Podle některých je to rostlina, která na konci léta odumírá, podle jiných je to rostlina, která může pomáhat. Jako prevence nebo při léčbě. Dokonce má všestranné využití také v kuchyni.
Historie bylinek je tak stará jako lidstvo samo, protože lidé bylinky používají už od pradávna. Dokonce ani některé léky se neobejdou bez bylinek.
Bylinky používáme k ochucení jídel, nápojů. Jako léčebný prostředek se používají už odnepaměti. Většina bylinek k nám přišla z Orientu, kde je pěstovali mniši v klášterních zahradách.
Prospívají našemu zdraví, obsahují vitamíny a minerální látky, stopové prvky a éterické oleje. Podporují trávení, zklidňují nebo povzbuzují. Některé bylinky obsahují dezinfekční a protizánětlivé složky.
Bylinky s výraznou vůni používáme s mírou, jinak překryjí chuť jídla.
Můžeme je pěstovat v květináčích, zahradních nádobách, truhlících nebo na záhonku. Zaleží na tom jaké máme možnosti. Bylinky můžeme usušit a dále skladovat. Také je můžeme zamrazit.
Nejznámnější a asi nejpoužívanější bylinky
Bazalka
– Má výrazné aroma a připomíná hřebíček.
– Hodí se k rybám, drůbeži, k sýrům. Také k těstovinám
– Je dobrá na kašel, odbourává tuky a uklidňuje nervy.
Saturejka
– Je nahořklá a používá se všude tam, kde se dává pepř.
– Je dobrá na průjem, při nadýmání a usnadňuje trávení.
Kopr
– Výrazná chuť i vůně.
– Nejčastěji se z ní dělá koprová omáčka a nakládané okurky či jiná nakládaná zelenina.
– Je dobrý na nadýmání, má uklidňující účinky.
Estragon
– Příjemná kořenitá chuť.
– Používá se ve francouzské kuchyni. Do omáček, k rajčatům nebo taky do nádivek.
– Je močopudný, povzbuzuje chuť k jídlu.
Kerblík
– Krásně voní a používá se do polévky, jídla z vajíček, na telecí a drůbeží maso
– Je dietní a podporuje trávení.
Majoránka
– Trochu nahořklá. Hodí se spíše ke zvěřině.
– Také se z ní vaří čaj.
– Pomáhá při trávení.
Máta
– Svěží vůně (po mentolu) a chuť.
– Používá se do nápojů, omáček, do sladkých krémů a dortů. Ale také do mletého masa.
– Pomáhá při vylučování žluče a při žaludečních neurózách.
Oregáno
– Nahořklá chuť.
– Používá se na pizzu, do omáček.
– Má protizánětlivé účinky, působí proti průjmům.
Petrželka
– Kořenitá. Může se použít snad všude.
– Má velkou zásobu vitamínů a minerálů.
– Pomáhá při močových kamenech, menstruačních potížích a zvyšuje činnost ledvin.
Rozmarýn
– Tak trochu připomíná kafr.
– Hodí se do polévek a salátů. Ke zvěřině.
– Působí antibakteriálně, povzbuzuje krevní oběh.
Šalvěj
– Je kořenitá a nahořklá.
– Používá se na ryby, do omáček, paštik a pomazánek.
– Zmírňuje pocení. Působí protizánětlivě a antibakteriálně.
Pažitka
– Má výraznou chuť.
– Hodí se do všech pokrmů.
– Obsahuje vitamín C a karoten.
– Podporuje trávení a chuť k jídlu. Snižuje krevní tlak.
Tymián
– Tak trochu štiplavý.
– Přidává se do mletých mas, do omáček, ale také k zelenině a k rybám.
– Má dezinfekční a dezodorační účinky, mírní bronchitidu a záněty.
Meduňka
– Krásná vůně po citronu.
– Dáme ji všude tam, kde dáváme citron (do nápojů, krémů, ovocných salátů, omáček).
– Uklidňuje a zlepšuje trávení, snižuje tlak a je dobrá při migréně.
Většinu těchto bylinek si pěstuji na zahrádce a dále je využívám doma. Používám je na vaření, při nemocech. Také si chci letos zasadit angínovník a Aloe Vera. Tak uvidíme co z toho bude.
Zkuste si z bylinek udělat osvěžující šťávu, uvidíte, že Vás nezklame. Recept jsem našla na internetu a od té doby ho dělám každé léto a to ve velkém množství. Každý totiž potom chodí a chce skleničku. Je to osvěžující a moc dobré.
Bylinkové sirupy – kopřivový, mátový, bezový, mateřídouškový, meduňkový, lipový, akátový, pampeliškový…
bylinky, cukr, kyselina citrónová, kyselina sorbová nebo konzervační přípravek
Na jednu dávku: do hrnce (8 litrový) dáme do poloviny bylinky, ale klidně do plna, zasypeme 2kg cukru a nalijeme 2 litry vody, 12,5 dkg kys. citronové a dva baličky kys. sorbove (stačí ale jeden baliček) nechat luhovat 48 hodin, občas promíchat. Potom bylinky vyždímat a přecedit přes gázu anebo husté sítko.
MATEŘÍDOUŠKA: sirup je velmi dobry při nachlazení
KOPŘIVA: čistí krev, vhodná na alergie
LIPOVÝ KVĚT: vhodný na průdušky
MÁTA PEPRNÁ: podporuje trávení a je osvěžující
MEDUŇKA LÉKAŘSKÁ: má uklidňující a posilňující účinky
Můžete prostě použít to, co z bylinek zrovna máte.
Taky mám vyzkoušený tento recept na kašel, také z internetu.
Je dobrý k odhledění.
1 sáček tymiánu(8-9gramů), 200 g cukru, 250 ml vody
Vodu s cukrem vaříme na mírném ohni 20 minut, poté sundáme z ohně.
Musíme přidat celý sáček tymiánu a nechat louhovat do vychladnutí. Scedit, a po lžičkách třeba 5x denně.
Nenamáčet do lektvaru olíznutou lžičku!!!! Dávám do skleněné lahvičky.
Vydrží dlouho. Skladuji v ledničce.
Bylinky jsou prostě zdravé a chutné, tak je využívejte a používejte.
Cenu do soutěže věnovalo nakladatelství Grada Publishing.
Napsal/a: nuninka
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (2 vyjádření)
tohle je výborný výčet. Já vím o bylinkách hodně, někam si to občas i napíšu, ale když je to potřeba, pak určitě zapomenu, kde to mám a na co která bylinka je.
Budu muset vymyslet nějaký souhrn do počítače, tam to určitě neztratím.
Nuninko,zajímavý článek.Šťáva musí být výborná.Snad se dostanu k tomu,abych ji vyzkoušela.