Obrna lícního nervu

Tato obrna postihla jednu mojí kamarádku, když nám bylo 18. Bylo to v zimě. Dva dny před maturitním plesem kamarádce ochrnula půlka obličeje, prostě ráno vstala a měla „křivou pusu“. Bylo to legrační, nezavřela oko, když se usmála, smála se jí jen půlka pusy. To jsem ještě neměla zdravotnické vzdělání a vůbec netušila, o co jde. Kamarádka rozhodně nechtěla o ples přijít, takže šla k doktorovi až po něm. No dovedete si představit, jak dostala vynadáno…Zavřeli ji na infekční oddělení, protože jí obrnu způsobil pásový opar v uchu. Když ji z nemocnice pustili, chodila ještě dlouho na rehabilitaci. Naštěstí jí křivý obličej nezůstal, ale když to nyní porovnám s lidmi, co k nám na rehabilitaci s obrnou chodili, musím říct, že měla štěstí. Ne vždycky se obrna uplně vyléčí.

Lícní nerv (nervus facialis) je VII. hlavový nerv, který obsahuje vlákna pro ovládání mimických svalů půlky obličeje, vlákna pro slznou žlázu a chuťová vlákna pro přední část jazyka. Lícní nervy máme 2 – levý a pravý.

Nejčastěji vzniká Bellova obrna – v průběhu nervu kostěným kanálkem vznikne otok, který přeruší krevní zásobení a vznikne obrna.
Vzácněji dochází k obrně vlivem pásového oparu, úrazu nervu nebo při onemocnění centrální nervové soustavy.

Příčiny otoku:
1. virová onemocnění, která probíhají tak nenápadně, že se projeví až obrnou
2. prochlazení obličeje (proud vzduchu při delší jízdě autem)

Většina lidí s obrnou trpí především psychicky, změnou vzhledu, obavami z následků. Ovšem u 80% lidí je obrna bez následků. Pokud jsou vlákna pouze utištěna, dochází k úpravě do 2 týdnů, u poškozených vláken to trvá asi 3 měsíce.

Zásady léčby:
1. tělesný i duševní klid (neschopenka), např. učitelé mohou pracovat až po dosažení úplné úpravy
2. omezení pohybu zdravé půlky obličeje – omezení mluvení, smíchu, apod. Zákaz čtení, sledování TV, zpočátku onemocnění se doporučuje kašovitá strava
3. vyvarování se tepelných změn, chránit obličej před zimou, žádné prudké slunění
4. při mluvení přidržovat svá ústa na zdravé straně směrem ke středu
5. spát na zádech nebo zdravé straně obličeje
6. oko ošetřujeme mastí či kapkami a na noc kryjeme obvazam, pozor na prašné prostředí
7. denně docházet na RHB – masáže, cvičení, elektrostimulace
8. cviky cvičit i doma podle pokynů i několikrát denně, ale dbát na to, abychom svaly nepřetížili, hrozí vznik nevhodných souhybů (např. při zavírání oka ujíždí koutek úst nahoru), které se špatně odstraňují.