednak jsem po narození dcery často slýchala: „Ani nevíš, jaké máš štěstí, že už existují tyhle plenky. Dítě ji potento, ty ji zabalíš a vyhodíš. Žádné praní, žehlení, nic takového, prostě si jdeš koupit nové.“ Jednak mě nikdo neupozornil na to, že třeba látkové pleny budou lepší, ani mě nenapadlo se po této informaci shánět.

Protože se ale o používání či nepoužívání látkových plen tolik mluví, tak jsem si vyšetřila čas a zapátrala, co na nich ty ostatní maminky vlastně mají 🙂

Dnešní doba běží v trendu biovýrobků a ekologie. Od zastánců látkovek neustále zní, jak strašně jednorázovky škodí životnímu prostředí. Už dříve jsem si spočítala, že jsem do kontejneru vyhodila přibližně 3300 kusů. Docela dost. No jo, no, jsou i horší věci, které končí na skládkách. Zjišťovala jsem také, jakou zátěží pro životní prostředí je samotná výroba obou druhů plen. Určitě hůře z toho vychází jednorázovky, i když ne tak docela. Ty ekologické mají zdokonalenou výrobu a jen málo převyšují svou škodlivostí výrobu látkovek.

Největší dopad na naše životní prostředí má právě odpad z jednorázových plen. Ano, je to hrozba do budoucna, ale říkám si, že třeba za nějakou dobu přijde někdo i s kontejnery speciálně na jednorázovky. Možná že vymyslí, jak je likvidovat bez zbytečné zátěže životního prostředí.

Látkovky odpad netvoří. Ty vám zůstanou například pro druhé dítko nebo je třeba prodáte, darujete a co vám zbyde, tak třeba použijete na čištění oken či na hadříky.

Přesuňme se dále. Odpad mě zatím nepřesvědčil, ale tak třeba najdu jiné věci, které mě zlomí.

Důležitou věcí je také práce kolem látkových plen. Musí se prát a sušit. Tudíž je na místě přemýšlet o tom, kde budu skladovat ty špinavé a kde sušit ty čisté. Manžel je děsný hygienik. Vím, že existují kyblíky, ve kterých se dají znečištěné plenky skladovat, než se vyperou. Už vidím manžela, jak chodí okolo kbelíku jako okolo skládky s jaderným odpadem 🙂 a donutí mě pokaždé, když pokálenou plínku přemáchnu v umyvadle, abych ho důkladně umyla savem, nebo jiným dezinfekčním prostředkem. Přestože plínu takto přemáchnu, tak stejně bude chtít, aby co nejdříve byla vyprána v pračce. To bude na mě docela slušný bič. Praní mi nedá žádnou práci, neb za mě pere pračka 🙂 Při praní jednou za dva tři dny vychází náklady asi na 800 Kč za celou dobu jejich používání. Prací prostředky jsou věc druhá, ale na tom se také dá ušetřit.

Důležitou otázkou ale je, kde sušit? Mám sice velký balkon, ale nevím, jak se manžovi bude líbit každý druhý den ověšený hordou plín 🙂 V zimě, když nebudu moci využít balkon, ho zřejmě raní mrtvice, když budu mít v každé volné místnosti stojan na prádlo s plínami. To si zase vyslechnu 🙂 Pozitivní ale je, že se nemusí žehlit, tak alespoň něco.

A zase mi bije v hlavě… jednorázovku navlíknu, svlíknu, vyhodím.

Co mě ale absolutně uvádělo do zmatku, byl široký sortiment tohoto zboží. Nemluvím jen o samotných plínách, pod kterými si můžete představit ty nejobyčejnější čtvercové, až po vymakané kalhotky, které jsou hodně podobné jednorázovkám a spoustu dalších doplňků. Pak to množství různých krycích kalhotek, které jsou buď nepropustné a nebo jen částečně nepropustné. Nicméně ceny se taky diametrálně odlišují, pokud jde o obyčejné zboží nebo o to s lepší kvalitou.

Nutí mě to tedy zamyslet se nad srovnáním nákladů při nákupu jednorázovek a nebo látkovek se vším, co k nim patří. V jednorázovkách mám jasno, tam mi to dělalo něco okolo 16 – 17 tis za necelé dva roky, než je dcerka přestala nosit úplně. U látkovek je to různé. Když je máte z druhé ruky, může to být jen okolo 8 tisíc. Pokud nejste náročné a koupíte takovou tu střední třídu tak se dostanete ke 12 tisícům. Když si budete hodně vymýšlet, budete náročné a nedokážete si odepřít komfort a pohodlí, tak to může být i okolo 20 tis. Ovšem ale s tím, že je třeba využijete pro další dítko, nebo ještě výhodně prodáte.

