Fakta o poranění dětí

Stačí chvilka nepozornosti, otočení se zády k lezoucímu batoleti a dítě nejenže trpí bolestí, ale trpí především následky nejrůznějších poranění někdy i celý život. Podívejte se na příběhy, které se opravdu staly……Příběh první
11-měsíční chlapeček byl přivezen na dětské ARO vrtulníkem záchranné služby po autonehodě, při níž na místě zemřel jeho otec i matka. Dítě v okamžiku nárazu ochránila dětská bezpečnostní autosedačka, ve které seděl. Chlapec byl přivezen v bezvědomí, i přes intenzivní péči lékařů a sester zemřel druhý den na následky smrtelných poranění. Příčinou nehody byla nepřiměřeně vysoká rychlost auta, které řídil otec dítěte.

Příběh druhý
3-letý chlapec spadl do fekální jímky na zahradě rodinného domku a začal se topit. Matka mu poskytla první pomoc, po převezení na dětské ARO a základním zaléčení měl ale stále známky multiorgánového selhání, kde lékaři předpokládali až skoro 90% úmrtnosti do 24 hodin. Chlapec byl v nemocnici několik dní zaintubován, byl krmen sondou, měl známky poleptání kůže jako následek kontaktu kůže s fekáliemi. Přidaly se i komplikace jako ARDS (syndrom akutní respirační tísně). Po čtrnácti dnech hospitalizace byl odpojen od ventilačního přístroje, začal pomalu konzumovat kašovitou stravu a chodit. Po téměř dvou měsíční léčbě byl chlapec propuštěn domů, musí ale docházet na pravidelné kontroly do pneumologické a neurologické ambulance. Příčinou byla nepozornost otce při hlídání syna. (Zkrácený úryvek z Kazuistiky Komplexní ošetřovatelská péče u dlouhodobě hospitalizovaných dětí, Daniela Kornatovská, časopis Sestra 5/2003)

Příběh třetí
3-letý chlapec byl přivezen na kliniku s těžkými popáleninami po celém hrudníku, krku a pravé noze, když na sebe doma převrhl vroucí polévku ze sporáku. Lékařům se podařilo chlapce stabilizovat, po několikatýdenní léčbě byl propuštěn domů. Dodnes má na těle známky popálení. Příčinou byla situace, kdy matka vařila oběd a musela si dojít na WC. Dítě během nepřítomnosti matky na sebe svrhlo hrnec s polévkou.

Příběh čtvrtý
Sourozenci, osmiletá holčička a čtyřletý chlapec, byli přivezeni vrtulníkem záchranné služby poté, co doma zkonzumovali neznámé množství a druh léků. Oba byli přijati na dětské ARO v bezvědomí, byli připojeni na umělou ventilaci a byla u nich provedena další nezbytná opatření. Chlapce postihlo po několika dnech těžké selhání ledvin, na jejichž následky zemřel. Děvče přežilo a po skončení léčby bylo přijato na psychiatrickou léčbu. Příčinou byla situace, kdy matka nechávala volně dostupné léky a obě děti v době, kdy se jim matka nevěnovala, hráli hru na doktora a pacienta.

Příběh pátý
4-letý chlapec byl přivezen rodiči poté, co dosedl na osičku z dětského plastového autíčka. V moči byla objevena krev, vyšetření prokázalo poranění střeva. Byla provedena dočasná stomie (vyústění tlustého střeva stěnou břišní navenek). Příčinou byla nevhodná volba hračky, nedostatečně zabezpečené.
(Zkrácený úryvek z kazuistiky Poranění recta u dětí, Hana Nováková, časopis Sestra 3/2005)

Příběh šestý
10-letý chlapec byl přivezen na dětské ARO poté, co vypil neznámé množství kyseliny. Chlapec byl zaintubován, krmen sondou, byla zahájena podpůrná léčba. Po několika týdenní léčbě byl propuštěn domů. Po několik dalších let je sledován v ambulantní péči, je u něj zvýšené riziko vzniku rakoviny hrtanu. Příčinou byla situace, kdy chlapec vzal otci ze spíže láhev rumu, aby se „předvedl“ před svými spolužáky. Netušil, že otec v láhvi nemá rum, ale kyselinu.

Příběh sedmý
Sedmiletý chlapec byl přivezen záchrannou službou na dětské ARO poté, co požil dva kousky muchomůrky zelené. Chlapec začal mít cestou domů z lesa, kde byl ze svým otcem na houbách, kolikovité bolesti břicha a zvracel. Do nemocnice byl již přivezen v bezvědomí. Po intenzivní péči lékařů musí docházet na hemodialýzu 3x týdně. Následkem je těžké selhání ledvin. Příčinou byla nepozornost otce, který s ním byl na houbách a nevěnoval pozornost synovi, který sesbírané houby začal konzumovat.

Příběh osmý
Pětiměsíční holčička byla přivezena záchrannou službou na dětské ARO v bezvědomí poté, co spadla z postele rodičů. Byl zjištěn těžký otřes mozku a zlomenina pravé ruky. Po několika dnech léčení byla propuštěna domů. Příčinou byla chvilková nepozornost matky, která dívku položila na postel v domnění, že holčička ještě není schopna se sama přetočit a odešla otevřít dveře, protože někdo zvonil. Dívka se ale vzepřela o hračku, která byla na lůžku umístěná, otočila se a spadla na zem, kde byla plovoucí podlaha.

Toto je pouze zlomek příběhů, které se staly. Byly většinou způsobeny krátkou nepozorností rodičů, kteří podcenili schopnosti svých dětí. Maminky, nedopusťte, aby se něco podobného stalo i Vašim dětem.

Foto: www.naturfoto.cz