Hexavakcína – více bezpečí pro české děti

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek MZ připravil novelu vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem, která změní očkovací kalendář a zavede do něj šestivazebnou vakcínu (hexavakcínu). Ta bude od ledna příštího roku hrazena ze státního rozpočtu a Česká republika se tak zařadí mezi vyspělé evropské státy, jako jsou sousední Německo či Rakousko…Hexavakcína je spojena se šetrnějším způsobem očkování a obsahuje moderní očkovací látky s menším výskytem nežádoucích účinků. Děti budou zatěžovány méně vpichy a nebudou muset zvlášť užívat na lžičce očkovací látku proti dětské přenosné obrně, což je v souladu s požadavkem Světové zdravotnické organizace.

Očkování proti infekčním nemocem patří mezi nejefektivnější opatření jak z hlediska zdravotního, tak z hlediska ekonomického. Ročně se v ČR díky očkování podaří zabránit cca 150 tisícům onemocnění infekcemi, které jsou očkováním preventabilní, a téměř 500 úmrtí na tyto infekční nemoci.

Co obsahuje hexavakcína a jaké výhody přinese její zavedení
Hexavakcína obsahuje antigeny proti dávivému kašli v acelulární formě, proti tetanu, proti záškrtu, proti invazivním onemocněním vyvolaným Haemophilem influenzae b, proti virové hepatitidě B a proti přenosné dětské obrně v inaktivované formě. Změnou očkovacího kalendáře, tj. nahrazením dosud používané čtyřvazebné očkovací látky za šestivazebnou očkovací látku dojde:

– k harmonizaci politiky očkování s ostatními státy Evropského společenství pokud jde typ používané vakcíny proti přenosné dětské obrně,

– k naplnění doporučení Světové zdravotnické organizace (SZO) z roku 2003, která v rámci globálního programu eradikace poliomyelitidy zcela jasně doporučuje zavést ve státech prostých tohoto onemocnění ( mezi něž se ČR řadí již od roku 1960) podávání inaktivované očkovací látky (IPV). V ČR je dosud jako v jednom z posledních států Evropy používána očkovací látka živá. Doporučeným postupem SZO dojde ke snížení rizika vzniku poliomyelitidy vyvolané oslabenými živými vakcinálními kmeny.

– k odstranění reálného rizika, že živá dosud používaná očkovací látka proti poliomyelitidě bude s ohledem na plošné používání inaktivované očkovací látky v Evropě pro ČR nezajistitelná

– ke snížení počtu aplikací u očkovaných dětí z celkem 7, tj. 4 perorálních pokud jde o podání živé poliomyelitické vakcíny per os a 3 parenterálních pokud jde o aplikaci očkovací látky proti VHB

– k odstranění dosavadní nepřehlednosti v proočkovanosti, neboť rodiče si mohou koupit i jinou očkovací látku, než, kterou zajišťuje stát

– k odstranění zcela reálného rizika, které bylo patrno již v letošním roce a které se týká nedostupnosti orální živé vakcíny proti poliomyelitidě pro ČR, vzhledem k tomu, že tuto vakcínu v současné době používají země třetího světa, nikoliv země v EU

– k naplnění doporučení závěrů Poradního sboru ministra zdravotnictví pro preventabilní infekce z roku 2004, který doporučil zavedení hexavakcíny do očkovacího kalendáře právě s přihlédnutím k doporučení SZO, které se bohužel nepodařilo dosud hlavnímu hygienikovi ČR prosadit.

Účinnost vyhlášky a finanční náklady
Vyhláška bude účinná od 1. ledna 2007, s tím, že očkování hexavakcínou, která bude hrazena ze státního rozpočtu z kapitoly MZ, bude stanoveno u dětí, které se narodily po 31. prosinci 2006.
V současné době byl návrh předložen Legislativní radě vlády se žádostí o udělení souhlasu se zkráceným mezirezortním připomínkovým řízením na 5 dní oproti řádným 15 dnům. Předpokládá se, že souhlas bude udělen a po té bude návrh vyhlášky rozeslán do mezirezortního připomínkového řízení. Navrhovaná změna očkovacího schématu s sebou nese nárok na státní rozpočet a to ve výši 150 mil. Kč pro rok 2007 a dále v roce 2008 a v roce 2009 vždy o dalších 100 mil. Kč.

Upřesnění z 13. 10. 2006
Na základě dotazů občanů ministerstvo zdravotnictví sděluje, že návrh vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem je koncipován tak, že hexavakcína bude po 1. lednu 2007 hrazena všem dětem, které mají být očkovány. Tedy i těm, u nichž již bylo očkování zahájeno a v příštím roce dostanou další dávky. Dětem narozeným po 31. prosinci 2006 vyhláška přináší zařazení hexavakcíny do očkovacího kalendáře, a tím plnou úhradu všech dávek.

Tisková zpráva Ministerstva zdravotnictví z 12. 10. 2006