Můj první zážitek s bylinkami byl v dětství, kdy nám maminka připravovala čaj s majoránkou a cibulí proti nachlazení, tzv. cibulový odvar. Ten se dělá tak že do hrnce dáme studenou vodu, přidáme 1 lžíci sušené majoránky a půlku dobře omyté cibule i se slupkou, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut, slijeme a pijeme horké. Můžeme přidat med a citron…
Později jsem náhodou zjistila, že když si vypije čaj s mátou, tak se mi upraví zažívání, když si vypiji čaj s meduňkou, tak se mi krásně spí. Tyto bylinky jsem zkoušela v sušené podobě. Ale když jsem objevila na maminčině zahrádce čerstvé, tak jsem si vždy v létě připravila čaj z máty nebo meduňky. Otrhala jsem vrchní lístky bylinek, dobře propláchla, vložila do konvice, pak jsem je zalila horkou vodou a nechala zhruba 15 minut vylouhovat. Dá se pít studené, jako ledový čaj, nebo teplé.Později jsem objevila kouzlo v levanduli, která nejen krásně voní, ale i odhání moly ze skříní. Zkusila jsem udělat i levandulový olej, a to tak, že jsem svazek levandule naložila do 250 ml olivového oleje a nechala na sluníčku asi 6 týdnů, pak jsem to slila do tmavé sklenice (na sluníčku a na světle se to zkazí) a používala na masáž těla.
Minulý rok jsem se pokoušela pěstovat něco sama. Vysela jsem meduňku, majoránku a bazalku. Zjistila jsem, že majoránka úplně jinak voní než kupovaná a oblíbila jsem si ji. Bazalka je vynikající nasekaná do rajčatového salátu a ke špagetám a meduňku podle postupu tradičně využiji na čaj. Taková bramboračka s čerstvou majoránkou nebo sušenou je fajn. Všechny tři jsem se pokusila nasušit, zjistila jsem, že bazalka zhnědne a už není tak voňavá jako čerstvá. Majoránka a meduňka jsou nasušené dobré. Dokonce doma nasušená majoránka má lepší aroma než kupovaná. Majoránka a meduňka se suší na ubrousku nebo na pergamenovém papíře v dobře větratelné místnosti. Suší se celé stvoly nebo jenom lístky. Pokud se suší stvoly, tak se po usušení odrhnou lístky. Sušené bylinky se skladují v tmavé sklenici.
Jednu velkou zkušenost jsem získala s diviznou. Každý den v poledne sbírejte květy do zavařovací sklenice a prosypávejte lžící pískového cukru, až prosypete, tak postavte na sluníčko, třeba na venkovní parapet. Až bude sklenice plná, nechte ještě dva týdny na sluníčku a potom slijte přes plátýnko. Vznikne z toho med, který pomáhá na kašel a onemocnění průdušek.
Cenu do soutěže věnovalo nakladatelství Grada Publishing
Napsal/a: sarhod
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (4 vyjádření)
Nejraději z bylinek mám bazalku,protože ten čaj s ní je velmi osvěžující a ta chutˇ nejde ničím nahradit.Už se těším na léto a vůni zahrádky.
Článek je perfektní pomalu jako od doktora.
Každý článek o bylinkách,je pro mně zajímavý a i tenhle je plný novinek.Děkuji za informace.
Pěkný článeček 🙂
Jen bych ještě dodala, že bazalka a majoránka se dá dobře zmrazit – vydrží v mrazáku celou zimu a v porkmech chutná jako čerstvá. Ostatně takhle si na podzim mrazím i libeček.
Tvůj příspěvek jsem měla jako studijní vzdělávací program 🙂 Samé novinky – tedy pro mě 🙂 Děkuji za článek.
Sušené bylinky se dávají do tmavé sklenice? Tož to jsem tedy nevěděla, my máme různé bylinky v různých sklenicích, ale všechny jsou průhledné.
Mobile Sliding Menu