Žloutenka kojeného dítěte

S novorozeneckou žloutenkou se asi setká a potýká většina z nás. Ale o žloutence kojených dětí jsem poprvé slyšela až v okamžiku, kdy mi lékařka tuto „skvělou“ zprávu sdělovala. V tu ránu jsem myslela, že mě trefí šlak, protože jsem se v té době teprve vyhrabala z kojící krize a teď taková zpráva. Ale popořádku…Od své mamky jsem věděla, že jako malá jsem měla velké problémy se žloutenkou, dokonce hrozilo, že mi budou muset dát transfuzi. No, nějak jsem to rozchodila.
Asi 2 dny po narození malé se žloutenka objevila i u ní. Takže standardní rady – dávejte malou na sluníčko, to bude dobrý, na fototerapii to podle měření nebylo. No, než nás propouštěli, tak jí ještě udělali měření na kůži a výsledek byl dobrý. Novorozenecká žloutenka by měla ustupovat kolem druhého týdne.
Malá je od narození snědá, takže mě ani nepřipadlo, že by měla žloutenku, ale lékařce se to na prohlídce ve 3 týdnech moc nelíbilo. Takže nastoupila léčba – 2x denně půlka prášku Phenaemaleten (možná jsem to zkomolila, odborníci omluví) po dobu asi 5 dní. Trošku se to zlepšilo, takže jsme šli na kontrolu za další týden s tím, že by měla být v pohodě. Ovšem omyl.
V tento okamžik mě doktorka začala připravovat tak zlehka na to, že asi bude někde problém, a to nejspíš v mém mléce. Měla podezření na žloutenku kojeného dítěte, která se může objevit po 3. dnu života a max. hodnota se objevuje zhruba ke konci 2. týdne. Vzala malé krev a že si mám zavolat za 2 dny. Musela se zjistit hladina bilirubinu v krvi. V lehčích případech se údajně kojení nepřerušuje a žloutenka do 4 měsíců vymizí sama. Ale protože hladina bilirubinu byla u malé vysoká, musela jsem na 3 dny přerušit kojení. Malou jsem mohla krmit pouze převařeným odstříkaným mlékem (15 min při teplotě 56 stupňů) nebo Nutrilonem. Ten mi ze začátku odmítala, jenže odstříkat jsem plné dávky prostě nestačila. Moc jsem si oddechla, když jsem po třech dnech mohla malou zase přiložit k prsu. I když s obavami, jestli se chytí, jestli to vysazení stačilo a samozřejmě jestli bude mlíčka dost. Nebylo, ale vytrvala jsem, pár dní jsem ke kojení i přikrmovala a nakonec asi po 3 týdnech jsme se vrátily k normálu. Kojím nakonec dodnes (je jí 5 měsíců) a doufám, že vydržíme ještě dlouho.
Já jsem se s tímto typem žloutenky setkala prvně v životě, nikdy dřív jsem o ní neslyšela ani nečetla. Až jsme měli všechno zlé za sebou, tak moje mamka poslouchala nějaký pořad v rádiu a tam říkali, že tento typ žloutenky údajně postihuje až 40% dětí a tento měsíc vyšel v Mamince článek o žloutenkách.