Atopie obecně

Atopie je dědičně založený sklon k alergickým reakcím. „Alergikem“ je naprosto každý člověk, ale alergie jako taková je přehnanou reakcí na dráždivý podnět. Typickými projevy atopie jsou pylová alergie, alergické astma a atopický ekzém. Na podporu vzniku a rozvoj atopie mají vliv prolínající se vrozené, obranné, biochemické, psychologické i klimatické mechanismy. Při léčbě je třeba zvážit všechny tyto mechanismy současně.

Jedna holandská studie sledovala 133 dětí od narození do dvou let věku.

V roce 2000 podala výsledky.

Všechny děti vybrané do studie měly atopickou matku a 20% jich mělo také otce atopika. Atopie se vyvinula u 27% dětí, které měly atopickou pouze matku a u 52% dětí, jejichž oba rodiče byli atopici. U většiny těchto dětí se onemocnění vyvinulo již během prvních 12 měsíců.

V roce 2008 se atopie vyvinula u 30% dětí, které měly pouze matku atopičku, a u 60% dětí, které měly oba rodiče atopiky.

V roce 2010 se odhaduje, že v ČR se na alergickou rýmu léčí přes 1 milion pacientů, na atopický ekzém přes 0,8 milionu pacientů a na astma přes 0,6 milionu pacientů.

Jelikož je vloha atopie podmíněna geneticky, dítě se nemůže vyléčit na 100%. Reakce (ekzém, rýmu…) můžeme preventivním opatřením zmírnit nebo dlouhodobě zahojit, ne však vyléčit. Většinou nežádoucí reakce jako mávnutím kouzelného proutku vymizí do dvacátého roku života. Existuje i procento lidí, u kterých se alergické reakce začaly projevovat až v dospělosti – tedy ne v období dětství.

Pokud už u některých členů vaší rodiny propukly výše zmíněné alergie, měli byste se při čekání nového člena rodiny zaměřit hlavně na prevenci.

Prevence před narozením

Prevence po narození

Otázkou je, zda jsou všechna tato opatření skutečnou prevencí. Největší počet alergiků totiž žije ve vyspělých západních zemích, kde se přísně dodržují hygienické podmínky a kde nám stále více chybí kontakt s přírodou. Oproti tomu nejnižší procento alergiků najdeme ve východních zemích.

Dánský výzkum potvrdil, že alergická rýma nebo atopický ekzém se méně vyskytují u dětí, které mají domácího mazlíčka. Vědci z Británie zjistili, že alergiemi trpí 20% jedináčků – čím více dětí v rodině, tím méně alergiků nebo méně alergických reakcí.

Další článek ze série o alergiích – Pylová alergie.