A teď přiletí včelička

Víte, proti čemu musíte dát své děti očkovat?
Díky povinnému plošnému očkování se u nás prakticky nevyskytují nemoci jako záškrt, černý kašel nebo obrna.
V prevenci očkováním patřila naše země vždy k nejlepším na světě. Lékaři odhadují, že kdyby se u nás přestalo s plošným očkováním, stálo by to život pěti set dětí ročně a další tisíce by byly ohroženy následky, leckdy trvalými…
Jak očkování funguje?

Vakcína, tedy očkovací látka se do těla vpraví většinou injekcí, i když v budoucnu mají být k dispozici i vakcíny ve formě spreje. Očkovací látka obsahuje většinou malé množství mrtvých bakterií, jejich těl či toxických látek, které produkují. Jindy obsahuje malé množství živých patogenů, které jsou však tak slabé, že nemohou vyvolat skutečnou nemoc. Oba typy vakcíny donutí tělo, aby začalo vytvářet protilátky. Ty ho pak chrání, když se setká s nákazou. Tvorba protilátek trvá několik týdnů. Aby tělo získalo dostatečnou imunitu, je někdy třeba podat ještě jednu nebo více posilovacích dávek. Kromě aktivních vakcín existují i pasivní, kdy se podávají přímo protilátky.

Koho ochrání

Některé vakcíny jsou účinné déle než 30 let, jako třeba očkování proti tetanu, jiné chrání kratší dobu. Také nepůsobí na každého stejně. Podle České pediatrické společnosti jsou očkovací látky proti spalničkám, příušnicím, zarděnkám, tetanu, dětské obrně a hemofilu účinné u 95 procent dětí, které ukončily očkovací proces. Očkování proti černému kašli chrání devadesát procent dětí, které dostaly tři dávky vakcíny.

Povinná očkování

Základní dětská očkování jsou u nás povinná a hradí je zdravotní pojišťovny. Připlácí se pouze na šetrnější vakcíny, které však postupně nahrazují ty původní, a jsou tak rovněž hrazené. Povinná očkování chrání před nemocemi, které mohou ohrozit život. Naprostá většina se aplikuje v dětství, výjimkou je očkování proti tetanu, které by se mělo opakovat každých deset až patnáct let. Která očkování a v jakém věku by u nás měl každý podstoupit, stanoví očkovací kalendář. Podle něj by každé dítě mělo v prvních letech života dostat vakcínu proti přenosné dětské obrně, záškrtu, černému (dávivému) kašli, tetanu, virové hepatitidě typu B, hemofilové infekci typu B, spalničkám, příušnicím, zarděnkám a tuberkulóze (TBC).

Co je to hexavakcína

Od loňského roku se u nás dětem podává hexavakcína, která chrání najednou proti šesti nemocem. Jsou to dětská obrna, záškrt, černý kašel, tetanus, hepatitida B a hemofilus B. Její výhodou je, že počet injekcí se snižuje o tři a celkový počet očkování o sedm. Dětské tělo je tak vystaveno menší zátěži a menší jsou i vedlejší účinky. Hexavakcína se podává ve čtyřech dávkách během prvních dvou let. Její používání doporučuje i Světová zdravotnická organizace. Další kombinovanou vakcínou je ta proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám.

Dětská obrna

Může mít lehčí průběh, ale může také skončit smrtí nebo způsobit vážné trvalé následky. Virus se dostane do zažívacího systému, způsobuje zvracení a horečky. Postupně napadá nervový systém, což může vést k trvalému ochrnutí svalstva. Když postihne dýchací a polykací svaly, hrozí i smrt. Dětská obrna byla do zavedení očkovacích vakcín v padesátých letech minulého století jednou z nejčastějších příčin invalidity. U nás se dlouho nevyskytla, ale mohla by se k nám dostat ze zahraničí.

autor: Ivana Závozdová, Děti a my, 1/2008
Jedná se o ukázku z časopisu Děti a my, vydává Portál