Děti a sluníčko

Asi mi dáte za pravdu, že letošní léto je skutečně „vypečené“, sluníčko svítí o 106, větru ani deště se opravdu bát nemusíme, spíš naopak. Počasí vlastně ideální k letnímu koupání a opalování.
Když pominu extrémní horka a padající teplotní rekordy, kromě poledních hodin zřejmě mnoho rodičů s dětmi tráví naprostou většinu času venku, ačkoli z rádia a televize slýcháme neustále různá varování, jak může být pobyt na slunci nebezpečný – obzvlášť pro starší lidi a malé děti.
Jak je to tedy s dětmi a sluníčkem?

Zřejmě se shodneme na tom, že děti je potřeba před přímým sluncem v těchto dnech chránit, přes poledne pravděpodobně většina z nás zůstává raději doma a na koupaliště a k rybníkům a bazénům se vydává spíš později.
A jaká jsou konkrétní doporučení?

Novorozenci a děti do 3 měsíců by se v těchto dnech na přímé slunce neměly vůbec dostat. Nejlépe je před škodlivým UV zářením ochráníte tak, že je budete držet ve stínu. I přes toto opatření však nezapomínejte natírat odkryté části tělíčka vhodným krémem.

Děti od 3 do 8 měsíců bychom měli držet alespoň v polostínu, doporučuje se světlé oblečení. Odkryté části těla nezapomínejte natírat.

Děti od 8 do 13 měsíců už by mohly být venku nahé, ale jen v polostínu! Pokožku celého těla je nutné chránit kvalitními přípravky.

Děti od 13 měsíců bychom již měli zvykat na sluníčko, ale postupně a opatrně. Proto se doporučuje začít v době, kdy je stín delší než výška postavy. Dítě ponechte na slunci asi 5 minut a tuto dobu pak postupně a opatrně prodlužujte, aby pokožka měla dost času začít vytvářet ochranný pigment melanin. To vše s použitím ochranného krému.
Nezapomeňte pokožku dítěte ošetřit i po pobytu na sluníčku.

Dostatek tekutin a nějaká pokrývka hlavy by měly být v těchto dnech naprostou samozřejmostí.

… tolik tedy obecná pravidla. Protože jsem je čerpala z letáčku o přírodní kosmetice Eoné, kterou si můžete objednat na Náměstíčku, přidám ještě doporučení konkrétních výrobků z jejich nabídky, které neobsahují žádné konzervanty, barviva ani ropné látky na rozdíl od spousty dalších opalovacích krémů, které běžně nakoupíte v drogériích i lékárnách.

Jaká je teda přírodní alternativa pro ochranu před sluníčkem?
Jojobový olej PŘIVÍTÁNÍ (20 ml) – SPF: 3-4, lze použít již od narození
Jojobový olej BIO (10 ml, 30 ml) – SPF: 3-4, lze použít od narození
Masážní olej KARITÉ (20 ml) – SPF: 3-4, lze použít od narození
Kalisto Baby krém (50 ml) – SPF: 3, pro děti od 6 měsíců
Kalisto Baby jojobové mléko (100 ml) – SPF: 3, pro děti od 8 měsíců
Kalisto – tělové mléko s OF (100 ml) – SPF: 4,5, pro děti od 3,5 roku
Balzám na rty (5 ml) – SPF: 7, pro děti od 8 měsíců

Co doporučuje Eoné pro regeneraci pokožky po pobytu na sluníčku?
Mandlový olej lisovaný za studena (50 – 500 ml) – lze použít už od narození, na celé tělo
Kterýkoli přípravek z řady Kalisto (viz. výše)
Masážní olej KARITÉ (viz. výše)

Navíc je dobré dbát na to, aby se pokožka zbytečně nevysoušela nejen díky rozpálenému slunci, ale i při používání různých „hygienických saponátů“ (mýdla, sprchové gely, šampony). Běžné přípravky totiž pokožku většinou výrazně odmašťují, čímž se kromě nečistot odstraňuje i její přirozený ochranný plášť. Pokožka je tak daleko méně přirozeně chráněna před vnějšími vlivy, včetně slunečního záření.
Pro šetrné sprchování a koupání jsou určeny přírodní mycí oleje:
Dětský koupelový olej DELFÍNEK (200 ml) – lze použít od narození
Koupelový olej neutrální (200 ml) – lze použít od narození
Sprchový olej neutrální (100 ml) – lze použít od narození
Mycí olej CITRUS NUOVO (200 ml) – pro děti od 21 měsíců
Koupelový olej IMUNA (200 ml) – lze použít od narození
Hydrofilní olej základní (500 ml)
Výše uvedené přírodní mycí oleje rozpustí bez problémů všechny nečistoty a přitom nesmyjí z pokožky její ochranný lipidový plášť. Sačí několik málo kapek rozetřít na mokrou pokožku, omýt tělo a opláchnout. V případě koupele stačí jedna lžička oleje do vany.
Neutrální oleje navíc umožňují vytvořit si vlastní mycí emulze – stačí do lžíce oleje přidat 1-5 kapek vonné silice dle vlastního výběru.

Podrobné informace o jednotlivých přípravcích najdete v obchůdku Eoné na Náměstíčku (stačí prokliknut jejich názvy v tomto článku).