Sušené zdraví

Rubrika: Zdravá výživa

Tak jsem dnes zabrousila opět do mého oblíbeného obchodu u nás na malým městě – Ovoce – zelenina. Chodím tam pro ovoce a zeleninku, ale hlavně tam mají mé oblíbené sušené ovoce.Nakoupila jsem si zase asi pět druhů a jak tak mlsám a mlsám, tak si prohlížím časopis a najednou narazím na stránku, kde přímo o mé oblíbené pochoutce píšou článek. Tak jsem se hned začetla, abych se dozvěděla co nejvíce. A můžu vám říct, že to co tam psali mě moc mile potěšilo. Dozvěděla jsem se, že sušené ovoce je strašně zdravé. Ocituju vám pár příkladů, co které ovoce obsahuje a jak je prospěšné našemu zdraví.

Tak tedy:

„MERUŇKY
Sušené meruňky řadíme mezi takzvané superpotraviny. Jsou bohaté na hořčík, který je nezbytný pro správnou činnost srdce a svalstva. Obsahují i vápník, zinek a pět-šestkrát více železa než 100 gramů hovězího masa. Jsou bohaté také na provitamin A, významný pro pokožku a zrak. Najdete v nich vlákninu, vitamin C, vitaminy skupiny B, ale žádný tuk.“

To je bezva, sušené meruňky mám nejradši, tak nevím, proč mám pořád tak nízkou hladinu železa?? NO asi budu muset přidat množství, a jsou bez tuku, což je super, ne??
Tak pokračujeme.

„FÍKY
Sušené fíky jsou bohatým zdrojem vápníku. Tento minerál je velmi důležitý pro pevnost kostí. Obsahují ještě více vlákniny než meruňky, najdeme v nich ale i tuk. Fíky zlepšují trávení, mají mírně projímavé a močopudné účinky, pomáhají při kašli a nachlazení. Při jejich konzumaci by ale měli být opatrní zejména diabetici a ti, kteří chtějí zhubnout, fíky totiž mají vysoký obsah cukru a jsou velmi kalorické.

ŠVESTKY
Švestky obsahují v porovnání s ostatními druhy sušeného ovoce nejvíce vlákniny. Zlepšují trávení a pomáhají při zácpě. I když se to nezdá, obsahují jen málo cukru, což je důležité zejména pro obézní lidi. Sušené švestky mají rovněž pozitivní vliv na látkovou výměnu, upravují krevní tlak a zlepšují paměť.“

To potřebuju já, pořád něco zapomínám, i když jdu do krámu jen pro dvě nebo tři věci, tak si je musím napsat, jinak bych zapomněla, co jsem chtěla. Tak asi budu papat více sušených švestek.

„HROZINKY
Liší se chutí i velikostí, záleží na odrůdě. Najdeme v nich velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Dokáží posílit organismus, jsou užitečným pomocníkem při léčbě aterosklerózy, dny a nemocí jater.“

Tak u nás v rodině nic takového nehrozí, protože my dáváme hrozinky snad skoro do všeho, kam se dá. To když peču štrůdl, tak jich tam je kolikrát víc než těch jablek. Máme je moc rádi, a Davídek je strašně rád baští samotný. Jenže je schopný sníst celý pytlík, a pak sedí půl dne na WC.

„BANÁNY
Sušené banány jsou nejenom chutné, ale dokáží zasytit. Obsahují látky, které pomáhají v léčbě poruch trávicího systému.

ANANAS
Ananas je bohatý na vitamin C, kromě toho pomáhá při léčbě otoků a zánětů. Obsahuje zvlášní látku bromelain, kerý pomáhá při štěpení bílkovin. Vědci zkoumají pozitivní vliv této látky na imunitní systém a nádory.“

Tak ty sušené banány mohu jen doporučit. Jsou strašně dobrý a opravdu pomáhají při těch trávicích potížích. Taky jsem jednu dobu na to trpěla, a tohle mi pomohlo. Od té doby mám trávení v pořádku.

Takže baštěte sušené ovoce. Je zdraví prospěšné a táaaaak dobré.
A na co máte „úchylku“ vy??

Napsal/a: kristýna

Toto taky stojí za přečtení!

Recenze: Štěpán Kobliha není žádná bábovka

Kniha od spisovatelky Ivy Geckové Štěpán Kobliha není žádná bábovka, jež vydalo nakladatelství Grada, strhne všechny své malé čtenáře

Čtu dál →

3 tipy na pohodový nákup s dítětem

Ať to odkládáte, jak chcete, stejně se tomu úplně nevyhnete. Do obchodu s dítětem aspoň jednou za čas musíte. A

Čtu dál →

Recenze: Sourozenci – o spravedlivé výchově

Snaha o aplikování spravedlivé výchovy mezi naše potomky někdy bývá velkou zkouškou nervů, a leckdy i těžko rozlousknutelným oříškem. A právě

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (35 vyjádření)

  • Peprmintka
    Peprmintka

    Sušené ovoce miluje celá naše rodina. Škoda jen, že je ta cena tak vysoká. Tedy toho bio, bez hromady síry. Když vidím v pytlíku ostře žluté meruňky nebo sultánky nebo vybělená jablka je mi jasné, že to nemá šanci spláchnout ani proud teplé vody. Švestky si suším doma, jsou lepší než kupované. Taky jsem se dívala na farmářských trzích na košíky se sušeným ovocem a oříšky. Byly nepřikryté, nějaký pán zrovna nad mými oblíbenými buráčky v karamelu tak kýchnul, že mě docela přešla chuť. A prachu z vedlejší cesty bylo kolem taky dost. Tak nevím. Asi nakupovat v dobrém obchodě zeleniny.

