Bylinky z naší zahrádky

Podle některých je to rostlina, která na konci léta odumírá, podle jiných je to rostlina, která může pomáhat. Jako prevence nebo při léčbě. Dokonce má všestranné využití také v kuchyni.
Historie bylinek je tak stará jako lidstvo samo, protože lidé bylinky používají už od pradávna. Dokonce ani některé léky se neobejdou bez bylinek.V dnešní době jsou bylinky považovány za něco samozřejmého. Běžně se už dají koupit v obchodě. Pěstují se nejen k dalšímu použití, ale také ke zkrášlení okolo domů.

Bylinky používáme k ochucení jídel, nápojů. Jako léčebný prostředek se používají už odnepaměti. Většina bylinek k nám přišla z Orientu, kde je pěstovali mniši v klášterních zahradách.
Prospívají našemu zdraví, obsahují vitamíny a minerální látky, stopové prvky a éterické oleje. Podporují trávení, zklidňují nebo povzbuzují. Některé bylinky obsahují dezinfekční a protizánětlivé složky.
Bylinky s výraznou vůni používáme s mírou, jinak překryjí chuť jídla.
Můžeme je pěstovat v květináčích, zahradních nádobách, truhlících nebo na záhonku. Zaleží na tom jaké máme možnosti. Bylinky můžeme usušit a dále skladovat. Také je můžeme zamrazit.

Nejznámnější a asi nejpoužívanější bylinky

Bazalka
– Má výrazné aroma a připomíná hřebíček.

– Hodí se k rybám, drůbeži, k sýrům. Také k těstovinám
– Je dobrá na kašel, odbourává tuky a uklidňuje nervy.

Saturejka
– Je nahořklá a používá se všude tam, kde se dává pepř.
– Je dobrá na průjem, při nadýmání a usnadňuje trávení.

Kopr
– Výrazná chuť i vůně.

– Nejčastěji se z ní dělá koprová omáčka a nakládané okurky či jiná nakládaná zelenina.
– Je dobrý na nadýmání, má uklidňující účinky.

Estragon
– Příjemná kořenitá chuť.
– Používá se ve francouzské kuchyni. Do omáček, k rajčatům nebo taky do nádivek.
– Je močopudný, povzbuzuje chuť k jídlu.

Kerblík
– Krásně voní a používá se do polévky, jídla z vajíček, na telecí a drůbeží maso
– Je dietní a podporuje trávení.

Majoránka
– Trochu nahořklá. Hodí se spíše ke zvěřině.

– Také se z ní vaří čaj.
– Pomáhá při trávení.

Máta
– Svěží vůně (po mentolu) a chuť.

– Používá se do nápojů, omáček, do sladkých krémů a dortů. Ale také do mletého masa.
– Pomáhá při vylučování žluče a při žaludečních neurózách.

Oregáno
– Nahořklá chuť.
– Používá se na pizzu, do omáček.
– Má protizánětlivé účinky, působí proti průjmům.

Petrželka
– Kořenitá. Může se použít snad všude.
– Má velkou zásobu vitamínů a minerálů.

– Pomáhá při močových kamenech, menstruačních potížích a zvyšuje činnost ledvin.

Rozmarýn
– Tak trochu připomíná kafr.

– Hodí se do polévek a salátů. Ke zvěřině.
– Působí antibakteriálně, povzbuzuje krevní oběh.

Šalvěj
– Je kořenitá a nahořklá.
– Používá se na ryby, do omáček, paštik a pomazánek.
– Zmírňuje pocení. Působí protizánětlivě a antibakteriálně.

Pažitka
– Má výraznou chuť.
– Hodí se do všech pokrmů.
– Obsahuje vitamín C a karoten.
– Podporuje trávení a chuť k jídlu. Snižuje krevní tlak.

Tymián
– Tak trochu štiplavý.
– Přidává se do mletých mas, do omáček, ale také k zelenině a k rybám.
– Má dezinfekční a dezodorační účinky, mírní bronchitidu a záněty.

Meduňka
– Krásná vůně po citronu.
– Dáme ji všude tam, kde dáváme citron (do nápojů, krémů, ovocných salátů, omáček).
– Uklidňuje a zlepšuje trávení, snižuje tlak a je dobrá při migréně.

Většinu těchto bylinek si pěstuji na zahrádce a dále je využívám doma. Používám je na vaření, při nemocech. Také si chci letos zasadit angínovník a Aloe Vera. Tak uvidíme co z toho bude.

Zkuste si z bylinek udělat osvěžující šťávu, uvidíte, že Vás nezklame. Recept jsem našla na internetu a od té doby ho dělám každé léto a to ve velkém množství. Každý totiž potom chodí a chce skleničku. Je to osvěžující a moc dobré.

Bylinkové sirupy – kopřivový, mátový, bezový, mateřídouškový, meduňkový, lipový, akátový, pampeliškový…

bylinky, cukr, kyselina citrónová, kyselina sorbová nebo konzervační přípravek

Na jednu dávku: do hrnce (8 litrový) dáme do poloviny bylinky, ale klidně do plna, zasypeme 2kg cukru a nalijeme 2 litry vody, 12,5 dkg kys. citronové a dva baličky kys. sorbove (stačí ale jeden baliček) nechat luhovat 48 hodin, občas promíchat. Potom bylinky vyždímat a přecedit přes gázu anebo husté sítko.

MATEŘÍDOUŠKA: sirup je velmi dobry při nachlazení
KOPŘIVA: čistí krev, vhodná na alergie
LIPOVÝ KVĚT: vhodný na průdušky
MÁTA PEPRNÁ: podporuje trávení a je osvěžující
MEDUŇKA LÉKAŘSKÁ: má uklidňující a posilňující účinky

Můžete prostě použít to, co z bylinek zrovna máte.

Taky mám vyzkoušený tento recept na kašel, také z internetu.
Je dobrý k odhledění.
1 sáček tymiánu(8-9gramů), 200 g cukru, 250 ml vody

Vodu s cukrem vaříme na mírném ohni 20 minut, poté sundáme z ohně.
Musíme přidat celý sáček tymiánu a nechat louhovat do vychladnutí. Scedit, a po lžičkách třeba 5x denně.
Nenamáčet do lektvaru olíznutou lžičku!!!! Dávám do skleněné lahvičky.
Vydrží dlouho. Skladuji v ledničce.

Bylinky jsou prostě zdravé a chutné, tak je využívejte a používejte.

Článek byl zařazen do soutěže Napište o bylinkách a vyhrajte Bylinky pro děti a maminky, do které můžete až do konce března 2009 poslat svůj příspěvek i vy.

Cenu do soutěže věnovalo nakladatelství Grada Publishing.