Hypertenze dětí

Termín „hypertenze“ zná většina z nás. Vysoký krevní tlak však není jen záležitostí dospělých. Hypertenzi může mít i dítě.

Na rozdíl od dospělého člověka v případě dětí nemůžeme přesně uvést absolutní hodnotu tlaku krve (TK), která by už byla chápána jako zvýšená. Hodnocení TK se tedy provádí na základě percentilových tabulek pro daný věk, výšku a pohlaví. Jako normální tlak je považována hodnota pod 90. percentilem. Vysoký krevní tlak jsou hodnoty nad 95. percentilem.

Hypertenze u dětí probíhá velmi často bez příznaků. Při těžších formách se může projevit bolestí hlavy, krvácením z nosu, zvýšenou únavou a pocením. U novorozenců a kojenců jsou varovnými signály neklid, zvýšená dráždivost, problémy s krmením, modravé zbarvení kůže a sliznic (cyanóza), křeče, syndrom respirační tísně a srdeční selhání.

Příčiny hypertenze

Z hlediska příčiny je hypertenze rozdělena na dvě skupiny:

V této skupině je příčina zvýšeného tlaku neznámá. Vliv může mít dědičnost, obezita, kouření, stravování i negativní emoce. Většinou se objevuje v populaci dětí od 10. roku. Často probíhá bez příznaků a je objevena náhodně při preventivní prohlídce.

Hypertenze tohoto typu je důsledek změn v některých orgánech. Nejčastější příčinou je onemocnění ledvin. Tento typ hypertenze je  častější zejména u malých dětí.

Léčba hypertenze

Léčba je lékařem zvolena dle původu. U sekundární hypertenze se vždy jedná o léčbu základního onemocnění. Terapie vysokého tlaku je jak farmakologická, tak nefarmakologická. Nefarmakologická léčba zahrnuje redukci hmotnosti, redukci příjmu soli ve stravě, úpravu stravovacích návyků, úpravu denního režimu se zapojením přiměřené fyzické aktivity. Farmakologická léčba závisí na závažnosti hypertenze a je vždy doplněna i nefarmakologickou léčbou. Lékaři mají  současné době na výběr z pěti skupin antihypertenziv povolených pro děti (inhibitory ACE, betablokátory, diuretika, blokátory kalciových kanálů a vazodilatátory).

Prevalence hypertenze

V dětském věku se arteriální hypertenze vyskytuje asi u 1% populace. V USA se však již objevila čísla mnohem vyšší (2-3%), která zcela jistě souvisí s nárůstem nadváhy i obezity.

Závěrem

Mnoho z nás si uvědomuje, že zdraví naše i našich dětí je tím největším darem. Jsou nemoci, kterým můžeme předejít. Troufám si tvrdit, že to mu tak je z části u primární hypertenze. Zkusme jít svým dětem příkladem a společně bojovat proti přílišnému používání soli a obezitě. Zřejmě nám za to děti nikdy nepoděkují, ale aspoň nám zbude dobrý pocit, že jsme udělali něco pro své i jejich zdraví!

Otázky pro čtenáře:

Přinesl Vám článek nové, pro Vás zajímavé informace? Pamatujete si, kdy Vašemu dítěti lékař naposledy měřil krevní tlak? Jak bojujete proti nadváze sebe i svých dětí? Těšíme se na Vaše postřehy v diskuzi!