  • mura

    Díky za článek,ananas sušený mi moc nejde ,ale po tomto článku už ho budu jíst a taky více sušeného ovoce.

  • Super nápad, :-). Budu to muset vyzkoušet. 🙂

  • keenspeed

    Nuninko, to nějak samo :-), občas ještě přimíchám kukuř.corny… a semínka jsou výborný i pražený na sucho na pánvi..jen nespálit..a pak se hodí i do salátu třeba

  • Tedy,taková kombinace by mě nenapadla :-). Brusinky dávám místo hrozinek.

  • keenspeed

    Brusinky miluju a obzvlášt v kombinaci s loupaným slunečnicovým semínkem 🙂

  • JanaK

    já mám nejradši meruňky a švestky, anebo brusinky, na těch tedy ujíždím 😉

  • meggi41

    Ja zboznuji susene merunky hlavne;nekdo mi je poradil i na anemii..a mame radi i sus.svestky(v tehu jsem je jedla mrazene 😀 )..a sus.brusinky,rozinky..papaju..ananas..
    A syn zboznuje krizalky z jablicek 😀

  • Jindriska8
    Jindriska8

    U nás vedou meruňky,jablíčka švestky,hlavně v zimě,když je sezona,tak radši čerstvé.

  • Anonymní

    Asi je to článek už hodně starý, ale já na něj narazila až teď a ráda taky přidám svoji trošku do mlýna. Od vánoc mám sušku a banánové chipsy, byť je mám ráda, se mi válí koupené doma a připadají mi „nebanánové“. Nakoupila jsem si, když byly banány v akci, dostatečné množství a udělala si svoje chipsy. Nic nepřidávala, jen oloupala, nakrájela a sušila. A úplně dosucha. Stala se z nich lahůdka, na který hodně slušně ulítávám. V práci, když mě honí mlsná a po obědě by to chtělo sladkou tečku, sáhnu do sklínky pro pár lupínků a křoupu, žmoulám, vychutnávám. Dají se dlouho vychutnávat a rozhodně jsou v téhle formě sladší než to, co prodávají máčené v čemsi. Ale i kupuju sušené ovoce. Nejvíce fíky, taky to má být náhražka za sladké. A tajle zatím dobrý…

  • Anonymní

    můžu se zeptat koupila sem si sušičku na ovoce v návodu píšou že merunky by se měly vařit do mirného změknutí v cukrové vodě osušit a pak sušit což mi příjde trochu dívné když to mám vařit do změknutí aby to bylo ovoce plné vitamínu atd když vařením ovoce a zelenia ztrácejí hodnotu těch zdravích látek tak sem zasedla na internet a tam je omýt a odpeckovat namočit do studené vody s příměsí citronu nebo octa aby nezhnědly dat řeznou plochou nahoru a sušit.tak sem tak udělala a po dvanácti hodinách sou merunky hnědý a vypadaj jak schnilý tak mi prosím poradte v čem sem udělala chybu děkuji.

  • Ježeček
    Ježeček

    Taky mám moc ráda sušené ovoce,někdy si kupuju klasiku v obchodě,jindy na váhu ve zdravé výživě, záleží,jak se mi chce daleko zrovna chodit:-) Moc ráda meruňky a švestky. Banány, ananas, papája….atd jen někdy, když se cítím dobře – mám problémy s čelistma a neukousnu ani rohlík..
    Ale teď jste mě docela polekaly s tím sířením. Co to tedy obnáší a čím a jak může škodit organismu? Díky za odpověď a mlsání zdar 😛

  • Anonymní

    Sušené ovoce je velice zdravé, to ano. Ovšem si ho raději sušte doma. Krásné meruňky z obchodu jsou tak žluté, protože jsou sířené, a měly by se před jídlem důkladně oprat horkou vodou. A sušené švesky se lesknou,protože se máčejí do olejů. Takže zdravé, ale jak které!

  • Anonymní

    Pokud se přijímají potraviny s obsahem železa je dobré je zapít např. pomerančovým džusem jinak se železo jen těžko vstřebe do těla

  • Anonymní

    Ahoj, mam 14mesicniho syna a davam mu susene ovoce uz asi od 9ti mesicu. Miluje rozinky. (v roce uz mel 16 zoubku!) Take jsem vycetla z chytrych knizek nasledujici – nechat povarit rozinky, susene merunky (ale jen organicke, oranzove maji v sobe surplus dioxide, chemikalii, ktera drzi prave barvu), pridat se muze i jablicko (normalni) nebo jine jakekoliv susene ovoce, necha se povarit tak 5-10 minut,rozmixuje se a muze se podavat jako presnidavka. Je vynikaji smichat treba jednu lzici teto smesi a s dvema lzicemi bileho jogurtu. Dneska jsem poprve objevila tuto webovou stranku a jsem nadsena. o:) Iveta
    Na prorezavani zoubku je dobra syrova oloupana studena mrkev.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist