Máme doma „atopátko“

Po diagnóze “ atopický ekzém“ nám bylo, jako když nás praští přes nos. Ráda bych vám nastínila průběh onemocnění z pohledu maminky. Odborné články již zde byly napsány a jsou velmi povedené.

U atopie je to tak, že i když dítěti ekzém „zmizí“, je stále v něm a může se objevit třeba spolu se stresovou situací, alergií na jídlo, prach…

Myslím, že co zde píši, asi už většina rodičů s „atopátkem“ ví, ale třeba někomu alespoň nějaká informace užitečná bude.

První setkání s atopickým ekzémem

Maličkému se objevil ekzém asi okolo 3. měsíce věku. Tváře, ruce a nožky měl červené a hrubé. Na hrudníku měl asi 5 takových ostrůvků. Do té doby zcela čisťounké miminko, žádné loupání hlavičky, nic. Já s manželem jsme nikdy kožní problémy neměli, proto mně to opravdu vyrazilo dech. Jsou samozřejmě daleko závažnější choroby, ale i tak jsem věděla, že to bude běh na dlouhou trať. A jako každý rodič chci, aby bylo mé dítě zdravé.

Dětská lékařka nám doporučila návštěvu kožní lékařky. Obrátili jsme se na ordinaci dr. Pellarové v Brně.

Už při tel. objednání na kožní nám sestřička  doporučila do návštěvy:

V ordinaci po vyřčení ortele přibyla další opatření:

Jelikož jsem do 7. měsíce kojila plně a dál do 15. měsíce, znamenalo to  psát si deníček co jím – i sebemenší bonbon. Po zavedení příkrmů jsem sledovala oba naše jídelníčky a poctivě vedla deníček.

Musím říct, že paní doktorka je velice příjemná a opravdu má bohaté zkušenosti. Ptala jsem se na tolik propagované solné jeskyně. Na to mi sdělila, ať si tam jdu jen tak relaxovat sama. Našetříme na moře a za 2-3 roky vezmeme prcka tam. Veškeré mnou pokládané dotazy mi byly perfektně zodpovězeny. Navíc není pí. doktorka ani sestřička celá v bílém, takže pro děti to není zase až tak stresující.

Co jsem se dočetla:

Tolik doporučovaný olivový olej je skvělý, ale na vnitřní užití. Pro pleť je údajně daleko vhodnější slunečnicový. Sestra mi poradila žehlit i rub oblečení.

Další kontrola na kožním:

Zlepšení, doporučeno vyzkoušet ovesnou koupel s přídavkem slunečnicového oleje. Předepsána promašťující mast.
Pro nás podezřelé potraviny (dle deníku): rajčata, hořčice, skořice, grilovací koření, barviva.

Stav po cca 4 – 5 měsících léčby:

Současný stav (maličkému budou 2 roky):

Naštěstí jsme se obešli bez kortikoidů a při svědění to nebyla zase až taková katastrofa, abychom museli nasazovat rukavice.
Pokud i vás potkala atopie, nezoufejte, trpělivost a pečlivost se vyplatí. Tato „nemoc“ je u každého individuální, proto samozřejmě co funguje nám, nemusí fungovat někomu jinému.

Minianketa – homeopatika na léčbu atopického ekzému

Četla jsem pár článků, že s pomocí homeopatik se dá atopie z organizmu vystrnadit a chtěla bych to zkusit. „Klasičtí“ lékaři mi to možná budou mít za zlé, ale ráda bych poprosila vás, co máte zkušenosti s homeopatiky, o příspěvek do diskuze. Váš názor mě zajímá a je velmi hodnotný.

Děkuji!!! MarieB