Čas kopřiv nezralých

Rubrika: Onemocnění a léčba

192207_nettlePo letošní dlouhé zimě je kopřivová kúra to nejlepší, co můžeme pro náš znavený organismus udělat. Kopřiva obsahuje vitamin C, A, B2, betakaroten, vápník, hořčík a železo, glukoniny (snižují hladinu krevního cukru), třísloviny (zastavují krvácení), kyseliny šťavelovou, mravenčí (protirevmatické účinky), octovou, pantotenovou (B6), křemičitou a má spoustu dalších ctností. Rozpouští hleny v těle, vyplavuje kyselinu močovou, stimuluje krevní oběh, pomáhá při artritidě, revmatismu a dně, působí protiprůjmově, antivirově, podporuje činnost vaječníků a tvorbu mateřského mléka. Je vhodná při chudokrevnosti, akné a ekzémech. Uvolňuje ucpané dýchací cesty, pomáhá při alergiích…. A taky můžete kopřivou úspěšně nakrmit rodinku!
Není však vhodná pro děti do dvou let, během těhotenství, při alergii na kopřivu, při nedostatečné činnosti srdce nebo ledvin provázené otoky.

Kopřiva potřebuje dostatek dusičnanů, roste tedy nejvíc na skládkách, u plotů, v příkopech a na rumištích. Na tato místa však pro ni raději nechoďte. Sbírejte na prosluněných místech. Nejúčinější je kopřiva sbíraná do konce května, nejlépe kolem 14. hodiny. Suší se ve stínu, co nejrychleji, při teplotě do max. 50 °C. A dobrá rada zadara: na výpravu za kopřivami – rukavice! (nebo na sbírání budete pár dní vzpomínat)

Recepty léčivé

Čaj s čistícím účinkem

1 čajovou lžičku bylinky přelijeme šálkem horké vody, 10 minut necháme luhovat, scedíme. První šálek vypijeme ještě před snídaní. Pijeme 3x denně maximálně po dobu šesti týdnů. Za tuto dobu vyplavíme veškeré zimní nánosy na těle i na duši, doplníme chybějící vitamíny a minerály.

Nálev na vlasy

Hrst kopřivových kořenů 10 minut vaříme v 0,5 l vinného octa. Takto získaný odvar denně vtíráme do pokožky hlavy. Podporuje růst vlasů a omezuje tvorbu mazu.

Na vlasy II.

100g nařezané kopřivy vaříme půl hodiny v 1l vody s octem. Používáme k večernímu mytí vlasů.

Sirup

60 vršků kopřiv, 4 oloupané citrony, 30 g kyseliny citronové, 2 l převařené vody – necháme 24 hodin luhovat v chladu, poté nálev přecedíme a zamícháme s 2 kg cukru. Raději uchováváme v chladnu.

Omlazovací kúra

Dva týdny 3 krát denně pijeme 1 lžičku kopřivové šťávy na půl sklenice mléka nebo teplé vody asi 20 minut před jídlem. Šťávu vyrobíme v odšťavňovači.

Tinktura

Vykopaný oddenek očistíme kartáčem, omyjeme, nadrobno pokrájíme a naplníme do láhve až po hrdlo. Zalijeme 30 – 40% pálenkou a necháme stát 14 dnů na teplém místě.

Něco pro kytičky

K posílení odolnosti rostlin stvoříme jíchu. 100g mladých kopřiv, 1 litr vody. Umístíme na teplé místo a denně promícháváme, aby rostliny lépe vykvasily. Proti zápachu při kvašení přidáme několik kapek výtažku z kozlíku lékařského. Zákvas je hotov asi za 14 dní. Tekutina po promíchání nepění – máme hotovo. Před použitím ředíme 1:10 v zálivce nebo k postřiku. Aplikujeme každých 14 dnů od rašení pupenů až po vývoj plodů jako prevenci proti sviluškám, obaleči jablečnému, molovce jablečné a vrtuli třešňové, proti nádorovitosti maliníku. Zálivka zeleniny představuje celkovou preventivní ochranu proti chorobám a škůdcům. Neředěný výluh z kopřiv pomáhá proti mšici listové či mravencům.

A něco k snědku 🙂

Pro kuchyňskou úpravu musíme kopřivové listy stáhnout ze stonku, propláchnout čistou vodou na nekovovém sítku a spařit vroucí vodou. Můžeme přidávat do leča, nádivek, nákypů či do těsta na bramboráky – kopřiváky, dají se zapékat s bramborami, pórkem či sýrem.

Salát z listů mladé kopřivy

1 kg kopřivy, 100 g mladé cibulky, 2 vejce natrvrdo, 50 ml rostlinného oleje, 1 svazek zelené petrželové natě, ocet, sůl
Kopřivy umyjeme a spaříme, pokrájíme a smícháme s nadrobno nakrájenou cibulkou a petrželovou natí, osolíme, pokapeme olejem a octem. Ozdobíme kolečky natvrdo uvařených vajec. Můžeme doplnit kysanou smetanou.

