Je libo bavlnku či umělou hmotu?

Vrcholí přípravy na mezinárodní osvětovou kampaň – Šetrné pleny k dítěti i k životnímu prostředí. Letos poprvé v České republice.

Zapojit se můžete i Vy!

Přípravy na mezinárodní kampaň Real Nappy Week vrcholí
v Anglii, Rakousku, na Novém Zélandu, ale též v Číně, Turecku či Jihoafrické republice a také poprvé v České republice!

„Je to dřina, hodně práce, ale nakonec jsme rádi, že jsme Českou republiku přihlásili mezi více jak 30 zemí světa, které se ke kampani připojují. A některé z nich již 15let.“ říká Věra Soukupová z ekoporadny Rosa – koordinátorka celé akce.

Zdánlivě nezajímavé téma, často opomíjené. Jedno z mnoha, které má široké souvislosti zdravotní, sociální, ekologické, ba i politické: dětské pleny. Že by nebyl zájem se nebojí. Množství rodičů, jež se rozhodují pro návrat k opravdovým plenám se stále zvyšuje. Každý týden přichází do poradny několik maminek, aby se mohly na plenky podívat, zeptat se na zkušenosti, poradit se, zjistit jejich výhody i nevýhody. Podporu nacházejí nejen u ekologicky orientovaných organizací a rodičů, ale i u zdravotníků, dul i představitelů obcí.

Týden opravdových plen (TOP) se bude v naší republice konat úplně poprvé. Vypukne ve stejném termínu jako po celém světě a bude trvat od 11. do 18.března. Prozatím je zřejmé, že akce se budou konat po celé republice na více jak 20 místech. Přípravy vrcholí, ale stále je možné se připojit!

„Našimi osvětovými akcemi, právě tak i TOPem, se snažíme vyvrátit mýty a podložit informace fakty. Stále se traduje velká časová náročnost, nutnost pleny vyvářet, žehlit. Dnes se však moderní pleny vzhledově připomínající kalhoty ani nežehlí, ani nevyváří. A finančně vycházejí nesrovnatelně lépe než klasické jednorázové,“ dodává Soukupová. Za hlavní však považuji zdravotní hledisko. „Je toho spousta, v čem hrají opravdové pleny prim: prevence správného vývoje kyčlí, snížení rizika opruzenin a různých vyrážek, přehřívání pohlavních orgánů, gynekologické problémy srůstů u dívek atd. Z přírodních materiálů též nemůže dojít k přestupu chemických látek (reziduí) do kůže dítěte,“ vypočítává dále.

A jakou souvislost mají šetrné pratelné pleny s obecní politikou? Je to poměrně jednoduché – obce mají povinnost snižovat množství komunálního směsného odpadu a zároveň mají zájem o každého nového človíčka ve své obci. Radost z nového života povětšinou s sebou však přináší i 2tuny odpadu – jednorázových plen za přebalovací období. A to je dvojnásobek toho, co vyprodukuje dospělý člověk.
Takže i obcím se vyplatí podpořit rodiče k šetrnějšímu a udržitelnějšímu způsobu života. „Že to funguje v Anglii, Rakousku a ve Francii, se asi nikdo divit nebude. Dobrá zpráva je, že dotované balíčky těchto plen mohou dostat matky už i u nás. Např. v obci Ledenice či v Nových Hradech se do pilotního projektu již zapojili. Nyní čekáme, zda se k těmto zeleným obcím přidá i město Písek.“

Není to návrat na stromy – v Anglii po 15 letech zaznamenávají každoročně zvyšující se podíl rodičů, kteří si pro své dítě vybírají právě moderní pratelné pleny. Je to možnost, cesta, a osobní přispění k udržitelnému životu na naší planetě. Je to ukázka toho, že nám není lhostejné, v čem budou jednou naše ratolesti vyrůstat. Pro dítě, pro přírodu i pro naše peněženky.
Z pohledu ekologického představují jednorázovky opravdové zlo – množství odpadu, které nelze jinak než spálit (a potom tento vzduch dýchat), či skládkovat a čekat, zda unikne na skládce nějaký ten methan a zda bude 200 let stačit jednorázovkám k rozkladu… Vysoká je i spotřeba surovin – neobnovitelných zdrojů – určená k jejich výrobě, množství dodané energie k jejich výrobě i vody a její znečištění, např. při bělení buničiny… atd. – zvyšuje ekologickou stopu každého z nás, ale i naší civilizace celkově.

„Buďme vděční za své děti a hýčkejme si je v bavlnce,“ radí na závěr Věra Soukupová.

Redakce serveru VašeDěti.cz se k celé kampani rovněž připojí.
Máte-li zájem rovněž se podílet na této osvětové kampani, kontaktujte nás nebo přímo koordinátorku kampaně v ČR – Mgr. Věru Soukupovou (soukupova@rosa.ecn.cz).