Atopický exem, výživa a já

Když byl u naší malé dcery diagnostikován atopický exem, dostali jsme velkou spoustu doporučení, co vlastně všechno smíme a co ne. Byli jsme zahrnuti takovým množstvím zákazů, až se nám z toho točila hlava. Hodně mě to vyděsilo a v první chvíli jsem si odmítla připustit, že by to bylo až tak vážné…Náš exem naštěstí, alespoň zatím, má suchou formu, tedy na kůži se objevují zarudlá suchá hrubá a svědivá místa. Dlouho jsme byli přesvědčováni, že jde pouze o suchou kůži, ovšem na roční preventivní prohlídce bylo jasně řečeno, že máme atopičku.
S pláčem jsem doma manželovi líčila, že nesmíme mít doma koberce, závěsy a záclony, denně namokro umývat podlahy a utírat prach, vyhodit všechny plyšáky a sedačku a také jí úplně překopat jídelníček. Přišlo mi to tak absurdní, že jsem začala pátrat po tom, co má smysl dodržovat a co ne.
Nakonec se ukázalo, že všeho s mírou a výše uvedené je nutností především pro astmatiky.
Mnohem horší se ale ukázalo sestavit plnohodnotný nezávadný jídelníček. Hledala jsem v knihách, letácích, na netu a ptala se lékařů.
Všude jsme se dočetla, jak zavádět nové potraviny a podobně, ale nikde jsme nenašla seznam konkrétních alergizujících potravin. Ale my už jsme měli všechny potraviny zavedené a protože jsme byli ujišťování, že flíčky nejsou exem, ale jen suchá kůže, neměli jsme žádný důvod to řešit.
Nakonec se mi podařilo ze všech dostupných informací udělat jakýsi seznam zakázaných potravin, který mají i babičky, aby dceři nekupovaly nic, co by jí mohlo přitížit.

My máme podezření na špatnou snášenlivost mléka. Další konkrétní alergeny zatím neznáme. Vyšetření bývá úspěšné až po dozrání imunitního systému, což je mezi druhým až třetím rokem života. A protože u naší dcery nejde o ohrožení života, nebylo zatím nutné jej absolvovat. Začali jsme dodržovat náš seznam a musím říct, že po pár týdnech došlo k radikálnímu zlepšení. Kromě samozřejmého promašťování a přidávání oleje do koupele není nutné používat žádná léčiva. Kůži má naše skoro dvouletá dcera vláčnou, pouze na pohled poznáte, že v místech exemu má nepatrně světlejší odstín. Nic ji nesvědí, je spokojená. A pokud sní něco, co jí exem zhorší, hned poznáme z čeho to bylo a můžeme se tomu vyvarovat.

Na co si tedy dáváme pozor:

