Když se řekne „KARAMBOLA“

Rubrika: Zdravá výživa

Čeština je natolik barvitý a hravý jazyk, že při pohledu na slovo „karambola“, se většině lidí spíše vyjeví nějaký ten karambol – buď životní a nebo kulečníková hra…

Ve skutečnosti však přidáním prvního písmenka abecedy ke zmiňovanému karambolu vznikne název zajímavého exotického plodu, kterému bych zde ráda věnovala několik řádků.


Obr. 1 Rébus

Co je to tedy ta „karambola“?
Karambola, někdy také označovaná jako „čínská hvězda“ svým zajímavým vzhledem dokáže udělat dobrý dojem již na první pohled. Je to pěti nebo šesticípý plod s ostrými hranami a hladkou zelenou, žlutou nebo oranžovou slupkou. Plody jsou velké šest až dvanáct centimetrů a jejich hmotnost se pohybuje mezi 50 až 100 gramy. Uvnitř plodu se ukrývá šťavnatá dřeň jantarové barvy, která má sladkou nebo mírně kyselou chuť.


Obr. 2 Karambola

Jaký je původ karamboly?
Karambola pochází z Malajského poloostrova, což je (pro zopakování zeměpisu) výběžek Zadní Indie. Setkat se s tímto stromem můžeme v Brazílii, Izraeli, Kolumbii či Thajsku.

Jak poznám rostlinu, která plodí karamboly?
Karambola je stálezelený strom nebo větší keř s krátkým kmenem a rozvětvenou korunou. Dorůstá do výšky 6 až 9 metrů. Listy vyrůstají ve zvláštním uspořádání z nových větví. Jsou 15 až 20 cm dlouhé s 5 – 11 protějšímí lístky oválného tvaru, které jsou 4 až 9 cm dlouhé. V noci se listy zavírají a natáčejí za sluncem. Barva převládá světlé zelená s tmavšími nádechy, s hladkou vrchní částí a jemně chlupatou spodní částí listu. Květy vyrůstají v hojném počtu z užlabí listů, jsou světle fialové v průměru kolem 6 mm a vyžadující opylení.

             
Obr. 3, 4 Karambola – strom a list karamboly s kvítky

Lze si v našich podmínkách karambolu vypěstovat?
Ano, lze. Karambola se běžně množí semeny. Po vyjmutí semen z plodu je necháme v malém množství vody vykvasit. Poté je propláchneme pod tekoucí vodou a důkladně zbavíme všech zbytků dužniny, osušíme a ihned vyséváme. Semena celkem dobře klíčí. Při klíčení udržujeme teplotu 25-30°C, protože při ní semena klíčí rychleji. Pokud zvládnete ze semínka vypěstovat rostlinku, jistě se Vám budou hodit i následující rady:

  • karambola vyžaduje při pěstování hodně světla, nejlépe jí bude na jižním okně
  • není třeba ji chránit proti slunečnímu úpalu
  • karambola nesnáší přemokření – je jí třeba zalévat jen tak, aby nepřeschl kořenový bal a to nejlépe dešťovou nebo odstátou vodou (větší přísun vláhy je vhodný pouze po dobu dozrávání plodů)
  • hnojení se doporučuje čtyřikrát během vegetace
  • mladé rostliny jsou velice choulostivé vůči přesazování a chemickým postřikům
  • rostlina po celý rok potřebuje poměrně teplé prostředí (v létě se jí daří při běžných teplotách a v zimě jí zajistěte přibližně 22°C)
  • dospělé stromy snesou po krátkou dobu pokles teplot pod bod mrazu (do -3°C) s mírným poškozením
  • dobře prospívá v kypré zemině bohaté na živiny – nejlepší je směs rašeliny, kompostu a hrubšího písku

Pokud nám rostlina bude prospívat, jistě se brzy dostaví touha po vlastním vypěstovaném ovoci. Při pěstování ze semen však musíme být trpěliví. Plodnost rostlin ze semene se dostaví za 6-8 let, někdy i později. Mnohem dříve plodí rostliny roubované.

Čím je karambola zajímavá z hlediska nutričních hodnot?
Karambola obsahuje řadu vitamínů (především vitamín C) a minerální látky, zejména vápník, železo, hořčík a fosfor. Využijeme ji tedy jak k posílení kostí tak k podpoře imunitního systému. Energetická hodnota karamboly je 150 kJ, tj. 35 kcal na 100 gramů.

Jak upravit karambolu před samotnou konzumací?
Před konzumací se z karamboly odstraní hnědá žebra a plod se nakrájí na plátky. Semena nejsou jedlá, proto je odstraníme.


Obr. 5 Doporučený způsob úpravy před konzumací;

Jaké je použití karamboly v kuchyni?
Karambola se jí čerstvá a nejčastěji se s ní můžeme setkat jako s ozdobou pohárů nebo nápojů, či v exotických salátech. Při hledání na internetu můžete objevit i recepty, kde je použita jako součást moučníků.


Obr. 6 Koláč z karamboly

Pokud jste dosud karambolu neozkoušeli, zkuste si ji koupit. V obchodě ji lze sehnat kolem 20,- Kč. Možná ji použijete i jako drobný dárek, který zcela jistě oslní svým tvarem a následně chutí. Na co je ale třeba pomyslet je skladování. Karambolu lze skladovat jen po omezenou dobu, proto se k nám dováží ještě nezralá! Plod dozraje při pokojové teplotě a poté se musí ihned zkonzumovat. Plody se běžně skladují při teplotě kolem 10°C a vydrží v dobrém stavu asi 4 týdny. Při 15°C vydrží 3 týdny a 2 týdny při 21°C.

Pokud jste dočetli až do konce, ráda bych Vám jako pozornost (podobně jako v článku o pomelu) věnovala možnost pohledu na květ karamboly.

Doufám, že Vám byl článek zdrojem zajímavých informací!

Napsal/a: bokul

Toto taky stojí za přečtení!

Co pomáhá na dětský kašel?

Listy opadaly, teploty se střídají, vládu nad počasím převzal podzim. Děti tráví několik hodin denně v kolektivu, kde není nouze

Čtu dál →

Venkovní únikové hry Hunter Games: objevte parádní zábavu

Baví vás klasické únikovky? Vzrušující příběhy a plnění úkolů? Přemýšlíte, kde se dá zažít ta nejlepší úniková hra v

Čtu dál →

Jak strávit víkend s dětmi v Praze?

Praha je tak kouzelné místo nejen díky své stovce věží nebo památek, ale také proto, že je zde nekonečné

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (3 vyjádření)

  • Danniella

    Karambolu jsme vyzkoušeli už docela dávno, má jemnou zajímavou chuť. A je moc krásná. Vypadá nádherně i na košíku mezi jiným ovocem, i nakrájená na plátky (hvězdičky). Určitě ji zkuste.

  • bokul

    To MAMKA KATKA:

    Děkuji za reakci 🙂 Doufám, že budeš spokojená a případně napíšeš i svůj postřeh po konzumaci!

  • MAMKA KATKA

    Ahoj ,článek se mi moc líbil stále jsem nevěděla jestli jí mám vyzkoušet ale teď to určitě udělám

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist