Musím přiznat, že vybrat nějaký recept bylo tentokrát složitější. Protože, co nabídnout zajímavého ze smetanových sýrů? Nejlepší je namazat je na čerstvé pečivo, jenom tak, ale to by potom nebylo o čem psát…
Od roku 1937 vyrábí Jaroměřická mlékárna mléčné výrobky, které všem chutnají. V mlékárně pro vás každodenně připravují několik druhů mléčných výrobků, jako jsou třeba sýry, tvarohy, tradiční pomazánkové másla a Fénix.
V minulém testování jsem se zaměřili na tvarohy – přečtěte si, jak se osvědčily při testování a třeba si i něco upečte:-)
Takže, pojďte si upéct teď něco slaného i sladkého. 🙂
Jaroměřičký Fénix – smetanový sýr
Smetanový sýr typu žervé. Chuťově jemný a vhodný na studenou i teplou kuchyni.
Těstoviny se sýrovou omáčkou
- těstoviny
- Fénix smetanový sýr
- smetana
- česnek
- cibule
- sůl
Těstoviny dáme vařit do osolené vroucí vody s trochou oleje. Mezitím si najemno nakrájíme cibuli a česnek. Orestujeme na troše oleje. Přidáme smetanový sýr Fénix a mícháme. Po chvíli přilejeme smetanu a rozmícháme na hladkou omáčku, kterou dochutíme podle potřeby.
Těstoviny scedíme, přelijeme omáčkou a teplé podáváme.
Koláč se smetanovou náplní
- kynuté těsto ( každý jaké má své oblíbené)
- smetanu na šlehání
- smetanový Fénix
- trocha rumu na potření okrajů
- 2 vajíčka
Těsto si připravuji v pekárně a mouku přidávám podle potřeby. Těsto necháme vykynout. Kulatou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto vložíme do formy a rozprostřeme do celém dně a také si uděláme zvýšené okraje.
Smetanu, trochu cukru, vajíčka a smetanový sýr vyšleháme. Nalijeme na těsto a dáme péct do předehřáté trouby na 45 min. Povrch musí být upečený do zlatova.
Okraje těsta potřeme rumem a necháme vychladnout.
Jaroměřické pomazánkové máslo
Ideální na pomazánky nebo namazané na pečivo s lahodnou chutí.
Vajíčková tlačenka
- konzervu hrášku a kukuřice
- 5 vajíček
- Jaroměřické pomazánkové máslo
- želatina v prášku na vajíčkovou nebo salámovou tlačenku
Vajíčka si uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme. Želatinu si připravíme podle návodu. Do ještě teplé želatiny rozmícháme pomazánkové máslo, hrášek (přidáme povařený nebo konzervovaný) a vajíčka nakrájíme.
Smícháme a ochutíme, přidáme želatinu smíchanou s pomazánkovým máslem.
Srnčí hřbet vyložíme celofánem nebo alobalem a hotovou směs nalejeme a dáme ztuhnout na 2-3 hodinky do ledničky. Můžete také použít vaničky od zmrzliny.
V ledničce necháme ztuhnout do druhého dne.
Jaroměřické smetanové sýry vás dostanou. Teda alespoň pokud máte rádi mléčné výrobky. Jejich chuť je smetanová, jemná a lahodná. Neobsahují žádné éčka ani jiné konzervační látky.
Hodí se do studené i teplé kuchyně. V té studené, jsou snadno roztíratelné. Své uplatnění ovšem najdou i v teplé kuchyni. Je jedno, jestli si namažete chleba, nebo upečete koláč.
Napsal/a: Nuninka
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (3 vyjádření)
Díky, zkusím pokoukat. 🙂
Nevím jak se jmenuje, ale kupuji ji v Kauflandu a je přímo na vaječnou nebo salámovou tlačenku.
Jakou používáš konkrétně želatinu, aby ti ztuhla?