Vánoce jsou skoro za dveřmi, přípravy na ně pomalu vrcholí a v obchodech probíhá vánoční běsnění. Běsnění po obchodech raději ponechejme tatínkům; ostatně ve svém jádru jsou pořád velké děti. Při výběru dárků pro své ratolesti se vžijí do jejich dětských srdíček a v očích dítěte vyberou ty nejbáječnější dárky, v očích nás maminek opět další „ptákoviny“ do baráku. No co, hlavně že dětem budou zářit oči radostí a my? My se v klidu pustíme do pečení vánočního cukroví…
Většina našich receptů na vánoční cukroví tvoří rodinné poklady, předávané z generace na generaci, ale ruku na srdce, ač jsou velmi chutné, nemají se zdravou výživou nic společného. Jak ale z nich vykouzlit nejen chutnou, ale i zdravou pochoutku? Pokud budeme vědět, co čím nahradit, kde čeho ubrat, naši blízcí jen těžko rozeznají rozdíl. Proč to tedy nezkusit?Máte ty správné suroviny?
Základní surovinou pro přípravu vánočního cukroví jsou tuky. S jejich pomocí je těsto vláčné a drží pohromadě, navíc cukroví dodává jemnost a příznačnou chuť. Po vzoru našich babiček a maminek většinou používáme k výrobě živočišné tuky, které obsahují nasycené mastné kyseliny, mívající za následek zvyšování hladiny cholesterolu a zvyšující se riziko onemocnění srdce a cév.
Živočišné nebo rostlinné tuky?
Letos však máte možnost přichystat pro své nejbližší laskominy, které budou k nerozeznání od těch, které jste doposud každé vánoce chystali, ale které budou mnohem zdravější.
Ano, zkuste nahradit živočišné tuky rostlinnými, které z vánočního cukroví vykouzlí mnohem křehčí a jemnější pochoutky, a přec od originálu k nerozeznání. A navíc rostlinné tuky obsahují nenasycené mastné kyseliny, jež příznivě ovlivňují činnost srdce a cév.
Jak postupovat?
Při použití rostlinných tuků bychom měli hlavně vzít v úvahu, že ne všechny tuky jsou vhodné na pečení, což můžeme zjistit na zadní straně každého výrobku, kde by mělo být uvedeno, že jsou vhodné i pro teplou kuchyni.
Do sladkostí, které budeme péci, bychom proto měli zvolit tuky v běžné tučnosti, nevíte-li si rady, sáhněte po rostlinném oleji, Heře, Ramě Clasic, Ramě Lahodné a máslové příchti.
Naopak u nepečeného cukroví můžeme použít i nízkotučné výrobky jako je Rama Linie a Flora Light.
Zdravé recepty pro inspiraci
Vosí úlky
Suroviny:
160 g piškotů, 60 g ořechů, 160 g moučkového cukru, 60 g Rama máslová, 2 lžíce kakaa a 1 vanilkový cukr
Suroviny na náplň:
2 lžíce vaječného likéru, 100 g Rama Classic, 50 g ořechů
Postup:
Piškoty válečkem rozdrtíme až na jemnou moučku, přidáme jemně pomleté ořechy a ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto, které necháme cca 30 minut odpočinout v chladnu,a poté plníme do formiček na vosí úlky. Do každého úlku dáváme náplň a uzavřeme celou piškotou.
Bábovičky
Suroviny:
180 g Hera, 180 g lískových ořechů, 50 g hořké čokolády, 100 g cukru moučka, 3 lžíce medu, 20 g kakaa, 40 g celozrnné mouky, špetka mleté skořice a mletého hřebíčku
Suroviny na náplň:
100 g čokolády s vyšším podílem kakaa (60-70%), 200 g Rama máslová, 50 ml vaječného likéru (pro děti vanilka)
Postup:
Heru promícháme s jemně nastrouhanými oříšky, rozpuštěnou čokoládou, cukrem a medem, kakaem, moukou, skořicí a hřebíčkem. Vypracujeme hladké těsto, které uložíme do chladu a necháme cca 30 minut odpočinout.
Kousky těsta vtlačujeme do formiček na košíčky. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C cca 20 minut. Upečené košíčky necháme vychladnout, a pak je vyklopíme.
Na náplň rozehřejeme čokoládu. Po vychladnutí jí společně s Ramou vyšleháme do krému a ochutíme likérem (vanilkou). Náplň dáme do cukrářského sáčku
s trubičkou a náplní ozdobíme upečené košíčky. Vrchní část košíčku namočíme do rozpuštěné čokolády a ozdobíme např. oříškem, perličkou či jinou ozdobou.
Srdíčka
Suroviny:
100 g hladké mouky, 100 g celozrnné mouky, 150 g Hera, 50 g moučkového cukru, 2 žloutky, rybízová marmeláda
Postup:
Všechny ingredience vypracujeme v hladké těsto, které necháme cca 30 minut odpočinout v chladu.
Poté těsto vyválíme na plát silný 3 mm a vykrajujeme z něj srdíčka různé velikosti. Pečeme je ve vyhřáté troubě cca 12 minut při teplotě 180 °C. Po upečení necháme vychladnout a slepujeme marmeládou. Necháme rozležet v chladu.
Mendiants
Suroviny:
100 g čokolády s minimálním obsahem kakaa 70 %, směs sušeného ovoce a oříšků
Postup:
Čokoládu rozpustíme tak, aby zůstala vlažná. Lžičkou ji opatrně naléváme na pečící papír a každou porci zdobíme sušeným ovocem a oříšky. Lze použít i mléčnou či bílou čokoládu namísto hnědé.
Napsal/a: Budulinek