Přírodní léčení našich nejmenších

Sami to jistě někteří z vás už zažily – jak začne naše milované dítko popotahovat, pokašlávat nebo začne mít jiné zdravotní problémy, nejedna z nás nejprve vyzkouší různé přírodní prostředky – po mnoha pokolení osvědčené léčivé metody…

Nesmíme ale zapomenout, že i ten nejlepší domácí prostředek má své vymezené hranice. Jakmile se zdravotní stav zhoršuje, neváhejte a raději se vydejte ihned k lékaři.
POSOUZENÍ ZDRAVOTNÍHO STAVU A DOPORUČENÍ NEJVHODNĚJŠÍ LÉČBY BY MĚL VŽDY PROVÁDĚT LÉKAŘ. U DĚTÍ TOTO PRAVIDLO PLATÍ BEZVÝHRADNĚ. Samoléčitelství může znamenat zhoršení nebo zanedbání zdravotního stavu.

Příprava a dávkování:

Bylina je sušený rostlinný materiál (list, nať, květ, apod…) Bylinou není čerstvá rostlina.

Nálev: připravuje se přelitím stanoveného množství byliny vroucí vodou. Přikrytá nádoba se nechá asi 15minut stát, po této době se nálev scedí a neslazený nebo mírně oslazený medem podává.
Odvar: používá se zejména k přípravě tvrdých rostlinných částí (kořen, kůra…). Bylina se přidá do příslušného množství vody a v přikryté nádobě se přivede na 10-15minut do varu.
Macerát: používá se tam, kde se účinné látky teplem rozkládají. Bylina se přelije studenou vodou a nechá 3-12 hodin (podle druhu) při pokojové teplotě stát.

Dávkování se odvozuje od množství obvyklého pro dospělé:
Dětem do 3 let podáváme 1/8
Od 3 do 10 let podáváme ¼
Od 10 do 12 let podáváme ½ dávky

Od 12 let se podává ¾ dávky
Kojencům můžeme bylinkové čaje podávat nepřímo – čaj pije matka a účinné látky přecházejí do mateřského mléka.
Dětem uměle živeným se podává několik lžiček velmi slabého čaje po poradě s lékařem.

    Příklad uklidňující čajové směsi:
  1. Po dílu oddenek kozlíku lékařského, nať meduňky lékařské a šištice chmelu.
    Nálev: 2 čajové lžičky směsi na šálek vody. Čaj se pije večer před spaním. Někteří autoři směs rozšiřují o 1 díl listu máty.
  2. Po 2 dílech oddenku kozlíku a natě meduňky, po 1 dílu natě máty peprné a plodu fenyklu obecného.
    Nálev: 1 čajová lžička směsi na šálek vody, pije se 3x denně.

Bylinky s účinkem na nervovou soustavu jsou obsaženy i v některých průmyslově vyráběných dětských čajových směsích.

PRO DĚTI NENÍ VHODNÁ: LÉKOŘICE LYSÁ

Vhodné bylinky jsou: bez černý, divizna velkokvětá nebo divizna sápovitá, sedmikráska chudobka, jitrocel kopinatý, lípa srdčitá, mateřídouška obecná, oman pravý, podběh léčivý, proskurník lékařský…

    Příklad čajové směsi při nachlazení:
  1. Po 1 dílu nati mateřídoušky, květu podbělu, květu divizny, listu jitrocele a květu sedmikrásky.
    1 polévková lžíce směsi se přelije ¼ litru vroucí vody a nechá se 15 minut vylouhovat. Čaj se podává teplý, oslazený medem, 3x denně. Vhodné při nachlazení
  2. po 1 dílu květu černého bezu, květu lípy, květu heřmánku, květu divizny a květu prvosenky.
    Nálev: 1 polévková lžíce směsi na větší šálek vody Pít 3x denně. Vhodné pro odkašlávání.
  3. Po 1 dílu květu heřmánku, květu lípy a květu černého bezu.
    Nálev: 1 polévková lžíce směsi na 1 šálek vody. Vhodné při zánětech horních cest dýchacích, provázených horečkou.

Uvedené dávkování je určeno pro dospělé osoby o hmotnosti kolem 70-75g, pro děti se dávky upravují v závislosti na věku a váze.

    Příklad čajové směsi proti nadýmání:
  1. Po 1 dílu plodu anýzu, fenyklu a kmínu, 4 díly natě máty peprné.
    Připravit nálev z 1 čajové lžičky směsi na šálek vody. Užívá se neslazený 3x denně při nadýmání spojeném s křečemi žaludku.

K léčbě průjmových onemocnění a střevních zánětů se využívají protiprůjmové bylinky s obsahem tříslovin a s obsahem slizových látek. Třísloviny působí protiprůjmově, slizové látky působí podpůrně, zmenšují dráždění střevní sliznice a také působí protiprůjmově.
Např. mrkev obecná, jahodník obecný, mochna nátržník, brusnice borůvka, heřmánek pravý, ostružiník křovitý,
K léčbě průjmů např. jetel luční-květ, rdesno hadí kořen-oddenek a nebo krkavec toten-oddenek
Při léčbě některých trávicích poruch a nechutenství u dětí od 10 let je možné využívat i některé výrazně hořké byliny. Pro děti není vhodný pelyněk pravý, hořec žlutý, puškvorec obecný, čubert benedikt, zeměžluč okolíkatá

Pro kojence a děti do 1 roku-pro léčbu nadýmání je vhodný např. fenykl obecný, bedrník anýz, kmín kořenný
Při plynatosti např. mátový olej-přiměřené množství čerstvé řezané nati nebo listů máty peprné se přelije kvalitním olejem (nejlépe slunečnicový z lékárny) a nechá se asi 4týdny stát v teple. Po této době se scedí a používá se k masáži. Masáž bříška se provádí vždy ve směru peristaltiky,tlustého střeva, tedy ve směru hodinových ručiček. Nikdy né opačným směrem!
Mrkvový odvar: 1 nastrouhanou karotku vaříme v 1/2l vody asi půl hodiny.Odvar se podává při průjmech u kojenců a malých dětí.

Bylinky jako koření

Koření je stejně jako již po staletí takřka neodmyslitelnou součástí každého pokrmu. Většina druhů koření, kterí jsme zvyklí dnes používat, zároveň působí dráždivě a není často vhodná pro děti. Koření, to je ovšem i řada bylinek, často oblíbených ve fytoterapii. Většina druhů zeleného koření, které se u nás pěstuje, pochází ze Středomoří a v našich zemích se pěstuje již od středověku. Kromě toho jsou ke kořenění pokrmů vhodně i některé palně rostoucí byliny. V průběhu vegetačního období se používají převážně v čerstvém stavu, řadu druhů však lze i sušit.
Kromě chuťového významu maní bylinky další důležitou funkci. V jarním období jsou zdrojem vitamínů, minerálií a řady dalších látek, které organismus po zimě potřebuje.
Výjimkou jsou druhy výrazně dráždivé, které pro malé děti raději nepoužíváme: Jalovec obecný, křen selský

Vhodné pro kořenění dětských pokrmů jsou: bazalka pravá, bedrník obecný, česnek kuchyňský (pro děti od 3let), česnek medvědí (pro děti od 3 let), dobromysl obecná, kerblík třebule, kmín kořenný, kopr vonný, koriandr setý, libiček lékařský, majoránka zahradní, máta peprná, meduňka lékařská, miřík vonný – celer, pažitka pravá….

Zdroj: časopis Betynka,autorem je Markéta Cídařovská