  • mléko a mléčné výrobky – žádné pribiňáky, termixy, smetánky a podobně. Pouze jogurt, jogurtové nápoje, po odzkoušení tvaroh, pozor na mléko v buchtách, sušenkách i pečivu. Mně se osvědčilo dát místo mléka do buchty jogurt. Pozor na ochucené jogurty ovocem viz. níže.
  • ovoce tropické a bobulovité – žádné citrusy, ananas, kiwi, broskve a samozřejmě jahody, maliny, ostružiny, rybíz, angrešt. Výborně se snáší jablka, hrušky, meruňky, hroznové víno a u většiny také meloun (naše dcera je však výjimka), třešně a švestky. A také banán. Višně raději ne, jsou kyselé. Borůvky my nesmíme, ale někdo ano. Hloupé je, že jogurty bývají nejčastěji ochucené právě hůře snesitelným ovocem.
  • oříšky a mandle – pozor na pečivo. Na Vánoce i při jiném pečení se dají nahradit ovesnými vločkami. Ty jsou snášeny velmi dobře a navíc mají obrovské množství vápníku! Vhodné hlavně pro děti s alergií na mléko.
  • ryby a mořské plody – absolutní zákaz. Povoleny pouze české ryby, nejlépe kapr, štika atd.
  • zelenina – v podstatě vše červené, tedy rajčata, červená paprika, u zelené papriky zkoušet snášenlivost, dále jsou zakázány ředkvičky a luštěniny! Pozor na hrách v mražených směsích a taktéž kukuřice je těžký alergen. Někomu přitíží i kyselé zelí. Kupodivu jsou i děti, které reagují na brambory. Naopak povoleny jsou zelené fazolky a zbytek zeleniny. A jak je červená zelenina zakázaná, naopak zelená a bílá je povolena. A taky oranžová mrkev.
  • vejce – zakázaný je bílek, povolen žloutek. Pozor při nákupu pečiva a pochutin na vejce ve složení výrobků. I při pečení buchet a cukroví je nutné dát jen žloutek.
  • bylinky – bylinkové čaje bych nedoporučovala, dokonce i bylinky v mastičce mohou exem zhoršit. Nám se osvědčila pažitka, zelená petržel, majoránka, bazalka a oregano.
  • a samozřejmě „éčka“ – základní pravidlo je žádná umělá barviva a žádné chemické konzervanty. Hodně lidí dává dětem želatinové bonbony, protože je to zdravé mlsání. Bylo by, pokud by v tom nebylo tak obrovské množství barviva. Totéž platí pro lentilky.
  • čokoláda – absolutní tabu. Je tam mléko a kakao. O stopách oříšku ani nemluvě.Na závěr chci říct, že dceři neskutečně pomohlo pití mléka Beba Bifidus Junior. Jako jediné u nás na trhu obsahuje živé probiotické bakterie a ty zvyšují imunitu a snižují alergické projevy. Například Nutrilon má sice probiotickou vlákninu, ale ten dcera nesnese vůbec, má po něm řídkou stolici a to i několikrát za den. Proto taky víme o alergii na mléko. Po Bebě se jí stolice během dvou dnů vrátila k normálu. Podotýkám, že dceru jsem poctivě kojila deset měsíců, půl roku bez jakéhokoli příkrmu. Bebu pije dvakrát denně a velmi jí prospívá.

    Naše malá spoustu věcí ze zakázaných potravin milovala, hlavně mléčné výrobky a ovoce. Je už ale tolik rozumná, že už ví: “Nika nemůže, děti můžou. Nika má exemek, děti nemají..“
    Nejvíce trpí babičky, protože ji nemají čím hýčkat. Snažíme se jí zafixovat už teď, co nesmí. Někdy je to těžké, ale občas úmyslně sama jím něco, co ona nesmí. A když loudí, povíme si o exemku. Až bude ve školce, bude muset umět odolat a umět znát, co jíst nesmí. Těžké je to už teď třeba na návštěvě, ale musím ji pochválit, je moc šikovná a rozumná. Sama pojmenuje a pozná potraviny které nesmí a po nikom je neloudí, i když ostatní děti jedí třeba čokoládu.

    Byla bych ráda, kdyby tyto informace někomu pomohly. Sama jsem o atopickém exemu přelouskala cokoli. A byla jsem někdy až vyděšená, co vše musíme holčičce odepřít. Ale není to tak hrozné, jak to vypadá a za velmi krátkou dobu se dá tento režim zautomatizovat. Musím číst složení na všem, co kupuji, a musím hlídat, aby nikdo malou nepodaroval něčím nevhodným. Jediné, co mě trápí teď v zimě, je nedostatek ovoce. Jíme vlastně jen jablka a banány a ono se to pomalu přejí. Jiné ovoce je hodně drahé.

    A na konec jedna věc. Nedělejte chybu jako já. Atopik vždy patří do rukou kožního lékaře. Vždy se ptejte a nechte si vše vysvětit. Každé dítě je jiné a co pomůže jednomu, nemusí pomoci druhému. A hlavně tato nemoc má jednu obrovskou výhodu. Neohrožuje život.