dTest varuje: Výrobci jogurtů uvádějí neprokázaná tvrzení

Rubrika: Tipy pro zdraví, Zdravá výživa

Zajistí konzumace jogurtů přirozenou obranu organizmu a zlepší fungování tlustého střeva? Posílení zdraví deklaruje většina výrobců kysaných mléčných výrobků obsahujících probiotika. Jejich tvrzení prověřuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a velkou část z nich zamítl nebo označil za neprokázané.


Výrobci jogurtů v posledních letech obohacují své produkty o probiotika, tedy mikroorganismy, které osidlují střeva a mění v nich složení mikroflóry. Snaží se přitom spotřebiteli vnutit názor, že jedině takto obohacený jogurt mu zlepší zdraví a imunitu. Podle úřadu EFSA se ale deklarované účinky probiotik nepodařilo dosud žádnému výrobci prokázat. Probiotika sice úřad nezakázal, ale chce zabránit klamavé reklamě s nimi spojené.

Výživová a zdravotní tvrzení používaná potravináři byla až do roku 2006 zcela liberální. Následně ale Evropská komise vydala nařízení, podle kterého je nutné tvrzení vědecky doložit nebo je neužívat. Do roku 2008 přišlo úřadu EFSA přes 44 tisíc žádostí o schválení a naprostou většinu z nich zamítla. V zamítnutých žádostech se objevily mimo jiné i proklamace o přirozené obraně organizmu, regulaci zažívání či posílení imunity, které byly připisovány některým typům probiotických bakterií vyskytujícím se v jogurtech.

Jak vyplynulo z průzkumu časopisu dTest, i přes uvedené zamítnutí však tato tvrzení výrobci umísťují na kysaných mléčných výrobcích na českém trhu. Posílení imunity organismu slibuje například Bobík PROBIO kultura, rovnováhu zažívání zase jogurt Acidofilo, Meggle SR, příznivé složení střevní mikroflóry po konzumaci probiotických kultur pak Selský jogurt, pražené cereálie, s probiotickou kulturou BIFI, Hollandia, ČR.

Podle Ministerstva zemědělství ČR lze od 19. ledna 2010 používat na výrobcích pouze schválená tvrzení. Na základě výkladu jiných platí uvedené dokonce již od ledna 2008, kdy skončilo podávání žádostí o schválení výživových tvrzení. „Kdyby potravinářská inspekce využila svého práva a začala tvrzení firem kontrolovat, mohlo by to mít pro potravinářský průmysl vražedné důsledky,“ uvádí Jan Vavrečka, který přednáší evropské podnikové právo na VŠE v Praze. Také podle něj potravináři připisují svým výrobkům vlastnosti léčiv, ačkoliv neprošly schvalovací procedurou.

Pohled Michala Němce z Českomoravského mlékárenského svazu je ale odlišný. Firmy by dle jeho názoru neměly ze svých pozic ustupovat, pokud EFSA nevydá definitivní seznam schválených tvrzení.

Další informace naleznete na www.dtest.cz/clanek-1709/co-se-skryva-v-jogurtech

Otázka pro vás: Dáváte přednost jogurtům s obsahem probiotik? Podle čeho se rozhodujete, jaký jogurt koupit?

Napsal/a: dTest

Toto taky stojí za přečtení!

Pořízení tažného zařízení je snadné a cenově výhodné

Disponovat vozem bez tažného zařízení není žádný hendikep, jak by se mohlo zdát. Pokud potřebujete využívat přívěsný vozík, karavan, nosič

Čtu dál →

Cyklistické dárky pro malé i větší cyklisty

Máte doma nadšeného cyklistu a nevíte, co mu pod stromečkem udělá největší radost? Podobným problémem se rok, co rok

Čtu dál →
Jindřichův Hradec

Prohlédněte si Jindřichův Hradec. S našimi tipy o nic nepřijdete

Jindřichův Hradec si zaslouží vaši pozornost. Je to nádherné město s pěknou historii. Najdete tu nádherné chaty a chalupy,

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (1 vyjádření)

  • Já tady na ty věci vůbec nehledím.Většinou kupuji naše jogurty a dívám se na složení, aby tam nebyl samý škrob, nekupuji light a ani hodně tučné smetanové,takže kupuji středně tučné.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist