MUDr. Doležal: Neočkovat dítě je špatná volba

Názory na povinné očkování dětí se různí. Jedny zdůrazňují, že zájmem dětí je jednoznačně povinnost očkovat je, další upozorňují na lidská práva rodičů, kteří své dítě z jakýchkoli důvodů nechat očkovat nechtějí…Neurolog Ondřej Doležal z pražské nemocnice, který coby dobrovolník jezdí již tři roky při organizaci Czech Aid pomáhat léčit potřebné do Zambie, je pro zachování povinného očkování.

České instituce (včetně Nejvyššího správního soudu) sankcionují rodiče, jež nenechají očkovat své děti proti TBC, dávivému kašli, tetanu, záškrtu, hemofilovým nákazám, žloutence, obrně, spalničkám, zarděnkám či příušnicím. Povinné očkování pro děti ale zdaleka neplatí ve všech evropských státech. Dobrovolné je například ve Spolkové republice Německo, kde za děti do 16 let rozhodují rodiče. Nebo v Rakousku, kde se mladiství mohou sami, bez vůle rodičů, rozhodnout již od 14 let věku. Každoročně je tam vyhlašován úředně schválený očkovací kalendář. Dobrovolnost dětského očkování je platná i ve Švýcarsku, kde je na rodiče každý rok apelováno, aby zvážili důležité rozhodnutí. Dobrovolné očkování pro děti je též například v Norsku, Švédsku či Holandsku… Jaký je váš názor?

Když se člověk rozhodne, že nechce své dítě nechat očkovat, není to správná volba. Vždycky se sice dají vytáhnout nějaké statistiky, že se po očkování proti příušnicím či hepatitidě stalo to a to a v nejkrajnějším případě dítě třeba i zemřelo. Takové raritní případy nás ale neopravňují k tomu, abychom děti očkovat nenechali. Ať si takoví rodiče zajdou do lékařské knihovny a v některé lékařské učebnici si najdou dětské nemoci, o jakých se psalo třeba v roce 1920. Uvidí, co riskují pro své děti. Uvidí takové obrázky nemocných dětí, až jim budou oči přecházet. Pak ať si vezmou ten jeden případ komplikací po očkování na milion bezproblémových. Nebo ať se jedou podívat do Subsaharské Afriky, s čím se tam u dětí potýkáme…

Jedna z námitek proti povinnému očkování dětí zní, že i kdyby nebylo povinné, asi 98 % populace by děti očkovat nechalo. A zbylá 2 % by zákeřné nemoci, podle těchto názorů, prý neměla od koho chytit… Další argument odpůrců a odpůrkyň povinnosti dětského očkování zní: Proč by mělo být dítě očkováno proti Hepatitidě B, když tato nemoc se dá přenést jen krví nebo pohlavním stykem… Co na to říkáte?

To lze lehce vyvrátit: Známe případy, že se člověk touto nemocí nakazil a dodnes nevíme, jak. Neměl ani transfuzi, nebyl ani drogově závislý, přesto měl asi oděrku nebo jiné poranění. Může se opravdu stát, že se dítě zraní na kole a při špatné konstelaci se nakazí. Povinnost očkování dětí bych v ČR ponechal. Spíš než sankce za porušení povinností bych ale uplatnil vysvětlující rozhovory, dialog s rodiči, kteří dospěli k odporu proti očkování. Zavřít za to rodiče do vězení nebo mu udělit finanční sankce, není řešení.

Autorka je interní redaktorkou gitY.
zdroj: gitA

Vyjádření autorky: Rozhovor o povinném očkování dětí jsem iniciovala a uskutečnila proto, že jsem před časem s lékařem Ondřejem Doležalem publikovala rozhovor o léčení v Zambii, kde děti často umírají na u nás často lehce léčitelné nemoci. Do toho jsem četla zprávy o protestech některých rodičů proti povinnému očkování v ČR. Vyhledala jsem proto argumenty proti povinnému očkování dětí a pokusila se je konfrontovat s názory lékaře, který má řadu zkušeností a je jednoznačně pro zachování této povinnosti.