Tak a teď babo raď, kdybych to měla brát podle nákladů, stále mi vyhrávají jednorázovky. Koupě použitých by mi doma asi neprošla 🙂 Jak se znám, utratila bych hodně za samotné plíny, protože bych chtěla mít hodně do foroty, kdyby se někdy stalo, že zapomenu vyprat, nebo zrovna nebudou schnout podle mé představy.

Patřím k maminám, které se s moc nevýhodami jednorázovek nesetkaly. Náklady byly, jaké byly, musela jsem sice myslet na to, aby náhle nedošly, ale neměla jsem s tím problém. Kritika toho, že obsahují chemické látky, které mohou mít vliv na zdraví dítěte, mě, přiznávám, překvapila, to není jak vyvrátit. Asi jsem měla štěstí ve výběru, ale byla jsem spokojená i s absorpcí jednorázovek, nehod bylo velmi málo.

Zajímavé bylo pozastavení se nad tím, že maminky, které používají jednorázovky, se snaží ušetřit tím, že dítko nechávají ve znečištěných plenách moc dlouho, což pak končí opruzeninami, pupínky či ekzémy. Takto jsem se opravdu nechovala – kdykoli se třeba dcerka jen počůrala, plenu jsem měnila. Dále tu je pohodlnost dětí s jednorázovými, které se nechtějí učit chodit na nočník. U dcerky jsme to měli ale jinak. Trénování šlo dobře, používali jsme jednorázové tréninkové plenky, které právě nenavozují pocit sucha. Před druhým rokem se dcerka plen bez problémů vzdala.

Souhlasím s tím, že právě látkové pleny budou nějak podobně účinkovat na děti a ony je velmi rychle rády opustí a začnou chodit na nočník:-)

Pořád nemůžu nějak najít zlomový důvod, proč bych měla používat látkové pleny. Jediné, co mi teda hrabe do svědomí v souvislosti s používáním jednorázovek, je ten odpad, opravdu to není dobré.

Pak objevím odkaz na další internetový obchod s látkovkami. Najednou se ocitám v jiném světě. Mám štěstí a dívám se na pěkně nafocené zboží s vyčerpávajícími informacemi, k čemu slouží, z čeho jsou vyrobeny, jak jsou savé nebo nepropustné. Učaroval mně výběr materiálů, ze kterých jsou vyráběny, a rozmanitost barev a tvarů.

Najednou mi neurony, které dosud byly pevně spojené s myšlenkou o používání jednorázovek, tvoří nová spojení a kamarádí se s myšlenkou na látkové pleny.

Plánujeme ještě jedno dítko, ale další už asi ne 🙂 Lituji, že třeba v porodnici jsem se nesetkala se vzorečkem látkovek nebo že mi je nešupla pod nos nějaká kamarádka. Třeba bych je používala už u dcerky. Pravdou je, že když s tím začnu u druhého, asi už pro ně pak u sebe nenajdu uplatnění.

Ptáte se, co mě tak přesvědčilo, že jsem tak najednou změnila názor a smířila se se všemi „rádoby negativy“, o kterých jsem celou dobu psala?

Učarovala mi ta barevnost a dnes i už dost moderní řešení svrchních kalhotek a nebo přímo plenek, které vypadají jako jednorázovky. Fakt jsem si živě představila, jak to tomu dítku bude slušet 🙂 Už mi to nepřipadá jako alchymie, kterou nemohu zvládnout a nad kterou se mi nechce přemýšlet. Vídím se, jak stojím nad tím sortimentem a nemohu se rozhodnout, jestli dnes dítko bude mít plenku modrou, či froté a jestli zrovna tyhle svrchní kalhotky mu budou ladit k oblečení 🙂

Říkáte si a co to skladování špinavých plen, praní nebo sušení, když jsem se stále ohlížela, co na to manža? Já si ho už nějak zpracuju :-))))) Co se týká praní jako takového? Pere pračka, ne já na valše, takže čas to nežere. Co ten balkon nebo byt plný plen? Pokud si nakoupím ty pěkné barevné, tak to ukojí můj cit pro estetično a vytlačí myšlenku na typický komančovský pohled na balkon plný sice bílých, ale různě flekatých plen 🙂 Jak jsem se poprala s náklady na pořízení plen a všeho co k nim patří? Výběr je úžasný a pokud se pro to nadchnu, tak asi náklady vyšplhají na částku ne málo se blížící nákladům na jednorázovky. Ale co, když už, tak už 🙂

Už úplně vidím, jak to tomu mimču sluší 🙂 Jen asi až bude větší a nábal plen by se nápadně blížil tomu zadečku Ferdy mravence, asi přejdu na ekoplínky a pak rychle na nočník.

Na závěr dlužím vysvětlení, které se týká názvu tohoto článku. Látkové pleny jsou pro mne skutečně dinosaurem, který se dochoval do dnešní doby. Prošel za ta léta mnoha změnami ve vývoji a to velmi pozitivními 🙂 Stojí za to se nad nimi minimálně zamyslet…

Jdu do toho….