Bylinky pro kojící maminky

Kojení miminka je v poslední době věc, které se přikládá velký význam, a je tomu dobře. Každá z maminek, která své dítko kojí či kojila, by jistě dokázala vyjmenovat hned několik předností kojení oproti krmení „umělou stravou“. Vzhledem k tomu, jak je kojení důležité nejen pro miminko, ale i pro maminku, mnohá z nás v této době sahá po bylinkovém čaji určeném pro kojící maminky. Já bych zde ráda shrnula informace o bylinných směsích, které jsem sama ozkoušela a o bylinkách v nich obsažených.První bylinnou směsí, kterou jsem měla možnost vyzkoušet byl „Čaj pro kojící maminky od Teekanne“. Získala jsem ji jako dárek již v době těhotenství a vůně čaje mne moc lákala (přes krabičku moc krásně voněl). Proto jsem si jej nechala uvařit a zavézt do porodnice. Tato bylinná směs obsahuje meduňku (27%), fenykl (22%), anýz (10%), levanduli (5%), kmín (3%), kopřivu a citrónovou trávu. Mým chuťovým buňkám čajík vyhovuje, co se týče spotřebitelského „komfortu“ jsem byla překvapena, že v balení je 16 sáčků (běžně jsem zvyklá na balení o 20 kusech). Z hlediska ceny vychází sáček čaje do 2 Kč.

Druhou směsí, kterou jsem ozkoušela byl vzorek z porodnice a to „Čaje pro kojící ženy STILLTEE od Weledy“. U tohoto čaje mne na první pohled zarazilo to, že na celé krabičce jsem nenašla popisky v češtině, takže informace o čaji jsem musela hledat na internetu. Druhá věc, která mne zarazila, byla cena a to cca 6 Kč za sáček. Čaj obsahuje pískavici řecké seno, semena anýzu, fenyklu, kmínu a listy sporýše lékařského (15%).

Třetí směsí, kterou jsem ochutnala je „Čaj pro kojící matky od Lerosu“. Obsahuje nať jestřabiny (25%), plod kmínu (15%), plod fenyklu, nať meduňky (15%), zlatobýlu, violky trojbarevné a list jitrocele. Sáček čaje vychází na cca 2 Kč.

Všechny z výše uvedených čajů jsem ozkoušela a některé z nich piju dodnes. Každý z nich je svým způsobem originál (jak lze poznat již ze složení). Nyní bych chtěla krátce shrnout přínos obsažených bylin v jednotlivých čajích.

Ve všech směsích se vyskytují semena kmínu a fenyklu. Kmín (Carum carvi) působí proti nadýmání, pomáhá při trávení těžkých jídel, působí proti kašli. Jeho účinky je téměř zbytečné připomínat, v kuchyni ho používáme téměř denně – ať při konzumaci chleba či k vaření brambor apod. Fenykl (Foeniculum vulgare) je známý jako expektorans, sekretomotorikum, stomachikum, karminativum, mírné spasmolytikum.

K zbývajícím bylinkám, ve směsích obsaženým:

Většinu bylinek a přísad výše uvedených bychom zřejmě bez problémů sehnali. Nicméně namíchat chutný a účinný kojící čaj chce minimálně cit. I proto jsem oproti běžnému pití bylinných čajíků ze směsí z naší zahrádky sáhla po hotovém díle. V případě, že budete tento typ čaje potřebovat, doufám, že Vám alespoň stručné informace o bylinkách pomohou vybrat ten pravý pro Vás.

Článek byl zařazen do soutěže Napište o bylinkách a vyhrajte Bylinky pro děti a maminky, do které můžete až do konce března 2009 poslat svůj příspěvek i vy.

Cenu do soutěže věnovalo nakladatelství Grada Publishing