Pomoc při růstové bolesti končetin

Růstové bolesti končetin provázejí růstovou akceleraci v pubertě, kdy není vzácností růst téměř před očima. Deset i více centimetrů za jedno léto není ničím neobvyklým.

Vědecká medicína doporučuje balit na noc holeně dolních končetin do vaty. Růstové bolesti se ozývají nejintenzivněji v noci a chlapce a děvčata budí ze spánku. Užívání homeopatických sladkých kuliček tu funguje většinou velmi rychle a dlouhodobě. Ne-li, poradíme se s homeopatem, který výběr správného léku upřesní.

Calcarea phosphorica je v této homeopatické indikaci favoritem. Jemné ovlivnění metabolismu dvou základních stavebních kamenů kostí, vápníku a fosforu, je podle našich zkušeností účinné až v devadesáti procentech případů. Lék ovlivňuje i problémy v oblasti obratlů. Může se tak podílet na komplexní léčbě a rehabilitaci vznikajících poruch statiky páteře, skoliózy, hyperlordózy (nadměrného zakřivování bederní páteře vpřed a hrudní kyfózy – kulatá záda).

Aurum metallicum ulevuje u bodavých nočních obtíží. Nejpřesněji zabírá u vážných důstojných typů dětí se sklony ke smutkům a depresi.

Calcarea fluorica je vhodná u růstových bolestí štíhlých typů dětí s dlouhými končetinami, kde nacházíme hypermobilitu kloubů – kloub lze ohýbat i na druhou stranu přes dlouhou osu spojovaných kostí, hyperextenzi. Na druhou stranu, než je běžné ohnutí, flexe.

Kalium iodatum zařazujeme do léčby, když růstové bolesti nezlepšuje klid končetin. Naopak tam, kde bolesti holenních kostí zlepšuje pohyb.

Rhus toxicodendron pomáhá u typu bolestí, kde se nejprve ráno bolavě rozhýbávají končetiny i páteř. Pubescent vstává jako zbitý, první kroky jsou opravdu bolestivé. Následně obtíže přejdou a objeví se znovu až po výraznější námaze později ve dne či až večer.

Jedná se o ukázku z knihyHomeopatie a děti.
Vydalo nakladatelství Grada, 2011.