Bylinky jsou od nepaměti nepostradatelným pomocníkem člověka… už nejstarší civilizace je používaly k léčení různých nemocí a neduhů, jako účinnou prevenci, k vaření jako koření, ale také k různým rituálním účelům…
Tohle všechno já určitě nepraktikuji, ale vzhledem k tomu, že mám konečně vlastní zahrádku, jsem jim přece jen tak trochu propadla 🙂
Máta je úžasná bylinka na jakékoliv žaludeční a střevní potíže – stačí vypít trochu vlažného neslazeného mátového čajíku a člověku se hned o poznání uleví – to jsem si vyzkoušela mnohokrát na sobě i na dětech. Pro tento účel je lepší sušená máta. Sběr listů k sušení je nejlepší ještě před tím, než bylinka začne nakvétat.
Heřmánek a měsíček lékařský mají podobné dezinfekční účinky a doslova čarují – v létě vařím z obyčejného vepřového sádla a květů těchto bylin mast – není složitá na přípravu, ale využití má velmi široké – od drobných řezných ran, popálenin, odřenin až po rozpraskané a miminkem rozkousané bradavky. V lednici vydrží bez úhony několik měsíců a účinky se projevují doslova za pár hodin.
V létě také často vařím čaj – hrst květů heřmánku a hrst listů máty opláchnu, zaliji vroucí vodou a nechám 20 minut louhovat – výsledný čajík pak popíjíme celá rodina. Je výborný – nejen že má lepší barvu než tentýž čaj ze sušených bylinek (je krásně zlatozelený), ale i chuť je odlišná – není hořký, je lahodný, voní nejen po bylinkách, ale lehce i po citronu. S chutí ho vypijí i děti.
Květ měsíčku lékařského (a také listy kontryhele) jsou výborné při ženských potížích – uvolňují svalstvo a tlumí bolest.
Levandule je krásná voňavá bylinka, která se používá v přírodní kosmetice, sušená se používá k odpuzování molů, její vůně podporuje sladké usínání, takže se dává i do bylinných polštářků. A je opravdu nádherná a dekorativní – kdo by neznal úžasné fotky fialových provensálských lánů 🙂
Šalvěj je velice účinná bylinka při bolestech – zubů, břicha, tlumí výrazně bolesti v krku a často se používá k výplachům ústní dutiny.
Podobně majoránka – z té se také vaří účinný čaj při nachlazení – a obě bylinky jsou skvělé jako koření k různým pokrmům.
Také nedám dopustit na bazalku – nádherně voní a skvěle chutná na rybách, k pokrmům z rajských jablíček, ve špagetách, na pečená masa. Podporuje trávení a je velmi zdravá. A protože můj muž a dva mí synové ji nemají rádi, mám jí víc pro sebe 😉
Na začátku léta také sbíráme lipový květ – sbírá se kvítek s přilehlým listem. Pak jej zvolna sušíme na zimu. V kombinaci s medem (jako čaj) neznám lepší přírodní lék na odkašlávání.
Rozmarýn – výborná bylinka k pečeným rybám a masu – a libeček, kopr, petrželku, pažitku – ty vám jistě nemusím představovat. Nejsou jen výborným kořením do pokrmů, ale také všechny podporují trávení a obsahují hromadu vitamínů.
A když už jsem u mé domácí „bylinkárny“, nemůžu nezmínit smetánku lékařskou neboli obyčejnou pampelišku – když na jaře vyroste tráva, máme zahradu jako sluníčkovou louku. Pravda, jako zahrádkáři mi opravdu vadí, když se peru s půlmetrovými kořeny tam, kde se mi to ale vůbec nehodí… ale poctivě každé jaro s dětmi sbíráme žlutá kvítka a já z nich pak vařím pampeliškový med. On je to spíše sirup, víceméně tekutý, ale chutná skvěle a je to úžasný lék do čaje při nachlazení, bohatý na vitamíny.
A na závěr – lidová moudrost babiček praví, že proti bolení stačí sníst jeden květ sedmikrásky denně. Nevím, co je na tom pravdy, ale touto moudrostí se řídíme a oďobáváme naši zahrádku :). Několikrát jsem viděla v kulinářských časopisech sedmikráskami posypaný dort nebo jarní salát. Proč ne – podporují trávení, jsou zdravé na játra a čaj z jejich květů je také účinný při kašli.
Kopřivy ráda nemám – ale mlaďounké beru na milost 🙂 – o Velikonocích je dávám spařené do nádivky, jejich výluh je velmi výživný k oplachování vlasů a čaj z listů kopřiv čistí organismus.
A pokud vás zajímá, jak si některé z uvedených bylinek vypěstovat – není to vůbec nic složitého. Heřmánek a měsíček na jaře vysévám ze semen (koncem léta se rády vysemeňují, takže mohou na jednom místě přetrvávat dlouho), pak jen zpočátku trochu přihnojím a podle potřeby zalévám. Pak až do sklizně nedělám nic 🙂 Takže bylinky jsou opravdu přírodní, čisté a navíc měsíček ve váze rozzáří pokoj jako sluníčko. Levanduli a bazalku je lépe koupit v zahradnictví předpěstovanou. Bazalka je letnička, ale levandule trvalka, takže při správné péči se rozrůstá. Šalvěj jsem vysévala ze semen, ale je to také trvalka – takže je slabounká jen v prvním roce, pak už roste krásně. Jen malá rada- bylinky mají v drtivé většině rády sluníčko.
