O astmatu

Astma (asthma) je chronické onemocnění dýchacích cest (průdušek), při kterém dochází k dlouhodobému zánětu sliznic v dýchacím ústrojí, což postupem času vede ke ztíženému dýchání až k dechové nedostatečnosti.
Astma je charakterizováno jako záchvatovitá výdechová dušnost, kterou způsobí přechodné zúžení průdušek (bronchospazmus), otok sliznice dýchacích cest a vazký hlen, který dýchací cesty ucpává.PŘÍČINY ONEMOCNĚNÍ

PŘÍZNAKY

VYŠETŘENÍ

LÉČBA

Astma musí být léčeno dlouhodobě a podávání léků může v řadě případů být nutné celoživotně. To samozřejmě vyžaduje velmi dobrou spolupráci mezi lékařem a nemocným. Každý z nás má tendenci přestat užívat léky v okamžiku, kdy se mu uleví a kdy necítí jejich okamžitou potřebu. Stačí se jen podívat, jak to vypadá např. s užíváním antibiotik u akutních infekcí. A to v tomto případě hovoříme o době řádově jednoho či dvou týdnů. U astmatu potřebujeme, aby nemocní poctivě a pravidelně brali předepsané léky řádově po dobu roků.

1. Léčba akutní

V zásadě platí, že čím dříve astmatický záchvat začneme léčit, tím snáze jej zvládneme a tím dříve se funkce plic vrátí do původního stavu a tím menšímu riziku bude nemocný vystaven. Nemocný by měl být svým lékařem poučen jak se zachovat a co dělat při astmatickém záchvatu.

2. Léčba chronická

Trpíte vy nebo někdo z vaší rodiny astmatem?