Koupání novorozenců a kojenců

Určitě vám maminky (babičky) říkaly, že vás, své děti, koupaly denně. V dnešní době se to ale již nedoporučuje. Dítě stačí vykoupat jednou až dvakrát týdně.

Vaše miminko je tím nejčitším tvorečkem. Jeho pokožka je velmi citlivá a denní koupání ji již po krátké době (3 -5 minut) vysušuje. Na dětské pokožce se teprve vytváří ochranná tuková vrstva, kterou bychom denním koupáním narušovaly. Pokud budete dítě koupat, nedávejte mu do vany žádné pěny, ani dětské. Ty jsou většinou na mýdlovém základě. Tyto pěny a mýdla vysuší pokožku a způsobí, že na kůži se mohou usídlit a množit mikroorganismy. Nejlepší na koupele jsou oleje. Doporučuje se Balneum Hermal, který koupíte v lékárně. Pěny dítě určitě ocení až bude větší a jeho pokožka již bude odolnější.
Po koupání dítě vysušte, ale netřete. Vysušuje se přiložením osušky. Poté dítě můžete natřít. V koupelně by mělo být teplo, aby dítě neprochladlo. Malé dítě ztrácí velmi rychle své tělesné teplo a po koupání obzvlášť. Proto žádné dlouhé natírání. Po koupání dítě rychle natřete nějakým rostlinným olejem vhodným pro novorozence (koupíte v lékárně) nebo speciálním tělovým mlékem vhodným pro citlivou atopickou pokožku. Vaše dítě tak bude uchráněno alergickým reakcím.

U malých dětí do jednoho roku bychom měli velice pečlivě vybírat kosmetiku, kterou budeme dítě ošetřovat. Já mohu z vlastní zkušenosti a zkušenosti mnoha dalších maminek doporučit výrobky firmy ALINEA DERMA. Opět se můžete informovat v lékáně. Pokud provádíte pravidelně masáž vašeho miminka (Masáže dětí a kojenců: Mgr. Jana Hašplová), doporučuje se masírovat před koupelí. Je to právě z toho důvodu, že dítě je po koupeli citlivé a rychle prochladne. K dennímu koupání dítěte se určitě dostanete, když si vaše ratolest bude hrát venku na písku a už skutečně bude důvod jej koupat, aby bylo čisté.