Nebojte se mléka a mléčných výrobků

Rubrika: Zdravá výživa

bile_plus_logoMléko a mléčné výrobky jsou nedílnou součástí jídelníčku dětí i dospělých. Jejich přínos pro zdraví je značný. Bohužel spotřeba mléka a mléčných výrobků v České republice v dlouhodobém horizontu klesá. Mohou za to i mýty, které se o mléce tradují.

Zlepšit naše zdraví, tedy zvýšit spotřebu mléka a mléčných produktů, si klade za cíl projekt Bílé plus. Tříletý program je financován z prostředků Evropské unie a České republiky. Projekt Bílé plus má ve spolupráci s odborníky vyvrátit pověry o mléce a mléčných produktech v populaci a uvést je na pravou míru tak, aby se lidé nebáli mléko, sýry a další výrobky z mléka zařazovat do svého jídelníčku. Hlavním komunikačním pilířem projektu jsou webové stránky www.bileplus.cz, kde budou pro veřejnost dostupné informace o mléce a dalších mléčných výrobcích, jako jsou různé sýry nebo zakysané mléčné výrobky. Pro přímou komunikaci je vytvořen profil na Facebooku, kde budou probíhat aktuální ankety a diskuse, co lidé vědí o mléce.

pouring milkZákladní sortiment mléčných výrobků

  • Konzumní mléka a smetany
  • Máslo
  • Fermentované mléčné výrobky
  • Sýry
  • Zahuštěné mléko
  • Sušené mléko
  • Koncentráty mléčných bílkovin
  • Mražené smetanové a mléčné krémy
  • Syrovátka
  • Podmáslí

Význam mléka a sýrů ve výživě

Kravské mléko díky tomu, že nám slouží již v útlém věku jako náhražka mateřského mléka a později jako jedna ze základních potravin, má na naše zdraví mimořádný vliv. Je to nejkomplexnější potravina, kterou matka příroda vymyslela.

iStock_000004474726XSmallMléko je zdrojem:

  • vysoce kvalitních bílkovin
  • vápníku
  • hořčíku
  • inositolu
  • biotinu
  • vitaminů A a D
  • vitaminů B1 (thiaminu) – zejména v některých mléčných výrobcích a B2 (riboflavinu), dalších vitaminů B.

Mléko kravské je poživatinou, která je významným dodavatelem širokého spektra živin jako jsou minerální a stopové prvky např. zinek, měď, selen, fosforu a jód zvláště vzhledem k množství konzumace mléka a mléčných výrobků.

Velký zdravotní význam je přisuzován zakysaným mléčným výrobkům (kefíry, kysané podmáslí, jogurty, jogurtové nápoje apod.).  Jak napovídá název, stěžejním technologickým krokem při jejich výrobě je kysání (fermentace). K fermentaci se používají speciální mikroorganizmy (probiotické kultury). Dostatek probioticky působících mikroorganizmů je nezbytný pro správné složení mikroflóry zažívacího ústrojí, což má značný vliv na zdraví. iStock_000006825014SmallVýznamná je např. ochrana střevní sliznici před tvorbou a vstřebáváním toxických látek, zlepšené zažívání, posílení imunitního systém a pomoc při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Jednotlivé kysané mléčné výrobky se liší podle druhu použitých mléčných kultur, přičemž jeden výrobek může obsahovat směs různých kultur.

Sýry jsou důležitým zdrojem pro lidský organismus nepostradatelných bílkovin. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny nezbytné pro lidskou výživu, zvláště lysin, který chybí v rostlinných bílkovinách. Obsah bílkovin převyšuje podíl bílkovin v mase, výhodná je také vysoká stravitelnost bílkovin sýra až 95 %. Denní doporučená dávka bílkovin je ze 100g tvrdého sýru hrazena ze 40 až 50 %.

Především aminokyselinám – kyselině asparagové a glutamové – se přisuzuje podpůrný účinek na vylučování žaludečních šťáv. Při zrání sýrů je hlavní bílkovina kasein rozkládána až na volné aminokyseliny, z kaseinu se v průběhu zrání uvolňují biologicky aktivní peptidy, které mají řadu pozitivních účinků na zdraví.

Smiling Mother and Son Posing with MilkSýry se vyznačují vysokým obsahem minerálních látek, především vápníku, který je  nezbytný pro růst a zdraví kostí a zubů. Na vápník jsou bohaté sýry s vysokým obsahem sušiny, které jsou také tužší a kompaktnější. K pokrytí denní potřeby vápníku stačí sníst 100 g tvrdého sýra nebo dvaapůlkrát tolik sýru měkkého. Neméně důležité jsou i další minerálie jako fosfor, hořčík, sodík, draslík, stopové prvky.

Tuk v sýrech je nositelem chuti a konzistence sýrů, je bohatý na vitaminy rozpustné v tucích, především vitaminy A a E. Větší množství vitaminů skupiny B najdeme v plísňových sýrech, u sýrů s modrou plísní mléčný tuk významně ovlivňuje výslednou chuť sýrů.

Více informací na www.bileplus.cz.

Napsal/a: Tisková zpráva

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (3 vyjádření)

  • Anonymní by se nemohl podepsat, protože je to pokaždé někdo jiný. To jest, náhodou zabloudil na stránky, přečetl článek a vyjádřil se. Konec zvonec 🙂

  • bamiska

    blablabla a nemohl by se anonymní jednou podepsat..

  • Anonymní

    blablabla,jeste by jste sem treba mohli napsat v jakých podmínkách musí „žít“ krávy,které se chovají na mléko,než tu budete psát,jak je úžasně skvělé,zdravé a každý by ho měl pít:-!

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist