Bylinky z naší zahrádky

Rubrika: Onemocnění a léčba

Podle některých je to rostlina, která na konci léta odumírá, podle jiných je to rostlina, která může pomáhat. Jako prevence nebo při léčbě. Dokonce má všestranné využití také v kuchyni.
Historie bylinek je tak stará jako lidstvo samo, protože lidé bylinky používají už od pradávna. Dokonce ani některé léky se neobejdou bez bylinek.

V dnešní době jsou bylinky považovány za něco samozřejmého. Běžně se už dají koupit v obchodě. Pěstují se nejen k dalšímu použití, ale také ke zkrášlení okolo domů.

Bylinky používáme k ochucení jídel, nápojů. Jako léčebný prostředek se používají už odnepaměti. Většina bylinek k nám přišla z Orientu, kde je pěstovali mniši v klášterních zahradách.
Prospívají našemu zdraví, obsahují vitamíny a minerální látky, stopové prvky a éterické oleje. Podporují trávení, zklidňují nebo povzbuzují. Některé bylinky obsahují dezinfekční a protizánětlivé složky.
Bylinky s výraznou vůni používáme s mírou, jinak překryjí chuť jídla.
Můžeme je pěstovat v květináčích, zahradních nádobách, truhlících nebo na záhonku. Zaleží na tom jaké máme možnosti. Bylinky můžeme usušit a dále skladovat. Také je můžeme zamrazit.

Nejznámnější a asi nejpoužívanější bylinky

Bazalka
– Má výrazné aroma a připomíná hřebíček.

– Hodí se k rybám, drůbeži, k sýrům. Také k těstovinám
– Je dobrá na kašel, odbourává tuky a uklidňuje nervy.

Saturejka
– Je nahořklá a používá se všude tam, kde se dává pepř.
– Je dobrá na průjem, při nadýmání a usnadňuje trávení.

Kopr
– Výrazná chuť i vůně.

– Nejčastěji se z ní dělá koprová omáčka a nakládané okurky či jiná nakládaná zelenina.
– Je dobrý na nadýmání, má uklidňující účinky.

Estragon
– Příjemná kořenitá chuť.
– Používá se ve francouzské kuchyni. Do omáček, k rajčatům nebo taky do nádivek.
– Je močopudný, povzbuzuje chuť k jídlu.

Kerblík
– Krásně voní a používá se do polévky, jídla z vajíček, na telecí a drůbeží maso
– Je dietní a podporuje trávení.

Majoránka
– Trochu nahořklá. Hodí se spíše ke zvěřině.

– Také se z ní vaří čaj.
– Pomáhá při trávení.

Máta
– Svěží vůně (po mentolu) a chuť.

– Používá se do nápojů, omáček, do sladkých krémů a dortů. Ale také do mletého masa.
– Pomáhá při vylučování žluče a při žaludečních neurózách.

Oregáno
– Nahořklá chuť.
– Používá se na pizzu, do omáček.
– Má protizánětlivé účinky, působí proti průjmům.

Petrželka
– Kořenitá. Může se použít snad všude.
– Má velkou zásobu vitamínů a minerálů.

– Pomáhá při močových kamenech, menstruačních potížích a zvyšuje činnost ledvin.

Rozmarýn
– Tak trochu připomíná kafr.

– Hodí se do polévek a salátů. Ke zvěřině.
– Působí antibakteriálně, povzbuzuje krevní oběh.

Šalvěj
– Je kořenitá a nahořklá.
– Používá se na ryby, do omáček, paštik a pomazánek.
– Zmírňuje pocení. Působí protizánětlivě a antibakteriálně.

Pažitka
– Má výraznou chuť.
– Hodí se do všech pokrmů.
– Obsahuje vitamín C a karoten.
– Podporuje trávení a chuť k jídlu. Snižuje krevní tlak.

Tymián
– Tak trochu štiplavý.
– Přidává se do mletých mas, do omáček, ale také k zelenině a k rybám.
– Má dezinfekční a dezodorační účinky, mírní bronchitidu a záněty.

Meduňka
– Krásná vůně po citronu.
– Dáme ji všude tam, kde dáváme citron (do nápojů, krémů, ovocných salátů, omáček).
– Uklidňuje a zlepšuje trávení, snižuje tlak a je dobrá při migréně.

Většinu těchto bylinek si pěstuji na zahrádce a dále je využívám doma. Používám je na vaření, při nemocech. Také si chci letos zasadit angínovník a Aloe Vera. Tak uvidíme co z toho bude.

Zkuste si z bylinek udělat osvěžující šťávu, uvidíte, že Vás nezklame. Recept jsem našla na internetu a od té doby ho dělám každé léto a to ve velkém množství. Každý totiž potom chodí a chce skleničku. Je to osvěžující a moc dobré.

Bylinkové sirupy – kopřivový, mátový, bezový, mateřídouškový, meduňkový, lipový, akátový, pampeliškový…

bylinky, cukr, kyselina citrónová, kyselina sorbová nebo konzervační přípravek

Na jednu dávku: do hrnce (8 litrový) dáme do poloviny bylinky, ale klidně do plna, zasypeme 2kg cukru a nalijeme 2 litry vody, 12,5 dkg kys. citronové a dva baličky kys. sorbove (stačí ale jeden baliček) nechat luhovat 48 hodin, občas promíchat. Potom bylinky vyždímat a přecedit přes gázu anebo husté sítko.

MATEŘÍDOUŠKA: sirup je velmi dobry při nachlazení
KOPŘIVA: čistí krev, vhodná na alergie
LIPOVÝ KVĚT: vhodný na průdušky
MÁTA PEPRNÁ: podporuje trávení a je osvěžující
MEDUŇKA LÉKAŘSKÁ: má uklidňující a posilňující účinky

Můžete prostě použít to, co z bylinek zrovna máte.

Taky mám vyzkoušený tento recept na kašel, také z internetu.
Je dobrý k odhledění.
1 sáček tymiánu(8-9gramů), 200 g cukru, 250 ml vody

Vodu s cukrem vaříme na mírném ohni 20 minut, poté sundáme z ohně.
Musíme přidat celý sáček tymiánu a nechat louhovat do vychladnutí. Scedit, a po lžičkách třeba 5x denně.
Nenamáčet do lektvaru olíznutou lžičku!!!! Dávám do skleněné lahvičky.
Vydrží dlouho. Skladuji v ledničce.

Bylinky jsou prostě zdravé a chutné, tak je využívejte a používejte.

sponzorČlánek byl zařazen do soutěže Napište o bylinkách a vyhrajte Bylinky pro děti a maminky, do které můžete až do konce března 2009 poslat svůj příspěvek i vy.

Cenu do soutěže věnovalo nakladatelství Grada Publishing.

Napsal/a: nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (2 vyjádření)

  • JanaOss

    tohle je výborný výčet. Já vím o bylinkách hodně, někam si to občas i napíšu, ale když je to potřeba, pak určitě zapomenu, kde to mám a na co která bylinka je.
    Budu muset vymyslet nějaký souhrn do počítače, tam to určitě neztratím.

  • Nuninko,zajímavý článek.Šťáva musí být výborná.Snad se dostanu k tomu,abych ji vyzkoušela.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist