Strašák jménem kolonoskopie

Dřív nebo později někteří z nás uslyší od lékaře zaklínadlo: “Nedá se nic dělat, musíte na kolonoskopii.“ Většina se rozklepe hrůzou, protože si pořádně neumí představit, o co jde, a vždy se najde nějaký dobrodinec, který toto vyšetření popíše tak, že máte chuť předem utéct.Co to vlastně ta kolonoskopie je a k čemu slouží?

Kolonoskopie je nesmírně užitečné vyšetření, při kterém lékař prohlédne tlusté střevo zevnitř, může takto diagnostikovat jakékoli známky zánětu, polypy, nebo nádory. Prostě vše, co jinými vyšetřeními prohlédnout nejde. Díky tomuto vyšetření se zavčas rozpoznají závažná onemocnění, lze rovnou odstranit polypy či odebrat vzorky tkání pro histologické vyšetření.
Jak je asi všeobecně známo, do tlustého střeva se tento optický přístroj dostává cestou budící u spousty lidí zbytečný stud a rozpaky, tedy přes konečník.

Aby bylo vyšetření úspěšné a mělo žádoucí efekt, je nutné provést jeho důkladné vyčištění. Variant je více, ale nejčastěji používaný přípravek se jmenuje Fortrans. Tři dny před vyšetřením je nutné zahájit dietní režim. Musíte se vzdát masa, zeleniny, ovoce, celozrnného pečiva, luštěnin – tedy jídel s vysokým obsahem vlákniny.
Naopak je velmi vhodné pít velké množství tekutin bez bublinek, jíst polévky a vývary (ale bez zeleniny a masa) pouze s nudlemi, pochutnat si můžete na omáčkách s knedlíkem či těstovinami, výborné jsou i jogurty (bez ovoce) či pudingy, sýry, bramborová kaše. Z pečiva je vhodné bílé pečivo – veka, obyčejný rohlík.

Podle hodiny objednání na samotné vyšetření vám lékař řekne, v kolik hodin musíte začít s vyprazdňováním. V danou dobu si do džbánu připravte litr tekutiny, může to být ovocný čaj nebo šťáva.. Do tohoto litru tekutiny pečlivě rozpusťte a rozmíchejte obsah jednoho sáčku Fortransu (v krabičce na vás zatím počkají další tři).
Tento litr musíte vypít během jedné hodiny. Nejjednodušší způsob je ten, když si rozdělíte dávku po čtvrt hodinách, každých patnáct minut vypijte jeden hrnek roztoku. Pijte po doušcích, nesnažte se vypít hrnek na ex. Po dvou, třech hrníčkách můžete mít pocit nevolnosti. Vydržte, přejde to samo. Snažte se tekutinu v sobě udržet, vyplatí se to. Až dopijete první džbánek, vrhněte se ihned na druhý. Během popíjení druhého litru už můžete počítat, že se pomalu dostaví vydatný průjem.
Nepřestávejte v popíjení, musíte zvládnout ještě třetí litr. Budete velmi překvapeni, s jakou lehkostí už budete tu třetí dávku pít. Pokud po vypití třetího litru z vás odchází jen čirá tekutina, nemusíte načínat poslední dávku. Pokud je stolice ještě zabarvená, je nutné vypít i poslední dávku.
Pokud trpíte zácpou, přidejte si ještě Šaratici. Střevo totiž musí být důkladně vyčištěno, protože jinak nebude možné provést vyšetření v celém rozsahu, nebo pod povlakem stolice může být ukryt patologický nález. Proto dbejte, aby ze střeva odcházela opravdu jen čirá voda.
Počítejte s tím, že průjem trvá i několik hodin. Nesnažte se po stolici utírat klasickým toaletním papírem, zbytečně si už tak podrážděný konečník ještě více rozbolavíte. Nejvhodnější jsou vlhčené ubrousky pro miminka.
Pokud zvládnete toto, můžete si s čistým svědomím říct, že to nejhorší máte za sebou.

Pak už vás čeká jen vyšetření. Při domlouvání termínu si dohodněte variantu tišících prostředků. Toto vyšetření lze provést v celkové anestezi, je tak ale prováděno pacientům s těžkými srůsty či po závažné operaci střev. Nejčastěji je používána analgosedace. Buď v přítomnosti anesteziologa, který vám infuzí zavede látku, která tiší bolest a zároveň vás dostane do silně omámeného stavu, ale jste při vědomí a reagujete na pokyny lékaře. Nejčastěji je aplikována injekce, která vám sebere strach, jste lehce omámení, ale opět reagujete na lékaře.

Samotný zákrok pro pacienta není nijak složitý. Nejprve si lehnete na záda, do konečníku se zavede „hadička“, ve které je „kamera se světlem“. Zároveň je do střeva napumpován vzduch, aby se trochu roztáhlo. Poté je hadička celým tlustým střevem posouvána až nakonec. Během zasouvání se budete muset otáčet na bok (dostanete pokyn kdy). Můžete cítit velký tlak, můžete mít pocit, že vás ten tlak musí roztrhnout, což se samozřejmě nestane. Je to opravdu jen nepříjemný pocit, ale netrvá naštěstí moc dlouho, vždy dostanete čas na odpočinek. V průběhu zasouvání lékař na obrazovce sleduje stav tlustého střeva. Pokud najde polyp nebo zánět, odebere maličkatý vzoreček kleštičkami. Zní to drsně, ale protože ve střevu nejsou nervy, vůbec nepostřehnete, že vzorky byly odebrány. Vyšetření trvá průměrně kolem dvaceti minut, ale díky tišící injekci máte pocit, že jde o podstatně kratší interval.
Samotné vysouvání „hadičky“ už nevnímáte, vnímat začnete o chvíli později tlak ve střevech způsobený napumpovaným vzduchem. Takže si stačí v průběhu dne uzobávat Espumisiam, nebo svému dítěti tajně choďte na kapky Sab Simplex.

Nezapomeňte si zařídit doprovod, protože minimálně čtyři hodiny po aplikaci injekce se budete chovat jako opilí, bude se vám chtít spát. Pokud máte malé dítě, musí vám jej někdo hlídat. Po analgosedaci nesmíte 24 hodin řídit automobil ani vykonávat odpovědnou činnost.

Po vyšetření nemusíte držet žádnou dietu, jen se vyhněte nadýmavým potravinám. Kupte si probiotické bakterie, nebo si dopřávejte jogurty, po vyčištění střeva jste přišli i o zdravé bakterie. Pokud vám brali vzorek na histologii, nelekněte se při první stolici. Může se stát, že si strhnete „stroupek“ a objeví se vám ve stolici trocha krve. Je to v pořádku. Výjimkou by samozřejmě bylo masivní krvácení.

Z tohoto vyšetření jde strach, není nijak příjemné, ale opravdu se dá vydržet, a když to budete brát s humorem, můžete na něj vzpomínat v dobrém. Drobný tip na závěr: až budete pociťovat kvalitní účinky vyprazdňovacího roztoku, vzpomeňte si na sudoku. Luštění jde báječně od ruky .