Kopřivový špenát

Dvě vrchovaté hrsti umytých nasekaných mladých lístečků a vrcholků kopřiv, 2 lžíce másla, 3 prolisované stroužky česneku, 1 cibule, 2 lžíce mouky, 1 dcl mléka (nebo sladké smetany), vejce, špetka muškátového oříšku.
Na másle zpěníme česnek, cibuli a vmícháme mouku. Přidáme kopřivy, mléko a vše ostatní, nakonec zahustíme vajíčkem. Kopřivovým špenátem lze plnit palačinky nebo servírovat jako klasický špenát.

Polévka

Dvě hrsti mladých omytých a nasekaných kopřiv, 2 lžíce tuku, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, česnek, 1/2 l mléka, 1-2 vejce, 4 brambory
Kopřivy cca 5 minut povaříme (vody dáme tolik, aby kopřivy byly ponořené), necháme vychladnout a i s vodu rozmixujeme. Na tuku si osmahneme cibuli, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Podlijeme cca 3/4 l studené vody, vhodíme na kostičky nakrájené brambory a 10 minut vaříme. Přidáme rozmixované kopřivy, sůl, pepř, česnek a vše vaříme, až brambory změknou. Vlijeme mléko, přivedeme opět do varu a rokvedláme vejce.

Kopřivová nádivka

350 g mladých kopřiv, 650 g veky nebo rohlíků, 5 vajec, 2 dl mléka, sůl, mletý pepř, muškátový květ, anglická slanina
Oprané mladé kopřivy nasekáme najemno, smícháme s nakrájenou vekou, kterou jsme navlhčili studeným mlékem. Nakrájenou slaninu osmahneme. Po vychladnutí smícháme s vekou a kopřivami. Přidáme žloutky, koření a z bílků ušlehaný sníh. Opatrně promícháme a vložíme do sádlem vymazaného pekáčku nebo formy. Pečeme při teplotě cca 170 stupňů asi 20 – 25 minut. Tuto nádivku lze pojídat i samotnou.

Buchta kopřivka

100g nakrájených spařených mladých lístků z kopřiv, 250g rozdrobeného balkánského sýra, 4 vejce, 1/2 hrnku oleje, 1 velký bílý jogurt (500g), 2 hrnky polohrubé mouky, 1 lžička sody bikarbony, 1 drobně nakrájená cibule, 50g strouhaného eidamu na posypání, 1/2 lžičky soli (opatrně), 1 lžička cukru.
Rozšleháme vejce a pomalu přidáváme olej za stálého míchání. Mouku promícháme s cukrem, sodou a solí. Do vajec přidáme mouku, cibuli, jogurt, a důkladně promícháme. Nakonec vmícháme kopřivy a balkánský sýr. Rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v předehřáté troubě na 160-170°C (podle trouby) zhruba 35-40min. Po půl hodině povrch zasypeme strouhaným eidamem a dopečeme. Místo kopřivy lze použít špenátové nebo mangoldové listy, pažitku nebo pórek.

Už běžíte pro kopřivu?

Napsal/a: Zava

Toto taky stojí za přečtení!

Tvoření: Kouzelné obrázky

Se sychravým počasím vzniká větší potřeba zabavit děti. Venku se už nedá trávit tolik času jako v létě a

Čtu dál →

Domácí salko

Už nějakou dobu chci vyzkoušet domácí salko, jestli to opravdu jde a jaké bude chuťově. A kdy jindy než

Čtu dál →

[Soutěž] Van Goghova hvězdná noc

Startujeme poslední letošní soutěž. Opět si představíme 3 knížky pro děti a o jednu z nich si rovnou zahrajeme…

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (8 vyjádření)

  • Anonymní

    děkuji za článek. Dobré tipy. jen tu kopřivu vědět, kde trhat :-)) Je skvělá na krev a vhodná pro zdraí, jako vitamíny a curenzym. A nedám opustit na černý bez!

  • Lussy

    Zavo,

    bezva článek. Kopřivu bych v jídle prostě nepozřela, ale očistná kůra a sirup jsou bezva i pro mě, díky.

  • Šikovné rady,které se mi nějak časem vytratily:)
    Děkuji za připomenutí.

  • Zavo, moc zajímavý článek. Po přečtení jsem si včera koupila kopřivový čaj v lékárně. Ale mám problém pít ho třikrát denně :-)) ale snahu mám…..

  • Zava

    Děkuju za ohlasy. Suším a příští víkend vyrážíme do čistějšího prostředí na kopřivy na sirup. Jsem na něj zvědavá. Kopřivám schovaným v lednici na špenát už vypršela životnost… tak snad příště.

  • Peťka

    Zavo, zajímavé čtení! 🙂

  • Anonymní

    Zavo, díky za článek:-)
    Vzpoměla jsem si při čtení článku na svou babičku, chodila jsem s ní kopřivy sbírat, dělala výbornou nádivku a sušila je, – i když jsem měla rukavice, stejnak jsem nad nimi měla ruce popálené:-)Ale bábi říkala, že je to dobrý na revma ať si nehraju na princeznu:-) Sama je sbírala bez rukavic.
    Ivča a Domča

  • lnori

    Zrovna dneska jsem obdivovala kopřivy na zahradě, že jsou tak akorát k ostřihání 🙂 Dík za článek

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist