Jak se zbavit klíštěte

Tak nám nastala klíštěcí sezóna a s ní otázky, jak se před klíšťaty chránit. Nejúčinější by asi bylo se po lesích a všech místech s výskytem zákeřného nepřítele pohybovat důkladně oblečeni. Tedy ve vysokých botách, dlouhých kalhotách, košili s rukávy a čepici. Takto vystrojeni se ale v parném létě s dětmi ven asi nevydáme, takže se může stát, že nějaké klíště si přece jenom z procházky domů doneseme…

V takovém případě je potřeba ho odstranit co nejdříve po objevení. Proto by jste při každém pobytu v přírodě měli mít při sobě vhodný přípravek. Pokud se týká samotného odstraňování klíštěte, pak způsoby, jako je zakapávání tukem nebo vykroucení jsou nejen zastaralé a dávno překonané, ale především extrémně nebezpečné pro lidské zdraví. Klíště totiž ve chvíli, kdy je ohroženo (nemůže-li pro tuk dýchat nebo je stisknuto a krouceno) vypouští do pokožky jakousi slinu, která může obsahovat choroboplodné zárodky. Z toho vyplývá, že klíště nám může uškodit nejenom když je přisáté, ale hlavně při neodborném odstraňování.

Pomoc nám nabízí aromaterapie a éterické oleje. Pokud se chcete klíštěte zbavit bez nebezpečí nákazy, pak ho stačí zakápnout kapkou LEVANDULOVÉHO ÉTERICKÉHO OLEJE. Ten je totiž pro klíšťata smrtelně jedovatý. Zároveň má pro lidskou pokožku i silné desinfekční účinky a místo vpichu je současně i desinfikováno. Vzhledem k tomu, že u osob, kterým bylo klíště odstraněno za pomoci éterických olejů, ještě nikdy nedošlo k následným onemocněním, lze předpokládat, že levandulový éterický olej je účinný nejen při odstranění klíšťat, ale i jako prevence před choroboplodnými zárodky.

Tolik knížka Aromaterapie plus.

Z vlastní zkušenosti Vám levandulový olej můžu jenom doporučit. Funguje to. Někdy je třeba troška trpělivosti, některé klíště se drží zuby nehty, jiné se pustí skoro okamžitě. Po umrtvení klíště zkouším „vykynklat“ všemi směry.

A na závěr ještě jedna rada, jak se přece jenom pokusit klíštěti vyhnout. Když před odchodem ven mažu děti krémem, přidám do něj kapku levandule. Trochu krému vymáčknu do dlaně, přikápnu levanduli a vetřu do kůže. Je možné levanduli smíchat s vodou v lahvičce s rozprašovačem, důkladně protřepat a nastříkat na oděv. Nejenom, že Vás bude chránit před hmyzem, ale budete i krásně vonět.