Epistaxe (krvácení z nosu)

Jak krvácení probíhá?
Většinou dochází ke krvácení z přední části nosní přepážky méně často pak ze zadní části přepážky či ostatní nosní sliznice…Epistaxe (krvácení z nosu) je běžná zdravotní potíž, kterou snad zažil úplně každý.

PŘÍČINY
místní:

celkové:

PŘÍZNAKY
Jak krvácení probíhá?

Většinou dochází ke krvácení z přední části nosní přepážky méně často pak ze zadní části přepážky či ostatní nosní sliznice.

Krvácení je charakterizováno proudem krve z nosu a zatékáním krve do hltanu i při mírném předklonu. Krvácení obvykle po několika minutách ustává a periodicky se vrací.

Při slizničním krvácení krev z nosu jen odkapává, stav spontánně ustává a nepravidelně se vrací v závislosti na vyvolávajícím faktoru.

Celkové příznaky závisejí na velikosti krevní ztráty a rychlosti, kterou ke ztrátě došlo.
I lehčí formy provází zpravidla neklid, úzkost z pohledu na vlastní krev a potřísněný oděv, někdy kolaps aj.

Při krevní ztrátě nad 20 % celkového krevního objemu se objevuje snížení krevního tlaku a zrychlení srdeční činnosti.
Charakteristická je bledost sliznic a kůže, studený pot, může dojít ke ztrátě vědomí.

Pokud se epistaxe neopakuje příliš často (spíše tedy v odstupu let, než měsíců), není návštěva ORL lékaře nutná V případě častěji se opakujících, či při zvláště úporné a běžnými prostředky nestavitelné (ztráta krve cca 3 dl a více) epistaxe, je třeba vyhledat pomoc ORL lékaře( v případě úporné epistaxe neprodleně) nezbytně nutná.

PRVNÍ POMOC
Jde-li o krvácení vzniklé náhle s mírným průběhem problém lze většinou lehce zvládnout. Opakujte dokud nebude krvácení zastaveno.

POZOR! Pokud se po výše doporučených opatřeních krvácení během půl hodiny nezastaví, je nutné převézt dítě na pohotovost. Jestliže ke krvácení z nosu dochází často, je vhodné nechat dítě prohlédnout lékařem.

Lékaři jsou schopni krvácení najít a zastavit pomocí nejrůznějších metod. Uvádím jen pár možností, které lze použít. Zdaleka nejsou všechny.

  1. Anemizace- malé tampónky namočené do Sanorinu a Adrenalinu.
  2. Tamponáda– ucpání nosu obvazovým materiálem, který způsobí utlačení krvácejícího místa v nose.
  3. Dáte staví krvácení podáním příslušných léků.
  4. Stavění krvácení s pomocí elektrokauteru nebo laseru, kdy se příslušná cévka se zataví.

Lékař by měl pátrat po příčině krvácení, pokud není známá a následně příčinu léčit.