Jak jsem ubližovala z blbosti synovi

Když se mi narodilo miminko, nevěděla jsem nic o alergiích, ani o vlivu umělé výživy na dítě, ani to, že se do ní přidává určité procento cukru. Žádný lékař mi neporadil a až mnohem později jsem zjistila – PROČ TO VŠECHNO TRÁPENÍ BYLO. Neznalost se mi vymstila a lékaři neporadili, nezajímalo je to..Po třech týdnech jsem už nemohla kojit, nastoupil sunar s příměsí glukózy, děťátko mělo po něm bolení bříška a zvracelo ho, podle zvyků jsem mu plenkou nahřívala bříško a šla se dotázat lékaře. Bylo mi řečeno, abych sunar trochu přisladila, že děti blinkají normálně a bolení bříška jsou větry. Trápení se zažíváním trochu ustoupilo, časté zvracení zůstalo a přidávaly se zcela nepochopitelně časté infekce, které se těžko potlačovaly i antibiotiky, nakonec po šesti letech nastoupilo léčení na poruchu imunity. Dál jsme bojovali s častými nemocemi a já to mockrát oplakala.

Teprve po letech jsem se tím vším zase zabývala a četla vše dostupné v lékařské literatuře, podle příznaků jsem poznala, že můj syn zvracel a bolelo ho bříško, protože měl alergii na mléko, to ovšem nikoho nenapadlo. Takové děti, když jsou mlékem krmeny neustále dál, nakonec mléko v žaludku udrží, ale zůstane jim sklon ke zvracení po celé mladší dětství. To u nás bylo.

Alergie se přenesla do formy astmatu, ne vrozeného, ale získaného opakovanými infekty, imunitní systém byl opotřebováván jednak přizpůsobováním se konzumaci mléka a jednak konzumací sladkého, které jsem z blbosti dětem také dávala. Vrátit to nemohu.

Jak syn dorůstal, jedl podle sebe, sladké nemá rád, mléko a jogurty nejí, stačí mu nízkotučné tvrdé sýry, jinak konzumuje raději jiné bíkloviny.

Světe div se, astma zmizelo, potíže s imunitou se skoro úplně omezily a zvracení zmizelo kdysi dávno. Tak vidíte, že ani já nejsem bezchybná, vždy nad vším přemýšlejte a nenechte se zdolat běžnými starostmi.

Autorka vede na serveru VašeDěti.cz poradnu Hubnutí. Sama provozuje kgdolu.estranky.cz.