Tonsilektomie – odstranění krčních mandlí

Patrové mandle jsou párový oválný orgán, uložený mezi oblouky měkkého patra, v ústní části hltanu. Za fyziologického (normálního) stavu se patrové mandle (spolu s nosohltanovou, jazykovou a lymfatickou tkání hltanu) významným způsobem podílí na obranných reakcích člověka proti infekci.Tonsilektomie (tonsillectomia) je operativní odstranění krčních (patrových) mandlí. Mandle jsou při této operaci odstraněny celé i s pouzdrem.

Příčiny, které vedou k odstranění krčních mandlí:

Jiné možnosti léčby než operace:

Předoperační příprava:

Na základě ORL vyšetření a někdy i laboratorního vyšetření krve, moči a stěrů z mandlí se stanoví vhodnost operace. Je nutný souhlas s celkovou anestezii

Operace:

Standardní operací je tonsilektomie(TE). Cílem operace je úplné odstranění krčních mandlí. Operace se provádí v celkové anestezii, při riziku narkózy či na žádost pacienta i v lokální anestezii.
Po uspání pacienta se zavede trubička do průdušnice k zajištění dýchání. Do dutiny ústní je zaveden rozvěrač, mandle se postupně uvolní ze svého lůžka pak se odstraní. Po dokonale zastaveném krvácení je pacient anesteziologem probuzen.

Po operaci a po dobu několika týdnů po ní může přetrvávat bolestivost v oblasti rány, občas pacient udává bolesti uší, zvýrazňující se při polykání. Po tonsilektomii je důležité dodržovat pokyny lékaře. Po operaci je pacient převezen dle stavu na oddělení, kde může min. po 2 hodinách začít pít. Druhý den ráno začíná se stravou, která je kašovité konzistence. Nikdy nesmí být příliš horká, anebo naopak studená. Měla by být nekořeněná a nedráždivá. Od bolesti v krku je možno podávat analgetika (léky tlumící bolesti) či ledové obklady. Pacient by měl zůstat v klidu, nevystavovat se slunečnímu záření, nekoupat se v horké vodě a odbourat tělesnou námahu.
Absolutní úspěch léčby a zcela bezrizikový průběh Vám nemůže zaručit žádný lékař.

Rizika a komplikace výkonu:

Výsledky operace

Úplné odstranění nemocných mandlí: absence angín a zánětlivého ložiska v mandlích.
Za neúspěch lze považovat ponechání významného zbytku tkání mandlí, ve kterých se může opět tvořit zánět.

Veškeré informace jsou jen pouhým zlomkem. Je jich mnohem víc a liší se v každé nemocnici. Proto prosím berte tyto informace pouze orientačně. Pokud Vás a nebo Vaše dítě v brzké době čeká tento zákrok, zeptejte se lékaře na vše, co potřebujete vědět a co Vás zajímá.

Autorka je zdravotnice a na severu VašeDěti.cz se podílí na provozu poradny Zdraví.