Sinusitida – ve zkratce

Zánět nosu a vedlejších dutin nosních je akutní nebo chronický. Jako zánět vedlejších dutin nosních (sinusitida) se označuje zanícení sliznice výběžků z dutiny nosní – vedlejších dutin nosních. Většinou nemoc postihuje více vedlejších dutin nosních (dutiny čelistní, čichové, čelní, klínová). Může se projevit jako zánět jednostranný i oboustranný. Ve většině případů je průběh onemocnění nekomplikovaný. Jestliže se však vyskytnou komplikace, dochází k postižení okolních orgánů – očnice, nitrolebí – a jedná se o závažný stav.PŘÍČINY:

PŘÍZNAKY:

VYŠETŘENÍ:

LÉČBA:
Léčba je dle příčiny zánětu. Nezbytné je užívání doporučených léků, chození na domluvené kontroly a dodržování léčebného režimu (zákaz kouření, fyzický klid). Nepřecházejte nemoc. Nemyslete, že antibiotika vše zvládnou a vy tedy můžete nadále všechny své síly vrhat do práce. To je hluboký omyl, umožněte svému tělu, ať co nejvíce sil věnuje co nejrychlejšímu zbavení se nemoci. Neubírejte mu energii na úkor práce, která jistě počká. Nemáte nic cennějšího, než je vaše zdraví. A pozor na komplikace zánětů vedlejších dutin nosních!

KOMPLIKACE:
Neléčený zánět a nebo zánět, který nereaguje na medikamentózní léčbu, se může rozšířit do okolních tkání. Může dojít k rozšíření zánětu do očnice (opuchají a zarudnou oční víčka, oko je tlačeno ven z očnice, vysoké horečky). Jiná možná komplikace se projeví vyklenutím a zarudnutím v oblasti obočí či na čele. Nejzávažnější komplikací je potom rozšíření zánětu do nitra lebky směrem k mozku. Všechny tyto komplikace si vyžadují pobyt v nemocnici s operační léčbou.