Tolik mé zkušenosti s bylinkami – a opravdu, je dobře, že pro tohle kvítí slunce svítí 🙂
Cenu do soutěže věnovalo nakladatelství Grada Publishing.
Napsal/a: Ájík
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (9 vyjádření)
Piškotko, děkuji, to jsem zas nevěděla já 🙂 To je dobře, protože takový chlebík s vajíčkem, rajčátky, pažitkou a troškou tatarky – největší mňamka pod sluncem i pro ty mé mlsounky 🙂
Sháněj sháněj, přeji hodně štěstí :))) Aspoň pár metříků čtverečních na zahrádku, viď? 😉
A ještě bych pro zajímavost dodala, že petržel obsahuje obrovské množství železa a hodně vápníku a pažitka to má přesně naopak: velká spousta vápníku (nejvíc z bylinek) a taky hodně železa. Tyhle dvě byliny by se v jídelníčku hlavně dětí měly objevovat nejlépe každodenně. Hodně mě to zaujalo, když jsem o tom četla!!!
Ájíku, super článek! Já všeobecně strašně miluju zahradničení, tím více poslední dobou bylinky, s bývalým přítelem (před otcem Sáry) jsme měli zahradku, kde mám doteď své výpěstky v podobě cibulovin a keříčků. Moc mě mrzí, že už vlastní zahrádku nemám, a tak loni jsme si v truhlíku vypěstovala alespoň pažitku (už leze zas:o), dále právě petrželku – kudrnku (teda ta rostla jak divá-nechtělo to nic zvláštního, substrát a mám teda jižní okno, to je fakt, ale ani jí nevadila absence misky pod truhlíkem, měla jsem uzavřené dno a v pohodě rostla), dále bazalku, bez té bych nedala ani ránu (rajčátka s mozzarellou, bazalkou a olivovým olejem), nebo do jakéhokoliv salátku, no mňamka největší!!! Navíc právě bazalka je perfektní na zažívání a střevní potíže vůbec.
Ájíku, zase jsi mě inspirovala, jdu shánět pozemky;o))))
Jéje, holčinky moc děkuji za pochvalu, vážně mě to moc těší :)))
No, pořád si říkám, že s bylinkami jen tak „troškařím“, ale když se to sepíše, nevypadá to vůbec zle 🙂
Petro, stařenka je v pohodě, stejně k ní pomalu směřuju :))
Bramborko, jak budeš potřebovat tipy, zkus písnout, proberem to a zjistíme, co tomu vadí. A nad meduňkou taky přemýšlím 🙂
Kekunko, receptík později hodím do receptáře 🙂
A tvoje bylinky… no, já nevím, 🙁 někdo říká, že máta a petrželka snesou i stín, ale nevím, my máme všechny záhony na koření a zeleninu orientované na jihovýchod… takže jak se sluníčko točí, svítí na ně skoro celý den.
A co tak zkusit dát třeba petrželku, bazalku ap. do truhlíku a za okno? Někam na jižní nebo západní stranu – menší prostor jim nevadí a když budeš hezky zalévat, měly by růst.
Ještě jednou moooc děkuji :))
Ájíku, překrásný článek! Já jsem se rozhodla začít pěstovat bylinky. V knihovně jsem si půjčila všechny možné knížky, ale s lítostí zjišťuju, že mám smůlu. 🙁 Zahrádka je severní svah, pěkně stinný a mokrý, tedy přesně to, co bylinky nerady. 🙁 A ani doma se jim nedaří. 🙁 Koupila jsem si petrželku do polívky, ale už mi uvadá. 🙁 Nevíš, jak se o ni ideálně starat? A nechceš napsat recept na tvůj pampeliškový sirup? 😉
Ájíku, to zní úplně pohádkově, jak povídání kouzelné babičky (promiň, nevím proč v pohádkách jsou přes bylinky a kouzla zásadně stařenky a lepší pojmenování mě nenapadlo). Při čtení mi přišlo, jakoby zde ty bylinky i zavoněly ;-))
Bramborko, doufám, že nás po bylinkové stránce neodbydeš jen tímhle komentářem 😉 Myslím, že knížka o bylinkách by se ti taky mohla hodit, co ty na nějaký další článek do soutěže?
Teeeda Ájíku, moc, moc jsi mi kápla do noty. Taky trochu bylinkařím, přidala bych ještě „rumíček“ z černého bezu – vynikající na nachlazení. Máta, taktéž, ještě bych přidala meduňku – ocení zejména upracovaný tatínek, když se vrátí vycucanej od lidí z práce. Popije a do hodinky spokojeně chrupká. Jinak moc děkuji za tipy na pěstování, některé bylinky mi furt „chcípají“ at dělám, co dělám.
Padmé, děkuji ti :)) Potěšilas mě 🙂
No, zástěrku nemám, ale asi o ní začnu uvažovat 🙂 – pak bych asi volila tu kvítkovanou 😀 – a na mašličku určitě, jinak zástěrky nenosím 😉
Ájíku, zajímavý, pěkný a ještě k tomu vzdělávací příspěvek 🙂 Máš pochvalu 🙂 Ty jsi jako pohádková bylinková víla, můžu se zeptat: máš kvítkovanou nebo kostičkovanou zástěrku vzadu na mašličku?? :-)))
No a jinak u nás by nepochybně zvítězila máta (jak píšeš, na žaludeční a střevní potíže) s medem. Nevím, nevím, jak bych tu mou rozmazlenou bandu donutila pít neslazený čaj…
Mobile Sliding Menu