Trochu o adenotomii – odstranění nosní mandle

Nosní mandle (správněji hltanová, odborně adenoidní vegetace) je uložena v klenbě nosohltanu a dosahuje největšího objemu v předškolním a školním věku, poté se postupně zmenšuje. Je součástí tzv. hltanového lymfatického okruhu. Do tohoto okruhu patří i další mandle: krční, jazykové, drobné ostrůvky lymfatických tkání na sliznici hltanu. Tento lymfatický kruh chrání vstup do dýchacích cest a vytváří filtr pro viry a bakterie jdoucí přes nos a ústa.

Jaké potíže může nosní mandle dělat?

Nejčastější potíží je zvětšení mandle a chronický zánět v ní. Mandle pak svým zvětšením může ucpávat přechod z nosu do hltanu a může naléhat na Eustachovy trubice.

Jaké jsou příznaky zvětšení nosní mandle?

Léčba

Je jediná. A to chirurgický zákrok zvaný adenotomie. Pokud se mandle neodstraní, hrozí zhoršení sluchu, porucha dýchání a v těle je ponecháno ložisko infekce, která atakuje neustále náš organismus. Adenotomie je standartní operace, kdy se odstraní nosní mandle při endoskopické kontrole (endoskopická adenotomie) v celkové anestézii.

Průběh operace

U každé nemocnice je rozdílný postup. Nejčastějším postupem je, že se po uspaní pacienta zavede do dýchacích cest trubička, do dutiny ústní rozvěrač, odtáhne se měkké patro a pod kontrolou optiky se kyretou odstraní nosní mandle. Krvácení se zastaví tamponádou, někdy se používá elektrokoagulační pinzeta. Po dokonale zastaveném krvácení je pacient anesteziologem probuzen.
Výhodou endoskopické operace je přehledné operační pole (endoskopem je vidět “za roh”).
Jiné operační přístupy:
– Operace bez endoskopické kontroly.
– Operace v místním znecitlivění bez narkózy.
– Laserové odstranění nosní mandle.

Předoperační příprava
Pokud se rozhodnete pro operaci, určitě Vás na ORL oddělení poučí, co vše je třeba k operaci přinést.
Zvykem bývá předoperační vyšetření, kde Vám lékař napíše, zda je pacient schopen celkové anestezie.
Na oddělení při příjmu se Vás zeptají na důležité věci a popíšou Vám průběh operace. Ostatní záleží na zvyklostech oddělení. V den operace od půlnoci nejíte, nepijete a nekouříte.

Pooperační péče
Po operaci se z pravidla do nosu kapou nosní kapky. Občas z nosu i teče krev, ale jen krátce. Pacient se po anestezii vyspí. Z pravidla může za 2 hodiny po anestezii pít tekutiny a dle pokynů lékaře pak jíst. Strava bezprostředně po operaci je kašovitá, ne příliš studená ani horká, nedráždivá a málo kořeněná.
Pobyt v nemocnici je minimálně 24 hodin. Zde udávané časové údaje jsou průměrnou hodnotou a mohou se lišit v závislosti na pooperačním průběhu.

Rizika

po operaci jsou různorodá.
Nejčastěji bývá riziko krvácení – trvá do 14 dnů po operaci. Proto by se mělo dbát na dodržování pooperačního režimu a držet se pokynů lékaře. Jíst měkkou stravu. Nekoupat se v příliž horké sprše, omezit pobyt na slunci.
Po operaci jsou vhodné dechové cviky, kdy se nadechuje nosem a vydechuje ústy: nafukování balónku, bublání brčkem do vody.

Veškeré informace jsou jen pouhým zlomkem. Je jich mnohem víc a liší se v každé nemocnici. Proto prosím berte tyto informace pouze orientačně. Pokud Vás a nebo Vaše ditě v brzké době čeká tento zákrok, zeptejte se lékaře na vše, co potřebujete vědět a co Vás zajímá.

Autorka je zdravotnice a na severu VašeDěti.cz se podílí na provozu poradny Zdraví.